Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σε ποια στάση κοιμάστε;

Οι οπαδοί του pilates ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο όφελός του είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος.
Για αυτό και εντός και εκτός της τάξης προσπαθούμε να στεκόμαστε σωστά. Τι γίνεται όμως τις ώρες που κοιμόμαστε; Μήπως τη νύχτα καταστρέφουμε αυτό για το οποίο δουλέψαμε όλη την ημέρα;

Δείτε τα υπέρ και τα κατά κάθε στάσης ύπνου:

Μπρούμυτα: πρόκειται για τη χειρότερη στάση ύπνου. Ενώ πρόσκαιρα μπορεί να ανακουφίζει όσους έχουν πρόβλημα χαμηλά στη μέση (ή μετά από μια μέρα που την περάσατε σκυφτοί) γιατί μοιάζει με το τέντωμα της γάτας, μακροπρόθεσμα είναι πολύ βλαβερή. Υποχρεώνει τη σπονδυλική στήλη να πάρει μία αφύσικη στάση και επιβαρύνει τον αυχένα, μιας και το κεφάλι μένει γυρισμένο από τη μία ή την άλλη πλευρά όλο το βράδυ.

Ανάσκελα: Η στάση αυτή κατανέμει σωστά το βάρος του σώματος και βοηθάει στην ευθυγράμμιση των εσωτερικών οργάνων. Καλό θα ήταν βέβαια να χρησιμοποιούμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να έρχεται η σπονδυλική μας στήλη στη φυσική της θέση. Από την άλλη βέβαια, η στάση αυτή δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν προβλήματα του αναπνευστικού, και φυσικά σε όσους ροχαλίζουν!

Στο πλάι: Η εμβρυακή στάση στο πλάι είναι πράγματι η καλύτερη στάση για τον ύπνο. Ανακουφίζει τη σπονδυλική στήλη και τα εσωτερικά όργανα, ιδίως αν βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα από τα πόδια σας. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η στάση που συστήνουν οι γιατροί στις εγκύους.

http://modusvivendipilates.wordpress.com/

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δέκα τρόποι για να περιορίσετε το ροχαλητό

Είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή ενόχληση και συνήθως δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε γι’ αυτούς που ροχαλίζουν ούτε κυρίως γι’ αυτούς που πρέπει να το υποστούν. Στη συνέχεια θα βρείτε απλές λύσεις για να μειώσετε την ηχορύπανση. Ωστόσο οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό.

Οι αιτίες

Το ροχαλητό οφείλεται κυρίως: Στο φύλο (οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από ότι οι γυναίκες), την ηλικία (εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας), την κληρονομικότητα, την αύξηση βάρους, το κάπνισμα, τη λήψη αλκοόλ, τη χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα, τις ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης, τα κρυολογήματα κατά τα οποία πρήζονται αμυγδαλές και γενικά η περιοχή του στόματος και του λαιμού, τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια που πρέπει να αφαιρεθούν, το στραβό ρινικό διάφραγμα, την εγκυμοσύνη.

10 τρόποι για να απαλλαγείτε

1. Κόψτε το αλκοόλ. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν την αναπνοή, όπως τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά.

2. Σταματήστε το κάπνισμα. Μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.

3. Προσέχετε πόσο τρώτε. Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση του φαγητού, πάντα σε λογικές μερίδες και δύο με τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε.

4. Ασκηθείτε. Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα, ελαττώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.

5. Χάστε βάρος. Και προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

6. Μπείτε σε πρόγραμμα. Πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και κοιμηθείτε σε πλάγια στάση και όχι ανάσκελα. Όταν κοιμάστε ανάσκελα η σιαγόνα ανοίγει και ευνοεί το ροχαλητό.

7. Κάντε μικρές αλλαγές. Σηκώστε το κεφαλάρι του κρεβατιού στα 10 εκατοστά τοποθετώντας κάτι στα ποδαράκια. Τα πολλά μαξιλάρια ίσως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

8. Εξασφαλίστε υγρασία στο δωμάτιο. Οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης ξηραίνουν τον αέρα και ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα θορυβώδες ροχαλητό. Το χειμώνα τοποθετήστε πάνω στα σώματα θέρμανσης μπολ με νερό, τα οποία θα προκαλέσουν άνοδο των ποσοστών υγρασίας στο δωμάτιο.

9. Βάλτε αυτοκόλλητα. Υπάρχουν αυτοκόλλητα που βοηθούν την κατάσταση ανοίγοντας του αεραγωγούς.

10. Φορέστε μασελάκι. Στις ήπιες περιπτώσεις, μπορεί ο οδοντογιατρός να σας συστήσει μία ορθοδοντική συσκευή, η οποία εφαρμόζεται στο στόμα κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επισκεφτείτε τον γιατρό όταν:

Ροχαλίζετε δυνατά και βαριά για περισσότερο από 2 μήνες.

Αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σταματάτε να αναπνέετε, βήχετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το μυστικό

Το ροχαλητό είναι το κύριο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, μίας κατάσταση που πρέπει πάντα να ελέγχεται από ειδικό. Οι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο διαπιστώνονται με μια ειδική εξέταση, που λέγεται «πολυσωματική μελέτη ύπνου», σε εξοπλισμένα εργαστήρια ή στα κρατικά Κέντρα Μελέτης Ύπνου. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την εξέταση, η οποία κρατάει από ένα έως δύο 24ωρα.

clopyandpaste.blogspot.com

Δουλεύοντας με τον Ναρκισσισμό

Michaelballoons1HQImage by MReece via FlickrΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Mediterranean College, που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει αντίστοιχου επιπέδου σεμινάρια σε συνεργασία με το Beck Institute (USA), διοργανώνει διήμερη εκπαίδευση πάνω στον ναρκισσισμό με θέμα: «Δουλεύοντας με τον Ναρκισσισμό: Θεωρητικές και Κλινικές προεκτάσεις», με εκπαιδευτή τον Δρ. Αναστάσιο Γαϊτανίδη (Roehampton Univeristy, University of London, Open University).

