Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Από που καταλαβαίνουμε τους ψεύτες;


Για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν πέντε σημεία του προσώπου που αποκαλύπτουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia, κρύβεται σε πέντε μυϊκές ομάδες οι οποίες αλλάζουν «συμπεριφορά» όταν κάποιος ψεύδεται.

Οι ειδικοί από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου μελέτησαν τις περιπτώσεις 52 ατόμων, τα οποία είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση, σε διάφορες χώρες, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό για την ασφαλή επιστροφή συγγενών τους ή για τη συλλογή πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δολοφόνους των αγαπημένων τους προσώπων. Το τηλεοπτικό υλικό είχε συγκεντρωθεί από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Αυστραλία, Καναδά, Βρετανία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα μισά από τα άτομα αυτά βάσει στοιχείων (γενετικού υλικού κ.ά.) φάνηκε ότι ψεύδονταν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν για φόνο.

Ενοχή στο μικροσκόπιο

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι από την πλευρά τους διαπίστωσαν ότι το στρες που βίωναν τα συγκεκριμένα άτομα κάθε φορά που ξεστόμιζαν ένα ψέμα δεν τους επέτρεπε να ελέγχουν τις συσπάσεις των μυών του προσώπου τους. Στα βίντεο που ανέλυσαν εμφανίζονταν 26 ψεύτες και 26 άτομα που έλεγαν αλήθεια. Συγκεκριμένα, μελέτησαν περισσότερα από 20.000 κάδρα από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, διαπιστώνοντας σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε μυϊκές ομάδες του προσώπου που σχετίζονται με τη λύπη, τη χαρά και την έκπληξη – όπως π.χ. οι μετωπιαίοι μύες, ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων, ο σφιγκτήρας μυς του στόματος, ο μείζων ζυγωματικός μυς, ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος.

Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών, οι μύες που σχετίζονται με την έκφραση της θλίψης – ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων και ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος – φάνηκαν να συσπώνται συχνότερα σε άτομα που έλεγαν την αλήθεια. Αντίθετα, στο πρόσωπο όσων ψεύδονταν παρατηρείτο μια μικρή σύσπαση του μείζονος ζυγωματικού μυ και πλήρης σύσπαση των μετωπιαίων μυών. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέβαλλαν στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να μοιάζουν λυπημένοι.

Ψέμα με εξελικτικό υπόβαθρο

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, πίσω από το ψέμα υπάρχει μια εξελικτική συνιστώσα. Κατά μέσο όρο λέμε ψέματα δύο φορές την ημέρα.

«Ακόμη και όταν τα ψέματα που λέμε σε διαπροσωπικό γίνονται αποδεκτά από τους γύρω μας , ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει σημάδια της απόκρυψης της αλήθειας. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών μας συναισθημάτων, συνήθως πέφτουν στο κενό» καταλήγουν οι Αμερικανοί.
ygeianews.gr
Enhanced by Zemanta

Τα 5 λάθη σε ένα γάμο που οδηγούν σε διαζύγιο


Κάθε σχέση είναι ξεχωριστή αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην... καταστροφή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να οδηγηθεί ένα ζευγάρι σε διαζύγιο. Ασυμφωνία χαρακτήρων, απιστία, καβγάδες, ανία... Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ωστόσο υπάρχουν κάποια πολύ συνηθισμένα λάθη που συνήθως ραγίζουν το γυαλί ανάμεσα σε δύο συντρόφους.

Τα πέντε ΜΗΝ για έναν επιτυχημένο γάμο είναι:

1. ΜΗΝ κλείνετε την «πόρτα» της επικοινωνίας

Μην περιμένετε ποτέ ότι τα προβλήματα θα σταματήσουν αν σταματήσετε να συζητάτε για αυτά. Αφιερώστε χρόνο στο να ακούσετε τον σύντροφό σας και μη σπεύσετε να απαντήσετε. Συχνά θέλουμε να απαντήσουμε γρήγορα σε όσα μας λένε, αλλά είναι τότε που δεν έχουμε ακούσει πραγματικά τι μας είπε ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν απαντήσουμε και να μετράμε τις αντιδράσεις μας. Και υπάρχει και μία ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας: οι πράξεις μου είναι για να φέρω αρμονία στη σχέση ή για να έχω τον έλεγχο; Είναι σημαντικό να βλέπουμε στην καρδιά των πραγμάτων. Συχνά ο λόγος που διαφωνούμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και από κάτω υπάρχουν οι πραγματικές αιτίες και ο αγώνας για έλεγχο.

2. ΜΗΝ νομίζεις ότι είναι δουλειά του συντρόφου σου να σε κάνει ευτυχισμένο

Συνήθως ρίχνουμε στον άλλο τη μεγάλη ευθύνη της ευτυχίας μας. Αυτό είναι άδικο και μη ρεαλιστικό. Πρέπει οι ίδιοι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον αποδεχτούμε και να τον αγαπήσουμε. Πρέπει να κάνουμε πράγματα για εμάς, να χαλαρώνουμε, να τρώμε καλά, να περνάμε όμορφα. Οταν γνωρίζουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας θα μπορούμε ευκολότερα να χειριστούμε και τις δυσκολίες της ζωής, χωρίς θυμό και νεύρα, αλλά και να μην τα περιμένουμε όλα από τον άλλο, ώστε να απογοητευόμαστε με το παραμικρό.

3. ΜΗΝ σταματάς την επαφή με τον άλλο

Κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει τσακωμούς, εντάσεις, απογοητεύσεις. Δεν πρέπει όμως η παραμικρή δυσκολία να μας απομακρύνει από τον άλλο. Ακόμα και ένα χάδι μπορεί να γιατρέψει τον πόνο και να αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Μάλιστα, ίσως είναι καλύτερο να εκφράσουμε την αγάπη μας με το σώμα μας και όχι με λέξεις όταν είμαστε σε ένταση.

4. ΜΗΝ εμποδίζεις την πορεία του συντρόφου σου

Στη φύση, αν ένας οργανισμός δεν αναπτύσσεται, πεθαίνει. Ετσι και με τους ανθρώπους... Πρέπει κανείς συνεχώς να νιώθει ότι αναπτύσσεται, ότι πηγαίνει μπροστά και ότι δοκιμάζει εμπειρίες και νέα πράγματα. Πολλές φορές όταν ο σύντροφός μας προοδεύει, εμείς νιώθουμε απειλή. Αυτό όμως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη σε μία σχέση. Πρέπει να σταθούμε στο πλάι του, να χαρούμε και να προσπαθήσουμε και εμείς να αναπτυχθούμε και να προχωρήσουμε. Αλλιώς μοιάζουμε με τον δεσμοφύλακα που θέλει να κρατήσει κάποιον στο κελί...

5. ΜΗΝ ξεχνάτε να βρίσκετε χρόνο για τον σύντροφό σας

Αν δεν ψάχνεις να βρεις χρόνο να περάσεις με τον σύντροφό σου, η σχέση σου είναι καταδικασμένη. Είμαστε κοινωνικά όντα και γι αυτό χρειάζεται να είμαστε με τον άλλο και να περνάμε εμπειρίες μαζί. Αν αφήσουμε όλες τις άλλες υποχρεώσεις, όσο σημαντικές και αν είναι (δουλειά, παιδιά, φίλοι) να πάρουν αποκλειστικά το πάνω χέρι στη σχέση μας, τότε σύντομα θα πούμε ότι οι ζωές μας πήραν χωριστούς δρόμους...


Πηγή Huffington Post
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Oι 10 συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων


Για τις μέρες που αισθάνεστε κάπως, σας παρουσιάζουμε το δεκάλογο με τις συνήθεις των ευτυχισμένων ανθρώπων...
1. Να είσαι με ανθρώπους που σε κάνουν να χαμογελούν.

Μακριά από τους αρνητικούς ανθρώπους, να είσαι κοντά σε άτομα που σε κάνουν να χαμογελάς και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

2. Να είσαι πιστός στις αξίες και στα ιδανικά σου

Ότι θεωρείς εσύ σωστό και δικαίο, σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με εσένα . Οσο πιο πολύ πιστός μένει στα πιστευω σου τόσο το καλύτερο.

3. Να αποδέχεσαι κάθε τι καλό που έρχεται στη ζωή σου

Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα θα σε κάνουν να αισθανείς πολύ καλύτερα αμέσως.

4. Μη φοβάσαι να ονειρεύσαι ένα καλύτερο αύριο

Ακόμα και στις δύσκολες μέρες, μη φοβάσαι να ονειρευτείς και να οραματιστείς ένα καλύτερο αύριο

5. Κάνε πράγματα που σου αρέσουν πραγματικά

Κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν πραγματικά, αυτομάτως η διάθεσή σου ανεβαίνει .

6. Βρες ένα σκοπό στη ζωή σου

Έχοντας ένα στόχο και μένοντας συγκεντρωμένος στην επίτευξη αυτού του στόχου θα σε γεμίσει με αισθήματα ικανοποίησης.

7. Άκου τη καρδιά σου

Η καρδιά μας πολλές φορές ξέρει καλύτερα από το μυαλό μας τι είναι το καλύτερο για μας.

8. «Πίεσε» τον εαυτό σου, όχι τους άλλους

Πίεσε τον εαυτό σου να γίνεις καλύτερος ώστε να πετύχεις πράγματα μόνος σου κ μη περιμένεις να πιέσεις τους άλλους να κάνουν πράγματα για σένα.