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί το διήμερο 9-10 Απριλίου 2011 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα). Στη διάρκεια της πρώτης μέρας, ο Δρ. Γαϊτανίδης θα εξετάσει: τις εφαρμογές του ναρκισσισμού στο προσωπικό (μίκρο-) επίπεδο και στο κοινωνικό (μάκρο-) επίπεδο, καθώς τις προεκτάσεις του ναρκισσισμού και τις διαταραχές του, ενώ τη δεύτερη μέρα θα ακολουθήσει η βιωματική εκπαίδευση (4 ομάδες των 25 ατόμων).

Ο Δρ. Γαϊτανίδης, είναι Senior Lecturer στο Roehampton University, Visiting Lecturer στο Goldsmisths College (University of London), Associate Lecturer στο Open University (UK), ενώ εργάζεται ως Ψυχοδυναμικός Σύμβουλος / Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος της Βρετανικής Ένωσης για τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία (BACP), του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS) και του SITE για τη Σύγχρονη Ψυχανάλυση.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν σημειώσεις και βεβαιώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Admissions Office του Mediterranean College, Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, Αθήνα, τηλ.: 210 8899600, e-mail: info@medcollege.edu.gr .
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι κίνδυνοι από την αϋπνία

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, ενώ, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. 
 
Το φαινόμενο καταγράφεται πιο συχνά στις γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ποσοστό, που προσεγγίζει το 50%.
Η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική συμπεριφορά. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, για περισσότερο από έναν...
χρόνο, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έχει θεσπίσει την 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης, τόσο του κοινού, όσο και των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, για τη σημασία του επαρκούς, σε ποσότητα και ικανοποιητικής ποιότητας, ύπνου.
Παρότι η αϋπνία αποτελεί συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι, ενώ υποφέρουν, δεν γνωρίζουν από πού να ζητήσουν βοήθεια και δεν έχουν ποτέ κάνει κάτι για ν’ απαλλαγούν από το πρόβλημα.
Σήμερα, διατίθενται διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της αϋπνίας. Υπάρχουν εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική, και μη, αγωγή θα πρέπει να εξατομικεύεται και να χορηγείται από ειδικευμένους ιατρούς.
Στην Ελλάδα υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία. Αυτά είναι:
* Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, τηλ.: 210-7289324
* Νοσοκομείο Σωτηρία (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, τηλ.: 210-7710012
* Νοσοκομείο Ευαγγελισμού (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, τηλ.: 210-7236743
* Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-8043203
* Ευγενίδειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-7236743
* Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-358278
* Νοσοκομείο Άγιος Παύλος (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-493500
* Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο), τηλ.:2810-394824
* Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), τηλ.: 2410-301193
enimerwsi.com

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Δέκα δουλειές που οδηγούν στην κατάθλιψη!

Ποιες καριέρες είναι εκείνες που… φλερτάρουν με τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πιο καταθλιπτικών επαγγελμάτων....

1. Νοσοκόμοι ηλικιωμένων και παιδοκόμοι

Τα άτομα που εργάζονται στον τομέα προσωπικής φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη με ποσοστό 11 τοις εκατό για το 2010.

Μια απλή και καθημερινή τους ημέρα περιλαμβάνει την αποκλειστική φροντίδα άλλων, όπως το να τους ταΐσουν ή να τους κάνουν μπάνιο, ενώ συνήθως τα άτομα τα οποία προσέχουν είναι ανίκανα στο να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη ή την εκτίμησή τους, καθώς είτε είναι πολύ άρρωστοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι είτε πολύ μικροί σε ηλικία ή απλώς δε χαρακτηρίζονται από τη συνήθεια να αναγνωρίζουν την προσφορά κάποιου. Αυτά υποστηρίζει ο Christopher Willard, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Tufts University and συγγραφέας του βιβλίου Child’s Mind, ο οποίος και προσθέτει:

«Είναι πραγματικά πολύ αγχώδες επάγγελμα το να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους άρρωστους και να μην παίρνεις πίσω αρκετή θετική συναισθηματική ενίσχυση».

2. Σερβιτόροι εστιατορίων

Στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από την πρώτη συναντάμε τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται στα αγαπημένα μας εστιατόρια και μας σερβίρουν τις… λαχταριστές παραγγελίες μας. Οι σερβιτόροι είναι εκείνοι, οι οποίοι συνήθως έχουν χαμηλές χρηματικές απολαβές, αν και η εργασία τους είναι εξαντλητική, και ένα σωρό ανθρώπους πάνω από το κεφάλι τους να τους υπαγορεύουν τι πρέπει να κάνουν σε καθημερινή βάση.

Για να μιλήσουμε με ποσοστά, το 10 τοις εκατό των σερβιτόρων εν γένει δηλώνουν πως τουλάχιστον μια φορά μέσα στο προηγούμενο έτος πέρασε βαριάς μορφής κατάθλιψη, ενώ αν το αναγάγουμε σε φυλετικό επίπεδο, το 15 τοις εκατό των γυναικών που εργάζονται στο σέρβις ενός εστιατορίου αναφέρουν πως έζησαν πάνω από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο για το 2010.