9. Να είσαι ανοικτός σε αλλαγές

Πολλές φορές πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευελεκτοι ώστε να κάνουμε χώρο για καινούρια πράγματα στη ζωή μας που θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

10. Να απολαυμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής

Στο τέλος της ημέρας αυτό που μας μένει είναι το χαζό ανέκδοτο που είπαμε στους συναδέλφους μας, η καρδούλα που μας ζωγράφισε η κορούλα μας και αυτά είναι που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους.
boro.gr

Η πανσέληνος επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο μας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ολοι νιώθουμε κάπως διαφορετικά τις νύχτες που έχει πανσέληνο, ωστόσο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή μας τη διάθεση. Την απάντηση έρχονται να δώσουν οι ειδικοί, αποδεικνύοντας ότι η πανσέληνος ευθύνεται για τα προβλήματα ύπνου αλλά και τις συναισθηματικές διαταραχές μας.

Συγκεκριμένα, μία έρευνα από την Ελβετία, κατάφερε να αποδείξει ότι τη νύχτα που το φεγγάρι είναι γεμάτο κάνουμε το χειρότερο ύπνο όλου του μήνα: Ο χρονοβιολόγος Κριστιαν Καχοτσεν από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι κατά την πανσέληνο, το άτομο κοιμάται τουλάχιστον 20 λεπτά λιγότερα και η ποιότητα ύπνου είναι λιγότερο καλή, ενώ ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, ακόμη και όταν το άτομο δεν έχει δει το φεγγάρι και δεν γνωρίζει την φάση στην οποία βρίσκεται.

Οι ερευνητές μελέτησαν 33 εθελοντές στο εργαστήριο ενώ κοιμόντουσαν παρατηρώντας τα πρότυπα του εγκεφάλου τους, τις κινήσεις των ματιών και τις εκκρίσεις των ορμονών. Η ανάλυση αυτή έδειξε ότι κατά την πανσέληνο, οι εθελοντές κοιμόντουσαν λιγότερο και η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με βαθύ ύπνο μειωνόταν κατά 30%. Επίσης χρειάζονταν περίπου 5 λεπτά παραπάνω για να αποκοιμηθούν και έδειξαν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστή για τη ρύθμιση του ύπνου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν επίσης την αίσθηση ότι ο ύπνος τους ήταν χειρότερος όταν το φεγγάρι ήταν γεμάτο.

Ουσιαστικά, φαίνεται πώς στους ανθρώπους λειτουργεί ένα «σεληνιακό ρολόι» ακριβώς όπως το κιρκαδικό, βοηθώντας τους να συγχρονίσουν φυσικές λειτουργίες και αλλαγές συμπεριφοράς τους σε ένα 24ωρο κύκλο ημέρας-νύχτας.

Στοιχεία ενός σεληνιακού ρολογιού έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε έντομα και ερπετά, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια μελέτη σε ανθρώπους

Οπως εξηγεί ο Καχοτσεν, ο σεληνιακός κύκλος στους ανθρώπους είναι πιθανόν ένα κατάλοιπο από ένα παρελθόν στο οποίο η σελήνη συγχρόνιζε τις συμπεριφορές των προγόνων μας για την αναπαραγωγή ή για την προστασία της φυλής.

Ωστόσο εκτός από τον ύπνο η Σελήνη επηρεάζει και την συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας, όχι όμως με τον τρόπο που νομίζουμε.

Οπως αναφέρει ο Ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης, BSc., PhD., κλινικός ψυχολόγος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου και Πρόεδρος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ), διαχωρίζει την κατάσταση της «τρέλας» από τις φάσεις της Σελήνης και εξηγεί σε ποιό βαθμό μας επηρεάζει εν τέλει συναισθηματικά.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Μάλλιαρης διευκρινίζει ότι οι περισσότερες έρευνες τα τελευταία 50 χρόνια δεν δείχνουν αυξημένα ποσοστά τρέλας κατά τη διάρκεια των φάσεων της πανσελήνου, ωστόσο είναι πιθανό αυτή να επηρεάζει τους διπολικούς ασθενείς (μανιοκατάθλιπτικούς), οι οποίοι αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού.

Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση ο ύπνος: Οπως εξηγεί ο Δρ. Μαλλιάρης, το φως επηρεάζει τον ύπνο και ο ύπνος τη διάθεση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα «μετάλλαξης» (αλλαγής από νορμάλ συμπεριφορά σε μανία), «έρωτα»(αύξηση λίμπιντο) και «τρέλας» (άρση αναστολών). Παρόλο που οι περισσότερες ψυχιατρικές μελέτες δεν δείχνουν την όποια συσχέτιση με τη πανσέληνο και την τρέλα, οι αλλαγές στο φως, τον ύπνο και τη διάθεσή μας συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά σε μικρότερο βαθμό απ'ότι πιστεύαμε, ενώ τα σύγχρονα συστήματα φωτισμού έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση που κάποτε είχαμε με το φεγγάρι και τη πανσέληνο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη σχετική δημοσίευση του δρ. Μαλλιάρη πατήστε εδώ

Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;


Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu! Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο; Βρισκόμαστε με τον φίλο μας σε μια πόλη για πρώτη φορά στη ζωή μας. 

Είμαστε σε διακοπές και κάνουμε βόλτες γνωρίζοντας καινούρια μέρη και συνήθειες. Ξαφνικά όμως γίνεται κάτι παράξενο! Ακούμε το φίλο μας να μας λέει: «Ρε φίλε, αυτό το έχω ξαναζήσει ακριβώς έτσι!» Τι έγινε εκείνη τη στιγμή; Είναι αδύνατον να ισχύει αυτή η πρόταση επειδή και οι δύο μας βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε εκείνο το μέρος!! Με δύο λόγια, μόλις ο φίλος μας είχε ένα… deja vu! Τι είναι όμως αυτό; Το deja vuDéjà vu σημαίνει στα γαλλικά «αυτό το έχω ξαναζήσει». Έτσι ονομάζεται η έντονη αίσθηση που νοιώθουμε πως, ένα γεγονός που βιώνουμε ή βλέπουμε αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά, έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Συνήθως αυτή η εμπειρία συνοδεύεται μια αίσθηση οικειότητας καθώς και το αίσθημα ότι «κάτι δεν πάει καλά». Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως déjà vu έχει βιώσει το 50% των ανθρώπων!!

Τα είδη του deja vu

Αρχίζοντας την ανάλυση του «φαινόμενου» του τι είναι deja vu, να πούμε πως υπάρχουν τρία είδη déjà vu:déjà vecu, déjà senti και déjà visite. Τι είναι όμως το καθένα από αυτά;

1) DEJA VECU

Σημαίνει «αυτό το έχω ξαναδεί» και σχεδόν πάντα όταν κάποιος αναφέρει ότι είχε déjà vu εννοεί στην πραγματικότητα déjà vecu. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και λανθασμένα συγχέονται οι δύο ονομασίες!

2) DEJA SENTI

Είναι μια αποκλειστικά συναισθηματική κατάσταση και σημαίνει «αυτό το έχω ξανανιώσει».

3) DEJA VISITE

Είναι η πιο σπάνια από τις τρείς περιπτώσεις και σημαίνει «αυτό το έχω ξαναεπισκεφθεί». Είναι η μοναδική αίσθηση η οποία έχει συγκεκριμένες γεωγραφικές και χωρικές διαστάσεις, σε αντίθεση με το déjà vecu και το déjà senti τα οποία είναι κυρίως ή/και αποκλειστικά συναισθήματα.

Γιατί συμβαίνει το deja vu;

Ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι, πώς προκαλείται και γιατί συμβαίνει! Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Έχουν βρεθεί πολλές ομοιότητες του déjà vu και κάποιων κλινικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια!! Αυτό έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια νευρική ανωμαλία. Επίσης έχει παρατηρηθεί πως παράλληλη χρήση μερικών φαρμάκων αυξάνουν τις πιθανότητες να βιώσουμε déjà vu! Μια άλλη θεωρία λέει πως οφείλεται στην ετεροχρονισμένη ενεργοποίηση των νευρώνων. Έτσι το ίδιο ερέθισμα φτάνει στον εγκέφαλο με μία μικρή καθυστέρηση, αρκετή όμως ώστε να παραπλανηθεί και να πιστεύει πως το ζει για δεύτερη φορά!

Μια ακόμα εξήγηση αναφέρει την οπτική καθυστέρηση, ότι δηλαδή υπάρχει μια καθυστέρηση στη μεταφορά του οπτικού ερεθίσματος από το ένα μάτι στον εγκέφαλο σε σχέση με το άλλο μάτι. Η θεωρία όμως αυτή καταρρίφθηκε όταν καταγράφηκαν εμπειρίες deja vu και από τυφλούς!! Εξηγήσεις έχει προσπαθήσει να δώσει και η παραψυχολογία, συνδέοντας την αίσθηση με την πρόγνωση, την διόραση, τις υπεραισθητικές αντιλήψεις. Πολλοί μάλιστα βασιζόμενοι στο déjà vu, βλέπουν σε αυτό την απόδειξη ύπαρξης ψυχικών ικανοτήτων σε πολλούς ανθρώπους. Μια θεωρία αυτής της κατηγορίας, δικαιολογεί το συναίσθημα σαν μια προσπέλαση της μνήμης των ονείρων. Με δυο λόγια, déjà vu είναι η ανάμνηση ενός ξεχασμένου ονείρου που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την κατάσταση που βιώνουμε.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Όχι τσακωμοί μπροστά στο μωρό


Τα μωρά που είναι παρόντα στους τσακωμούς των γονιών τους είναι πιο ευαίσθητα στο στρες, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν, μάλιστα, ότι ο βρεφικός εγκέφαλος ανταποκρίνεται στον άγριο τόνο της φωνής ακόμα κι όταν το μωρό κοιμάται.

Ο βρεφικός εγκέφαλος, λένε οι ειδικοί, είναι ιδιαίτερα εύπλαστος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το μωρό, και ανάλογα με τις εμπειρίες που βιώνει.