«Αυτή η δουλειά είναι πραγματικά πολύ άχαρη», υποστηρίζει ο Legge και προσθέτει: «Οι πελάτες συνήθως είναι πολύ αγενείς και απαιτείται έντονη σωματική δραστηριότητα. Όταν οι άνθρωποι σου ασκούν τόση έντονη ψυχολογική πίεση με τη συμπεριφορά τους και έχεις διανύσει χιλιόμετρα μέσα στο μαγαζί, τότε σου είναι πολύ δύσκολο να είσαι γεμάτος ενέργεια και να έχεις κίνητρο. Και αυτή η δουλειά απαιτεί να φαίνεσαι και να είσαι ευδιάθετος ».

3. Κοινωνικοί λειτουργοί

Δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται πολύ κοντά στην κορυφή του παρόντος καταλόγου, αφού καθημερινά έχουν να κάνουν με παθογενή περιστατικά. Το να συναναστρέφεσαι με κακοποιημένα παιδιά, οικογένειες διαλυμένες και ανθρώπους που εν γένει βρίσκονται σε κατάσταση διανοητικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τα κωλύματα που αυτή δημιουργεί, σίγουρα έχει να κάνει σχέση με μια απαιτητική και γεμάτη άγχος δουλειά, η οποία ως λειτούργημα δεν έχει ωράριο, καθώς ασκείται 24 ώρες το 24ωρο και η οποία επιβαρύνει κατά πολύ την ψυχική υγεία.

4. Όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει γιατρούς, νοσοκόμους, θεραπευτές και άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι καθημερινά δίνουν σχεδόν τα πάντα στους άλλους με αποτέλεσμα τα ψυχικά αποθέματα που μένουν για τους ίδιους να υστερούν και να μη μπορούν να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Ακόμη, όσοι απορροφούνται επαγγελματικά σε τομείς της υγείας έχουν ένα ακανόνιστο και ασταθές ωράριο σχεδόν διαφορετικό κάθε ημέρα και σε συνδυασμό με μεγάλο φόρτε εργασίας, γεγονός που προκαλεί έντονο στρες. Επίσης, το να κρέμεται στην κυριολεξία η ζωή του άλλου από τα χέρια σου σίγουρα δίνει ένα έξτρα μπόνους στις πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης, και πόσο μάλλον όταν συναντάς περιστατικά που πραγματικά σοκάρουν και μόνο από την όψη.

5. Καλλιτέχνες

Επαγγέλματα που έχουν να κάνουν σχέση με την ανάδειξη της καλλιτεχνικής φύσης, όπως ζωγράφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί, συνδυάζονται με αβέβαιο ωράριο και πολλή απομόνωση.

Οι καλλιτέχνες συνήθως εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά κυκλοθυμίας μέσα στην ημέρα, ενώ το 9 τοις εκατό αυτών εμφάνισε κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά για το 2010.

«Η κατάθλιψη δεν είναι ασυνήθιστη για τους καλλιτέχνες. Η είσοδός τους μάλιστα στο lifestyle ενισχύει σημαντικά την τάση τους για απομόνωση και συνεπακόλουθα αυξάνει τις πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη», υπογραμμίζει ο Legge.

6.Δάσκαλοι- Καθηγητές

Οι απαιτήσεις για το επάγγελμα του δασκάλου ή του καθηγητή διαρκώς μεγαλώνουν. Δεν είναι μια δουλειά που χτυπά το κουδούνι και σημάνει η λήξη της, καθώς συνεχίζεται και μετά το σχολείο και μάλιστα για ώρες στο σπίτι. Και οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, βρίσκονται μέσα στη λίστα του «δεκάλογου» της κατάθλιψης, αφού η πίεση και το άγχος δε λείπουν καθόλου από τη ζωή τους.


Σύμφωνα με τον Willard: «Στο επάγγελμα αυτό συναντάμε πολλές πιέσεις και μάλιστα από διαφορετικά ακροατήρια, όπως είναι τα παιδιά και οι γονείς τους. Υπάρχουν βασικά πρότυπα, εντούτοις οι απαιτήσεις είναι πολλές και ποικίλες. Αυτό δυσκολεύει αρκετά τους εκπαιδευτές να εκφραστούν ελεύθερα και πολλές φορές ξεχνούν το λόγο για τον οποίο μπήκαν σε αυτό το επάγγελμα».

7. Διοικητικό προσωπικό τεχνικής υποστήριξης

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα μπορεί να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, εντούτοις παίρνουν εντολές από κάθε κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον Legge, εργάζονται με ασταθές πρόγραμμα και ακανόνιστο ωράριο, ενώ η συνολική προσφορά τους σε μια επιχείρηση –τι και αν δουλεύουν προς τη διευκόλυνση της ζωής όλων των άλλων-, συνήθως δεν εκτιμάται, γεγονός που ευθύνεται σημαντικά για την εμφάνιση κατάθλιψης.

8. Μηχανικοί συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών

Στα αλήθεια, πως θα σας φαινόταν εάν κανείς σας φώναζε για δουλειά μόνο όταν κάτι έχει πάει στραβά; Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβει κανείς τι αντιμετωπίζουν κάθε ημέρα όσοι ασχολούνται με τυχόν βλάβες σε σπίτι ή επιχείρηση, όπως οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί, και γιατί τους συναντάμε στο παρόν «top ten».

Είναι μια δουλειά, όπου κανείς χρειάζεται να δουλεύει παραπάνω ώρες, αν και το πρόγραμμά του είναι ήδη βεβαρημένο, ενώ δε λείπουν τα «επείγοντα» περιστατικά και οι νυχτερινές… βάρδιες. Επιπροσθέτως, τα χρήματα που λαμβάνουν είναι πολύ λίγα εν συγκρίσει με τη δύσκολη και κουραστική δουλειά που έχουν να κάνουν, η οποία κατά κύριο λόγο σχετίζεται με το να καθαρίσουν τις… βρομιές του άλλου.

9. Οικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές

Αυτό και αν σου προκαλεί στρες! Οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, οπότε φαντάζεστε να είχατε εσείς την ευθύνη για χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ τα οποία ανήκουν σε άλλους;
«Απαιτείται τόση μεγάλη υπευθυνότητα στην οικονομική διαχείριση των άλλων, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την αγορά», τονίζει ο Legge και προσθέτει: «Βρίσκεσαι μπλεγμένος σε ενοχικό βαθμό, όταν οι πελάτες σου χάνουν χρήματα, οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι ξεσπούν επάνω σου και σε κατηγορούν για όλα».

10. Πωλητές

Και φτάσαμε στο νούμερο δέκα, όπου απαντάμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στις πωλήσεις. Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι που αιτιολογούν την τάση για κατάθλιψη όσων ανθρώπων εργάζονται ως πωλητές, όπως το γεγονός ότι δουλεύουν με το «κομμάτι» και έτσι ποτέ δεν είναι σίγουροι για το πότε και το πόσο θα πληρωθούν. Επίσης, ταξιδεύουν πολύ και αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους τους, χάνοντας σημαντικές στιγμές από τις ζωές των αγαπημένων τους ανθρώπων. Ακόμη, εάν δουλεύουν ως ανεξάρτητοι, τα οφέλη τους είναι συνήθως πολύ περιορισμένα.
«Αυτή η αβεβαιότητα του εισοδήματος, η τεράστια πίεση για τα αποτελέσματα των πωλήσεων και οι πολλές ώρες εργασίας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις να εμφανίσει κανείς υψηλά επίπεδα στρες και να υποφέρει από διάφορα καταθλιπτικά επεισόδια», καταλήγει ο Legge.
Τα παραπάνω, συνεπώς, είναι τα δέκα επαγγέλματα με το …μεγαλύτερο δείκτη επικινδυνότητας ως προς την εμφάνιση κατάθλιψης για το 2010.

Εάν το επάγγελμά σας αντιστοιχεί σε ένα από τα προαναφερθέντα, φροντίστε να μειώσετε τα επίπεδα στρες στη ζωή σας και βρείτε έναν τρόπο να εκτονώνεστε στον ελεύθερό σας χρόνο. Εάν θέλετε τώρα να ακολουθήσετε ένα από αυτά τα επαγγέλματα, καλό θα ήταν να σκεφτείτε όλες τις εναλλακτικές.
Enhanced by Zemanta

Τα 10 οφέλη του σεξ στην… υγεία

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες τα οφέλη που έχει … το σεξ στην υγεία είναι αρκετά και σημαντικά. Πως λοιπόν το σεξ βοηθάει στην υγεία μας;

Μειώνει το στρες

Ένα από τα μεγάλα οφέλη που έχει το σεξ στην υγεία, είναι η μείωση της πίεσης, που συνεπάγεται και μείωση του στρες. Στη μελέτη συμμετείχαν 24 γυναίκες και 22 άνδρες που έκαναν καθημερινά σεξ.

Ειδικοί από πανεπιστήμιο της Σκοτία τους υπέβαλαν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, όσοι έκαναν συχνά σεξ, μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα μία κατάσταση που τους προκαλούσε σρες και διατηρούσαν την πίεσή τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε άλλη μελέτη φάνηκε πως η συχνότητα της συνουσίας συνδέεται άμεσα με τη μείωση της συστολικής πίεσης σε άτομα που συζούσαν. Και οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal Biological Psychology.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Οι 12 νόμοι της γκαντεμιάς

01. Ο νόμος της σειράς: Αν περιμένεις σε σειρά και αποφασίσεις να πας στη δίπλα που κινείται πιο γρήγορα, είναι αποδεδειγμένο ότι αυτή που άφησες θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα.

02. Ο νόμος του τηλεφώνου: Όταν καλείς, λάθος αριθμό ποτέ δεν είναι απασχολημένο.

03. Ο νόμος της μηχανικής επιδιόρθωσης: Μόλις τα χέρια σου γεμίσουν με γράσο ή άλλο υλικό που λερώνει, θα σε πιάσει φαγούρα στη μύτη ή κάπου άλλου.

04. Ο νόμος του εργαστηρίου: Οποιοδήποτε αντικείμενο και αν ...
πέσει, θα κυλήσει προς το λιγότερο προσιτό για εσένα μέρος.

05. Ο νόμος του λεωφορείου: Όταν είσαι στη στάση αρκετή ώρα και αποφασίσεις και ανάψεις τσιγάρο, τότε θα έρθει το λεωφορείο.

06. Ο νόμος του τσιγάρου: Μόλις ανάψεις τσιγάρο, θα προκύψει κάτι που πρέπει να κάνεις, μέχρι το τσιγάρο να καεί από μόνο του.

07. Ο νόμος του άλλοθι: Εάν πεις ψέματα στη δουλειά, ότι άργησες επειδή π.χ. έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου, την επόμενη μέρα το λάστιχο θα σκάσει πραγματικά.

08. Ο νόμος του αφρόλουτρου: Μόλις βυθιστείς στην μπανιέρα και έχεις χαλαρώσει, θα χτυπήσει το τηλέφωνο.

09. Ο νόμος της συνάντησης: Η πιθανότητα να συναντήσεις κάποιον που ξέρεις, αυξάνεται όταν είσαι με κάποιον που δεν θέλεις να σας δουν μαζί.