Αυτή η πλαστικότητα, ωστόσο, του εγκεφάλου αφήνει τα μωρά ευάλωτα σε αναπτυξιακά προβλήματα, αν βιώσουν υπερβολικό στρες, όπως παραμέληση ή κακοποίηση.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Oregon, μέσω μαγνητικών τομογραφιών, μελέτησαν τους εγκεφάλους 20 μωρών ενώ αυτά κοιμόντουσαν. Κατά την διάρκεια του ύπνου τους στον μαγνητικό τομογράφο, εκτέθηκαν σε ήχους από ανθρώπινες ομιλίες. Κάποιες ήταν άγριες και νευρικές, κάποιες λιγότερο άγριες, κάποιες χαρούμενες κα κάποιες ουδέτερες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, τα μωρά έδειχναν ευδιάκριτα στοιχεία εγκεφαλικής δραστηριότητας, ανάλογα με τον συναισθηματικό τόνο της φωνής που άκουγαν».

«Μας ενδιέφερε να ανακαλύψουμε αν μία συχνή αιτία πρόωρου στρες στις ζωές των παιδιών -οι τσακωμοί των γονιών- σχετίζεται με την λειτουργία του βρεφικού εγκεφάλου», εξηγούν οι ειδικοί. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα μωρά που προέρχονται από οικογένειες που τσακώνονται συχνά είχαν πιο έντονη αντιδραστικότητα στους άγριους τόνους της φωνής, στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Παλαιότερη έρευνα σε ζώα είχε δείξει ότι οι περιοχές αυτές του εγκεφάλου παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίπτωση που μπορεί να έχει το πρόωρο στρες κατά την ανάπτυξη του οργανισμού –τα αποτελέσματα της νέας έρευνες δείχνουν ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα ανθρώπινα βρέφη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μωρά δε μένουν ανέπαφα από τους τσακωμούς των γονιών τους και η έκθεση σε αυτούς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται το συναίσθημα και το στρες.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα μωρά μπορούν να επηρεάζονται από την έκθεση στο στρες ακόμα και από την μήτρα της μητέρας τους. Η έγκυος, δηλαδή, μπορεί να μεταφέρει τις βλαπτικές επιπτώσεις του στρες στο αγέννητο μωρό της, μέσω του πλακούντα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό εξηγεί την σχέση μητρικού στρες και διαταραχών, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένια, στα μωρά και περισσότερο στα αγόρια, ο εγκέφαλος των οποίων δείχνει να επηρεάζεται ακόμα περισσότερο.



hamomilaki.blogspot.gr

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Μύθος το shopping therapy!

Ειδικά αν το κάνουμε για να γεμίσουμε κάποιο κενό ή για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους!


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στο γνωστό «γιατρό» όταν δεν αισθάνονται καλά ή νιώθουν μόνοι που δεν είναι άλλος από τα ψώνια!

Όμως, ενώ το κάνει κανείς ένα μικρό δωράκι στον εαυτό του μπορεί βραχυπρόθεσμα να του φτιάξει τη διάθεση, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνει ότι το shopping με σκοπό την καταπολέμηση της μοναξιάς είναι μάλλον μάταιο - και τελικά μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο μοναχικά.

Στην πραγματικότητα, τα ψώνια ως όπλο κατά της μοναξιάς τελικά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, όπου κάποιος ψωνίζει επειδή είναι μόνος, τελικά νιώθει ακόμα πιο μόνος επειδή ψώνισε και συνεχίζει τα ψώνια σε μια ασύνετη προσπάθεια να «διώξει» τη μοναξιά του.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Research, ανέλυσε στοιχεία από 2.500 καταναλωτές ηλικίας άνω των 6 ετών και διαπίστωσε ότι, ενώ η μοναξιά πράγματι οδηγεί στον υλισμό, αυτές οι δύο έννοιες έχουν αμφίδρομη σχέση.

Ορίζοντας τον υλισμό «ως τη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην απόκτηση και κατοχή υλικών πραγμάτων», η μελέτη δείχνει ότι ο υλισμός μπορεί να «εξαφανίσει» τις κοινωνικές σχέσεις και να αυξήσει έτσι τη μοναξιά, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον υλισμό ως στρατηγική αντιμετώπισης.

Πριν λοιπόν κάποιος «ξεσπάσει» στην πιστωτική του κάρτα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές βρήκαν πως αυτός ο φαύλος κύκλος εφαρμόζεται μόνο σε δύο από τις τρεις υπο-τύπους του υλισμού: οι «αγορές ως πηγή της ευτυχίας» (όπου τα υλικά αγαθά είναι ένα μέσο για την ευτυχία σας: αγοράζετε πράγματα σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα εσωτερικό κενό σας) και οι «αγορές ως ορισμός επιτυχίας» (τα υλικά πράγματα είναι κριτήριο που καθορίζει πόσο καλά κάποιος ζει σε σχέση με τους άλλους) προκύπτει ότι τελικά αυξάνουν την μοναξιά με το πέρας του χρόνου.

Ωστόσο, η τρίτη κατηγορία του υλισμού «ζω για να αγοράζω» (το να αγοράζει κανείς ακριβά και πολυτελή πράγματα επειδή η κατοχή τους τον κάνει ευτυχισμένο) στην πραγματικότητα μειώνει τη μοναξιά!

Εάν η αγορά ένα νέο φορέματος γνωστού σχεδιαστή κάνει κάποιον ευτυχισμένο, επειδή είναι ωραία και ο κάτοχός του χαίρεται που το αγόρασε, για παράδειγμα, τότε η αγορά μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο μόνος.

Ωστόσο, αν περιμένει μόνο από ένα φόρεμα για να «θεραπεύσει» μια εσωτερική δυστυχία ή θέλει να δείξει σε φίλους και συναδέλφους πόσο καλά ζει και περνάει, τότε η αγορά μπορεί τελικά να τον κάνει να αισθάνεται πιο άσχημα και μοναχικά από ότι πριν από την εξόρμηση στα μαγαζιά.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Κοιτώντας το μέλλον με θετική ματιά


Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως αισιόδοξο ή απαισιόδοξο; Σύμφωνα με τους ειδικούς ο καθένας από εμάς είναι από τη φύση του αισιόδοξος.

Ακόμη κι αν έχουμε την τάση να ανησυχούμε για το μέλλον, κατά βάθος πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι κάνουν θετικές σκέψεις είναι περισσότερο ευτυχισμένοι και πιστεύουν ότι θα έχουν καλύτερο μέλλον. Όσοι όμως έχουν την τάση να κάνουν αρνητικές σκέψεις, δε μπορούν να φανταστούν να έρχονται καλύτερες ημέρες!

«Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι κακό. Πάντοτε με γοήτευε η διαφορετική αντίληψη των ανθρώπων για την έννοια της ευτυχίας. Κάποιες μέρες το μέλλον μας φαντάζει συναρπαστικό και φωτεινό και άλλες δε βλέπουμε μπροστά μας παρά μόνο άγχος, φόβο και μιζέρια» ανέφερε ο ερευνητής Ed O’Brien από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η κρίση και η ανεργία προτιμούν τους ψυχικά ασθενείς

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης στην Ευρώπη, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα  έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τους ψυχικά υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

Είναι η πρώτη μελέτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι, στις ευρωπαϊκές χώρες, οι ψυχικά ασθενείς (ιδίως οι άνδρες και τα άτομα με χαμηλή μόρφωση) έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, γεγονός που τους καθιστά περαιτέρω ευάλωτους και επιτείνει την κοινωνική απομόνωσή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκράχαμ Θόρνικροφτ και τη δρ. Σάρα Έβανς-Λάκο του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το ΒΒC, ανέλυσαν στοιχεία από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (με τη βοήθεια και του «Ευρωβαρόμετρου»), τα οποία αφορούσαν πάνω από 20.000 ανθρώπους και κάλυπταν την περίοδο 2006-2010.

Το 2006 η μέση ευρωπαϊκή ανεργία για τους ψυχικά υγιείς ήταν 7,1% και για τους ψυχικά ασθενείς 12,7%, ενώ το 2010 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 9,8% και 18,2%, δηλαδή υπήρξε αύξηση 2,7% για την πρώτη ομάδα και 5,5% (υπερδιπλάσια) για τη δεύτερη ομάδα των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Ειδικότερα για τους άνδρες με τέτοια προβλήματα, η ανεργία ήταν 13,7% το 2006, αλλά αυξήθηκε στο 21,7% το 2010.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσο περισσότερο σε μια χώρα τα άτομα με ψυχικές διαταραχές στιγματίζονται ως επικίνδυνοι, τόσο περισσότερο απειλούνται με ανεργία, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οπότε γίνονται περικοπές θέσεων εργασίας.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Η σχέση σας μόλις τελείωσε. Ο πόνος σας έχει παραλύσει και σας φαίνεται αδύνατο να το ξεπεράσετε! Μην ανησυχείτε, εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε: Φτιάξαμε μία λίστα με απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε το χωρισμό και να διεκδικήσετε εκ νέου τη ζωή σας. Καλή τύχη, κυρίες!

1. Κλάψτε το "μακαρίτη"

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να θρηνήσει και να πενθήσει την απώλεια της σχέσης σας. Βάλτε στην άκρη μια εβδομάδα το πολύ, απλά για να κλάψετε χωρίς περιορισμούς. Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αλλά θα αισθανθείτε ανακούφιση μετά την απελευθέρωση όλης της συσσωρευμένης αρνητικής ενέργειας. Πολλά συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια μετά από έναν χωρισμό, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να τα αναγνωρίσετε για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Υ.Γ. Το παγωτό βοηθάει επίσης σ' αυτή τη φάση!

2. Ακούστε μουσική

Βάλτε τα ακουστικά και αφήστε τη μουσική να σας γαληνέψει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να ακούσετε μουσική όταν δεν είστε καλά ψυχολογικά!