10. Ο νόμος του αποτελέσματος: Όταν ένα μηχάνημα δεν δουλεύει και προσπαθήσεις να το αποδείξεις στον ειδικό που έχει έρθει να το φτιάξει, τότε θα δουλέψει.

11. Ο νόμος του θεάτρου: Τα άτομα που έχουν θέσεις όσο πιο μακριά γίνεται από το διάδρομο, φτάνουν πάντα τελευταίοι.

12. Ο νόμος του καφέ: Μόλις φτιάξεις ζεστό καφέ στη δουλειά, το αφεντικό θα σου ζητήσει να κάνεις μια δουλειά που θα διαρκέσει ακριβώς μέχρι να κρυώσει ο καφές.
http://www.enimerwsi.com/

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πόσο διαρκεί το σεξ;

Εσείς πόσο θεωρείτε ότι είναι ο ιδανικός χρόνος σεξουαλικής επαφής με τον σύντροφό σας;

Πάντως νέα έρευνα που  πραγματοποίησαν 34 σεξολόγοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά υποστηρίζει πως η ιδανική διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι 3-13 λεπτά.

Η διάρκεια από 3-7 λεπτά χαρακτηρίζεται «αποδεκτή» και 7-13 λεπτά «επιθυμητή».

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine, η έρευνά τους έρχεται ίσως να «διορθώσει» τη μη ρεαλιστική άποψη που έχει επικρατήσει σε ότι αφορά στην ιδανική χρονική διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, που ξεπερνάει κατά πολύ τα 13 λεπτά.
Περί ορέξεως…


http://www.topeiraxtiri.gr/
Enhanced by Zemanta

Aσκήσεις γιόγκα για ενέργεια, τόνωση και ενδυνάμωση

Λίγα λεπτά την ημέρα γυμνάζουν το σώμα και ηρεμούν το πνεύμα.

Η γιόγκα για μένα αποτελεί το ιδανικό αντίδοτο στην εξοντωτική καθημερινότητά μου αφού είναι ένα ολιστικό σύστημα ευεξίας και άσκησης. 
 
Βελτιώνει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευλυγισία, τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και των πνευμόνων, βοηθά το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες με τον πιο φυσικό τρόπο ενώ είναι ένα καλό μέσο χαλάρωσης.
1 Στάση: Γέφυρα

Προσφέρει: Ενδυνάμωση και ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης, της πλάτης και των ώμων.
Πώς να την κάνετε: Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και τα γόνατα λυγισμένα πατήστε τα πέλματα σταθερά στο πάτωμα. Σηκώστε τη λεκάνη σας κρατώντας τους γοφούς σας παράλληλα στο πάτωμα φροντίζοντας ώστε ο κόγγυγας να σηκωθεί ψηλά. Πάρτε 5 – 8 βαθιές αναπνοές και επαναλάβετε.
2 Στάση: Τρίγωνο

Προσφέρει: Ενεργοποιεί τα πόδια, την σπονδυλική στήλη και τους μηρούς.
Πώς να την κάνετε: Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια παράλληλα και ελαφρώς ανοιχτά. Γυρίστε το δεξί σας πόδι 15 μοίρες και το αριστερό σας 90 μοίρες. Εισπνεύστε σηκώνοντας τα χέρια σας παράλληλα στο πάτωμα, με τις παλάμες να κοιτούν μπροστά. Εκπνεύστε και στρίψτε τους γοφούς σας δεξιά. Σκύψτε προς τα κάτω λυγίζοντας τον κορμό σας και πιέστε την παλάμη του αριστερού χεριού σας πάνω στο αριστερό σας καλάμι. Εκτείνετε το δεξί σας χέρι στον αέρα. Κοιτάξτε προς τα πάνω, πιέστε προς τα κάτω με το κάτω μέρος του χεριού σας για να περιστρέψετε τον κορμό σας ώστε να ανοίξει. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 5 –8 αναπνοές.
3 Στάση: Σκύλος

Προσφέρει: Ένταση και χαλάρωση. Όταν νιώθετε κουρασμένοι και πονάει η μέση σας αυτή η στάση θα σας κάνει να νιώσετε υπέροχα με 5 αναπνοές.
Πώς να την κάνετε: Στηριχθείτε στα χέρια και τα πόδια σας, με τα δάκτυλά σας ανοιχτά, τους καρπούς κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους μηρούς. Μαζέψτε τα δάκτυλά σας και καθώς εκπνέετε πιέστε κάτω τα χέρια σας καθώς σηκώνετε τους μηρούς και ισιώνετε τα πόδια σας. Μπορείτε να σηκώσετε λίγο τις φτέρνες αν θέλετε. Σφίξτε τους μυς των χεριών και των ποδιών και αφήστε χαλαρό το κεφάλι σας. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για 5 περίπου αναπνοές.
Το μυστικό

Το πιο διαδεδομένο είδος γιόγκα είναι η hatha yoga που δίνει έμφαση στην καλή σωματική κατάσταση και στον έλεγχο της αναπνοής ενώ στοχεύει στην ένωση σώματος και πνεύματος


omorfamistika.gr

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Οι γυναίκες ροχαλίζουν πιο δυνατά

Eρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Έσεξ έλαβε δείγμα από 14.000 ζευγάρια εκ των οποίων το 30% των ανδρών παραπονέθηκε πως το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας του ροχαλητού της συζύγου! 


Το αντίστοιχο ποσοστό από πλευράς γυναικών φτάνει το 20%!