Προσοχή! Μείνετε μακριά από Πλούταρχο, Κιάμο και συναφείς τροβαδούρους. Το να ακούτε "Σα να είσαι εδώ", "Γύρνα πίσω θα πεθάνω" και τα σχετικά όχι μόνο δεν θα σας καθησυχάσει αλλά μάλλον θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, αφού θα σας θυμίζει διαρκώς την πρώην σχέση σας.

3. Διαβάστε βιβλία

Η συντροφιά ενός καλού βιβλίου θα σας κάνει σίγουρα να ξεχαστείτε και να ταξιδέψετε με τη φαντασία σας. Μπορείτε να διαβάσετε μυθιστορήματα με αστεία υπόθεση που θα σας κάνουν να γελάσετε με την ψυχή σας ή βιβλία που αναφέρονται στην εύθυμη πλευρά του χωρισμού και σας δίνουν παράλληλα συμβουλές ανάκαμψης!

4. Κρατήστε Ημερολόγιο

Δεν μπορείτε διαρκώς να μιλάτε στις φίλες σας για το τι συνέβη ανάμεσα σ' εσάς και τον πρώην σας ( έχουν κι αυτές ζωή επίσης! ), γι' αυτό θα ήταν χρήσιμο να κρατήσετε ημερολόγιο. Όταν αισθανθείτε την ανάγκη να μιλήσετε στον πρώην σας, γράψτε στο ημερολόγιο ό,τι θα θέλατε να του πείτε. Επίσης, δημιουργήστε μία λίστα από αυτά που σας άρεσαν στον πρώην σας κι αυτά που μισείτε πάνω του. Όσο γράφετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτά που μισείτε πάνω του είναι πολλά περισσότερα. (Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη λίστα σας το γεγονός ότι σας άφησε να φύγετε!)

5. Κάντε ένα μίνι makeover

Βγάλτε πια αυτά τα φαρδιά t-shirts. Ήρθε η ευκαιρία σας να ανακαλύψετε εκ νέου τον εαυτό σας! Μπορείτε να κάνετε τελικά αυτό το χαριτωμένο καρέ που πάντα θέλατε, αλλά δεν μπορούσατε επειδή εκείνος αγαπούσε πολύ τα μακριά σας μαλλιά. Βάψτε τα μαλλιά σας! Βάψτε τα νύχια σας! Φορέστε ένα τολμηρό κόκκινο κραγιόν! (Αλλά, κρατηθείτε μακριά από εκείνο το τατουάζ που είδατε στο facebook!) Με το να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, θα νιώσετε πιο σέξι και έτοιμες να προχωρήσετε παρακάτω!

Κάντε ένα μίνι-makeover και στο σπίτι σας. Πολύ πιθανόν να περνούσατε με τον πρώην σας πολλές ώρες στο σπίτι σας, οπότε όλα δυστυχώς να τον θυμίζουν. Αντί, λοιπόν, να βάψετε τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε, απλά αναδιατάξτε κάποια έπιπλα και πετάξτε έξω όλα τα αναμνηστικά από τη σχέση σας. Μπορείτε να βάλετε όλα τα αναμνηστικά σας σε ένα κουτί ως σουβενίρ από το μέρος της ζωής σας.

6. Κάντε ένα ταξίδι

Τρέξτε μακριά, αλλά ελάτε πίσω! Εάν έχετε τη δυνατότητα, πηγαίνετε κάπου μακριά και βυθιστείτε σε μια διαφορετική κατάσταση. Προγραμματίστε το ταξίδι σας όταν θα έχετε ήδη ξεπεράσει κάπως το χωρισμό σας, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τις διάφορες δραστηριότητες, χωρίς να σκέφτεστε τον πρώην σας. Κάντε πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Ανεβείτε ένα βουνό.

Κάντε ιστιοπλοΐα. Πηγαίνετε στο τοπικό μπαρ, και γνωρίστε νέους ανθρώπους. Στο ταξίδι σας, θα δείτε τι άλλο μπορεί να σας προσφέρει ο κόσμος, το οποίο μπορεί να είναι πιο συναρπαστικό από ό, τι σας προσέφερε ο πρώην σας στη σχέση. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μακριά, ελάτε πίσω στο σπίτι χαλαρή, ανανεωμένη, και εμπνευσμένη.

7. Βάλτε στόχους

Μετά το χωρισμό, ήρθε η ώρα να αναδιατάξετε τα σχέδιά σας. Παραδεχτείτε το, ήταν μέρος της ζωής και των ονείρων σας. Τώρα που έχει φύγει, θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας τι πραγματικά θέλετε να κάνετε με τη ζωή σας. Τι σας αρέσει πιο πολύ; Τι θα σας κάνει και πάλι ευτυχισμένες; Καταγράψτε ό, τι θέλετε να κάνετε. Μόλις έχετε ολοκληρώσει έναν στόχο, διαγράψτε το, και νιώστε απίστευτα που τα καταφέρατε!