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το ροχαλητό ταλαιπωρεί πάρα πολλές γυναίκες παγκοσμίως ωστόσο πολύ λίγες από αυτές θα παραδεχτούν το πρόβλημά τους. Τώρα στην Αγγλία σύμφωνα με δημοσίευμα της...
Daily Mail αναφέρει πως το 25% των ζευγαριών προτιμά να κοιμάται σε άλλο κρεβάτι ή ακόμη και στον καναπέ επειδή δεν αντέχει το ροχαλητό του/της συζύγου. (Και καλά...!)

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 75% παραμένει ρομαντικό και υπομένει το ροχαλητό του έτερου ήμισυ και ας μένει ξάγρυπνο όλο το βράδυ.

Η έρευνα αναφέρει ότι 6 στα 10 ζευγάρια στην Αγγλία αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του από το ροχαλητό και μάλιστα 1 στα 20 σκέφτεται σοβαρά να χωρίσει για αυτό το λόγο. (Και καλά Χ2!)

Τέλος οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι “ξάγρυπνοι” σύντροφοι χάνουν 70 λεπτά ύπνου κάθε νύχτα τα οποία αντιστοιχούν σε 8 ώρες μέσα σε μια εβδομάδα.
enimerwsi.com

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Να τσακωθεί κανείς ή να μην τσακωθεί; Ιδού η απορία


Απλό συζυγικό καβγαδάκι ή θανατική καταδίκη της σχέσης;

Καβγαδίζετε συχνά εσείς και ο σύζυγος σας; Πόσο συχνά; Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες τσακωμού; Αξίζει τον κόπο να χαλάτε τις καρδιές σας;

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί ένα μικρό καβγαδάκι να φέρει μία πολύ όμορφη συμφιλίωση, όμως συνήθως οι καβγάδες μας στρεσάρουν, μας απομυζούν την ενέργεια και δηλητηριάζουν την σχέση μας. Δεν είναι όλες οι διαφωνίες άξιες καβγά, κι απ' την άλλη, δεν γίνεται να μην συζητάς με τον σύζυγο σου, αυτά που πραγματικά σε ενοχλούν.

Η Mabel Iam, βραβευμένη συγγραφέας αρκετών...
best seller βιβλίων που πραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις, ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων, μας δίνει μερικά παραδείγματα αιτιών, άξιων και ανάξιων τσακωμού (από το βιβλίο της, «I love you.Now what?»).

Δεν αξίζει, λοιπόν, να τσακώνεστε γιατί δεν σας αρέσει αυτό που φοράει ο σύζυγος σας (αν ερωτηθείτε μπορείτε απλά να πείτε κάποια άλλη προτίμηση σας), ή γιατί σας πήρε το ίδιο δώρο με πέρυσι (η χειρονομία μετράει, μπορεί να μην το θυμάται και μπορεί πραγματικά να το ξαναπήρε επειδή ξέρει πόσο μπορεί να σας αρέσει)ή γιατί μιλάει κάθε μέρα με τη μαμά του (άμα σας ενοχλεί τόσο, πηγαίνετε κάπου να μην τους ακούτε).

Από την άλλη, θα πρέπει να κάνετε μία μεγάλη και σοβαρή «συζήτηση», αν ο σύζυγος σας φέρεται στα παιδιά σας με τρόπο που δεν εγκρίνετε, αν φλερτάρει με άλλες γυναίκες, αν δεν συνεισφέρει οικονομικά, συναισθηματικά και πρακτικά στο σπίτι και στην οικογένεια σας.

Δώστε τόπο στην οργή όπου χρειάζεται και ανοίξτε ένα σωστό δίαυλο επικοινωνίας. Είναι για το αμοιβαίο σας καλό. enimerwsi.com

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η σημασία της οικογένειας στην ευτυχία του παιδιού

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε παραδοσιακές και ευτυχισμένες οικογένειες, έχοντας κοντά τους και τους δύο γονείς τους και τρώγοντας τακτικά μαζί τους, είναι πιθανότερο να έχουν αργότερα ευτυχισμένες ζωές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Μια δεύτερη μελέτη, όμως, συμπέρανε ότι οι ευτυχισμένοι έφηβοι μπορεί να γίνονται πιο χαρούμενοι ενήλικοι, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να χωρίσουν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πρώτη μελέτη, από ερευνητές των Πανεπιστημίων Έσεξ, Οξφόρδης, Γουόργουικ και Σάρεϊ, μελέτησε περίπου 100.000 ανθρώπους σε 40.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας «Κατανοώντας την Κοινωνία και - όπως αναφέρει η βρετανική «Τelegraph» - κατέληξε στο συμπέρασμα ότι να τρώει ένα παιδί μαζί με την οικογένειά του, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη δημιουργία στενών δεσμών με τους γονείς του.
Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη μέτρηση της εθνικής ευημερίας με νέους τρόπους, πέρα από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ).

Η μελέτη επιβεβαίωσε την κεντρική σημασία της παραδοσιακής οικογενειακής μονάδας για την ανάπτυξη των παιδιών και την ισορροπία τους όταν μεγαλώσουν. Μεταξύ άλλων, επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένα από τη σχέση τους, σε σχέση με τα ανύπαντρα, καθώς επίσης ότι η κατάρρευση μιας οικογένειας (π.χ. λόγω χωρισμού των γονέων) κάνει περισσότερο κακό στο παιδί και από το να ζει στη φτώχεια. «Το να μην ζει και με τους δύο φυσικούς γονείς του ένα παιδί, έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση για τον βαθμό ικανοποίησης στη μετέπειτα ζωή του, ακόμη και από την υλική κατάσταση που βρίσκεται», σύμφωνα με την έρευνα.

Η μελέτη ακόμη διαπίστωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των γονιών και με τα παιδιά τους είναι σημαντικές για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή των τελευταίων και για τη σταθερότητα των οικογενειών». Ακόμη, τονίζει ότι «τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με την οικογενειακή κατάστασή τους, αν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι με τη σχέση που οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους».

Από την άλλη, ο εκφοβισμός από τα αδέλφια του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμπεριφορά ενός παιδιού και την απόδοσή του στο σχολείο, καθώς και για την κατοπινή ψυχική υγεία του. Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει ότι είναι ζωτικό για την ευημερία των παιδιών να μπορούν να συζητούν τα σημαντικά θέματα που τους απασχολούν, με τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους, καθώς επίσης να μην λογομαχούν κάθε λίγο και λιγάκι με τους γονείς τους και με τα αδέλφια τους.

«Ακόμη και ένα γεύμα ή ένα δείπνο από κοινού με όλη την οικογένεια είναι σημαντικό», υπογραμμίζουν οι ερευνητές και αναφέρουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά μαζί με τους γονείς τους, δηλώνουν πολύ συχνότερα ότι είναι ευτυχισμένα, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε ποτέ μαζί με την οικογένειά τους ή τρώνε μαζί λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.

Εξάλλου, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ευτυχία ενός ζευγαριού είναι ανάλογη με τη χρονική διάρκεια μιας σχέσης. Οι πιο ευτυχισμένες σχέσεις φαίνεται να είναι εκείνες που διαρκούν λιγότερο από πέντε χρόνια. Ακόμη, οι 25χρονοι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι όταν δεν δουλεύουν ή δεν ψάχνουν για δουλειά, παρ’ όλο που αυτή η ηλικιακή ομάδα, σε περίοδο κρίσης, υποφέρει κατ’ εξοχήν από ανεργία.

Σε μια άλλη έρευνα, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό θετικής ψυχολογίας «Journal of Positive Psychology», διαπιστώθηκε ότι όσοι νέοι μεγάλωσαν ευτυχισμένοι στην οικογένειά τους, είναι 60% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα αργότερα και επίσης έχουν καλύτερη απόδοση στις σπουδές και στην εργασία τους. Από την άλλη, όμως, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν.

Η έρευνα, που αφορούσε περίπου 2.800 άτομα, βρήκε ότι όσα παιδιά είχαν ωραία σχέση με τους γονείς τους, είχαν και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης στη μετέπειτα ζωή τους, μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά τους και περισσότερους φίλους. Παράλληλα, όμως, ήταν πιθανότερο να καταλήξουν χωρισμένοι. Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι επειδή έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, τους είναι ευκολότερο να εγκαταλείψουν μια σχέση που τους δεν φέρνει πια ικανοποίηση.
real.gr

Απραγματοποίητα όνειρα: «Είναι αργά πια»... ή μήπως όχι;

Στην πορεία της ζωής μας, κάνουμε όνειρα. Κάποια τα έχουμε από μικρά παιδιά, όταν μας ρωτούσαν «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», και τα κρατήσαμε ζωντανά σε μια γωνιά του εαυτού μας, και άλλα γεννήθηκαν αργότερα, χωρίς να μπορούν πάντα να πραγματοποιηθούν.

Έρχεται κάποτε η στιγμή που πρέπει να παραδεχτούμε ότι «είναι αργά πια» ή μήπως δεν είναι ποτέ αργά γι’ αυτά που πραγματικά θέλουμε;

Τα συνήθη βήματα
Εκκίνηση Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας να ακολουθούμε στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας τη λογική. Διδασκόμαστε να μην είμαστε παρορμητικοί, να μην αφήνουμε εφήμερες επιθυμίες να μας παρασύρουν, να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά, να υπολογίζουμε τις συνέπειες, να είμαστε ρεαλιστές, να μη ρισκάρουμε χωρίς λόγο, να μην ξεκινάμε κάτι αν δεν εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή βεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Όλα αυτά, βέβαια, είναι πολύ χρήσιμα και σωστά και μας βοηθούν πολύ όταν σχεδιάζουμε τα βήματα της ζωής μας.

Παρέκκλιση Μέσα σε όλη αυτή τη λογική της σιγουριάς, της εξασφάλισης και της ελαχιστοποίησης του ρίσκου, όμως, δεν μπορεί παρά να διαλέξουμε και δρόμους που καμιά φορά παρεκκλίνουν πολύ από αυτά που επιθυμούμε, ονειρευόμαστε ή πιστεύουμε.

Σύγχυση Φτάνει, λοιπόν, κάποια στιγμή -και όχι μόνο μία φορά- στη ζωή μας που κάνουμε μια στάση, ρίχνουμε μια κριτική ματιά σε ό,τι είμαστε και κάνουμε, και αναρωτιόμαστε: «Αυτό είναι, λοιπόν;». Συνειδητοποιούμε τότε με λύπη, παράπονο, θυμό, απογοήτευση, ή απλώς με μια μικρή δόση νοσταλγίας, ότι ίσως βρισκόμαστε κάπου αλλού από εκεί που είχαμε φανταστεί. Ή ότι κάποια πράγματα που θέλαμε πολύ έχουν γίνει πια πολύ μακρινά και απρόσιτα για εμάς.