Κάθε φορά που περνάτε από κάτι, να προσθέτετε άλλον ένα νέο στόχο. Ο στόχος σας μπορεί να είναι τόσο απλός όσο το να μάθετε πώς να ψήνετε μπισκότα σοκολάτας. Μπορεί επίσης να είναι τόσο μεγάλος όσο να ξεκινήσετε μια νέα καριέρα. Κρατήστε τη λίστα των στόχων γεμάτη, ώστε να σας κρατήσει απασχολημένες, επικεντρωμένες στον εαυτό σας και μακριά από τον πρώην σας.

8. Κάντε κάτι καινούργιο!

Ο πρώην σας δεν σας «τρώει» πλέον όλο τον ελεύθερο χρόνο σας, επομένως μπορείτε να κάνετε μια νέα δραστηριότητα. Αν αγαπάτε το φαγητό, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μαθήματα μαγειρικής. Αν είστε λάτρης της μουσικής, ξεσκονίστε την παλιά κιθάρα και μάθετε να παίζετε. Μπείτε σε ένα club ή κάντε μαθήματα σε ό,τι σας αρέσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετάσχετε σε μια νέα κοινότητα, ενώ παράλληλα θα κάνετε ό, τι αγαπάτε. Αν πάρετε αυτό το τελικό βήμα σοβαρά, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας. Ποιος ξέρει, ίσως η νέα δραστηριότητά σας μπορεί να γίνει η νέα καριέρα που θα ερωτευτείτε!

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό εξαρτάται τελικά από τη διάρκεια και την ένταση της σχέσης σας. Γνωρίζουμε ότι είναι τρομακτικό να προχωρήσετε στη ζωή μόνες , αλλά σκεφτείτε το σαν το σκαλοπάτι για τη ζωή που πάντα οραματιστήκατε. Ο πρώην σας δεν ήταν "Ο Ένας", αλλά "Ο Ένας" είναι εκεί έξω, και δεν θα τον βρείτε μένοντας στην προηγούμενη σας σχέση. Ζήστε στο παρόν, και ξεκινήστε τη νέα ζωή σας!



Πηγή: faysbook.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πες μου πότε κοιμάσαι, για να σου πω ποιος είσαι...

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας πρωινό ή νυχτερινό τύπο; Προσέξτε τι θα απαντήσετε, διότι η απάντησή σας ίσως αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητά σας.

Αυτό υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων που ανακάλυψε ότι η κατάκλιση αργά το βράδυ ή τις πρωινές ώρες σχετίζεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά και τα άλλα χαρακτηριστικά της επονομαζόμενης σκοτεινής τριάδας.

Η σκοτεινή τριάδα χαρακτηρίζεται από ναρκισσιστικές και εγωιστικές πράξεις, χειριστικές συμπεριφορές και ψυχοπαθητικές τάσεις.

Οι επιστήμονες από την Αγγλία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον δρα Πήτερ Τζόνασον, λέκτορα Προσωπικότητας και Ατομικών Διαφορών στο Τμήμα Κοινωνικής, Προσωπικής & Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ, αξιολόγησαν 263 φοιτητές.

Η μέση ηλικίας τους ήταν τα 24 χρόνια, ενώ οι 74 ήταν άντρες και 189 ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τους έθεσαν διάφορα ερωτήματα για τον χρονότυπό τους, ο οποίος αντανακλά τις ώρες τις ημέρες που τα ορμονικά επίπεδα, η θερμοκρασία, η εγκεφαλική λειτουργία, η κατανάλωση τροφής και ο ύπνος είναι πιο ενεργά, αλλάζουν ή φτάνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Ένα από τα ερωτήματα για τον χρονότυπο ήταν λ.χ. «Πώς νιώθεις την πρώτη μισή ώρα από τη στιγμή που ξυπνάς το πρωί;»

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια ναρκισσισμού και τους ζητήθηκε να απαντήσουν πόσο συμφωνούν με προτάσεις όπως «Έχω φυσικό ταλέντο να επηρεάζω τους άλλους».

Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήματα που αξιολογούσαν ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά, όπως «Νομίζω ότι εύκολα θα περνούσα έναν ανιχνευτή ψεύδους».

Όσο πιο «σκοτεινή» ήταν η συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσαν οι εθελοντές, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι «κουκουβάγιες», δηλαδή να είναι πιο δραστήριοι το βράδυ και να μπαίνουν για ύπνο τις πρώτες πρωινές ώρες ή κι αργότερα ακόμα, ξυπνώντας πολύ αργά το πρωί.

Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences» ο δρ Τζόνασον και οι συνεργάτες του, είναι λογικό όσοι κατέχουν τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας να αξιοποιούν τις ώρες με λιγοστό φωτισμό, διότι αυτές «διευκολύνουν το περιστασιακό σεξ και τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές με τις οποίες σχετίζεται».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται πολλές έρευνες ακόμα για το όλο θέμα, αλλά εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των πιο σκοτεινών πλευρών της ανθρώπινης φύσης.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...