Όνειρο ή... βάρος; 

Ως εκ τούτου, το δίλημμα είναι μεγάλο και η αγωνία συχνά ανυπόφορη. Το πιο δύσκολο από όλα είναι ότι πρέπει να αφήσουμε μια κατάσταση οικεία και συνήθως βολική για κάτι άγνωστο και απρόβλεπτο. Ακόμη κι αν είμαστε εντελώς δυσαρεστημένοι με τη δουλειά, το γάμο, τη γενικότερη τροπή που έχει πάρει η ζωή μας, δεν παύουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς μέσα στο γνώριμο πλαίσιο που αυτά μας παρέχουν. Το «άλλο» αντίθετα, το όνειρο, το ιδανικό, η ιδέα, δεν έχει συνήθως καμία σχέση με την πραγματικότητά μας. Κάθε άλλο μάλιστα: Είναι συχνά αόριστο, υπερεκτιμημένο και τόσο εξιδα­νικευμένο, που φοβόμαστε να το πλησιά­σουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που κάτι τέτοιο μπορεί να μετατραπεί από όνειρο που δίνει φτε­ρά σε φορτίο που μας παραλύει.

Το ουσιώδες ερώτημα είναι τι σημαίνει για εμάς η φαντασίωσή μας

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία...

Όταν έρχεται η στιγμή που νοσταλγούμε, μετανιώνουμε, λυπόμαστε ή λαχταράμε κάτι που φαίνεται δύσκολο, τότε καλούμαστε να καταλάβουμε τι θέλουμε πραγματικά και τι μας ωθεί ή μας εμποδίζει να το ακολουθήσουμε. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σίγουρα δύναμη, ηρεμία, θάρρος. Ιδιότητες που έχουμε όλοι μέσα μας, αλλά συνήθως δεν συνειδητοποιούμε παρά μόνο όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τέτοια όνειρα και επιθυμίες. Αυτή είναι και η συνεισφορά τους στη ζωή μας: Ότι μας αναγκάζουν να βγούμε από την κάπως νεφελώδη κατάσταση της ανασφάλειας, της βολής, του φόβου και των ενδοιασμών και να ψηλαφίσουμε καλύτερα τα όρια του εαυτού μας. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα η πραγματοποίηση του ονείρου. Είναι, όμως, η επίγνωση του ποιοι είμαστε και πού βρισκόμαστε, τι ξέρουμε, τι μπορούμε, ποιους αγαπάμε και ποιοι μας αγαπούν.

Δίνοντας στο όνειρο σάρκα και οστά 

Αν τελικά αυτή η αναζήτηση δείξει πως το όνειρό μας εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και δελεαστικό και θέλουμε ακόμη να το ακολουθήσουμε, τότε κάποια πρακτικά βήματα θα κάνουν πιο πιθανή και πιο εύκολη την πραγματοποίησή του. Το κυριότερο είναι ότι κάτι που υπήρχε μόνο μέσα στο μυαλό μας, σαν ιδέα και φαντασίωση, πρέπει να πάρει πραγματικές διαστάσεις. Εκτός από οραματιστές, πρέπει λοιπόν να γίνουμε και ορθολογιστές. Σκεφτείτε:
• Η πραγματοποίηση κάθε σχε­δίου δεν γίνεται ποτέ με τη μία. Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε μικρά βήματα και να προχωρήσουμε σταδιακά στην πραγματοποίησή τους.
• Δύο μυαλά σκέφτονται συνήθως πιο καθαρά από ένα. Ακόμη κι αν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε μόνοι, μπορεί να είναι πολύ αποδοτική μια συζήτηση με κάποιον που εμπιστευόμαστε και που έχει κάποια γνώση του θέματος, είτε αυτός είναι φίλος είτε ειδικός.
• Η αλλαγή από μια κατάσταση σε μια άλλη έχει συνήθως μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν είμαστε ούτε εδώ ούτε εκεί. Όσο πιο καλά έχουμε σχεδιάσει και προνοήσει γι’ αυτή την περίοδο, τόσο πιο ομαλά θα βιώσουμε την αλλαγή, και εμείς αλλά και οι άνθρωποι γύρω μας.

«Είναι αργά πια για...;» 

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν μας τίθεται μόνο σε προχωρημένη ηλικία. Τέτοιες φάσεις αμφισβήτησης και «επαναπροσδιορισμού των στόχων» περνάμε -με διαφορετικό τρόπο- σε διάφορα στάδια της ζωής μας. Η πρώτη μπορεί να είναι στην εφηβεία, όταν καλούμαστε να διαλέξουμε προσανατολισμό, αργότερα κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος των σπουδών, αν διαπιστώσουμε ότι αυτό που επιλέξαμε δεν μας αντιπροσωπεύει καθόλου ή όταν αποφασίσουμε να ζήσουμε με κάποιον που πιστεύουμε ότι αγαπάμε. Όσο κι αν φαίνεται πιο δύσκολο να πάρουμε ρηξικέλευθες αποφάσεις όταν έχουν περάσει τα χρόνια και οι συνθήκες της ζωής μας είναι πιο παγιωμένες, μια αλλαγή πορείας είναι πάντα δύσκολη και σχετίζεται περισσότερο με την ευελιξία που είμαστε σε θέση να δείξουμε παρά με την ηλικία.
vita.gr

Η φωτογραφία ενός αγαπημένου μειώνει τον πόνο

Η φωτογραφία ενός αγαπημένου μειώνει τον πόνοΉρθε ο καιρός να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε όσους κουβαλάνε πάντα μαζί τους τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων και να κάνουμε το ίδιο, καθώς όπως διαπιστώθηκε  μειώνουν τον πόνο!

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford, οι φωτογραφίες εξασθενίζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με τον πόνο, στον ίδιο βαθμό όπως η παρακεταμόλη ή η κοκαΐνη.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι εγκέφαλοι των φοιτητών υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες τη στιγμή που αντίκριζαν το ταίρι τους σε φωτογραφία.

Ο πόνος μειώθηκε από 36% ως 44%, ενώ η μείωση του σχετίζεται με τα υψηλότερα τμήματα του φλοιού το εγκεφάλου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...