Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Αντισταθείτε στην κατάθλιψη με 10 καθημερινά «κόλπα»

Η κατάθλιψη χωρίς αμφιβολία είναι μία «πονηρή» ασθένεια που αφορά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Εκτός όμως από τη φαρμακευτική αγωγή που κάποιος μπορεί να ακολουθεί υπάρχουν και μικρά καθημερινά «κόλπα» που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.

Μη σπέρνετε τον πανικό

Για να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αρνητικότητας χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα. Ένας τρόπος να σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι το γεγονός ότι απομονώνετε ένα συγκεκριμένο γεγονός και το «εκμεταλλεύεστε» ως πηγή αρνητικών σκέψεων.

Σταματήστε να καταστροφολογείτε και δώστε χρόνο στον εαυτό σας σιγά σιγά να σκεφτεί τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μπορεί για παράδειγμα η ανεργία να μαστίζει αλλά αντί να σκέφτεστε «δεν θα βρω ποτέ δουλειά» επιλέξτε να σκέφτεστε «Θα βρω απλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Ακολουθήστε συγκεκριμένη ρουτίνα

Ακόμα και αν δεν το θέλετε, προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, να τρώτε συγκεκριμένες ώρες, έστω κι αν δεν πεινάτε, και αποφύγετε να περνάτε όλον σας το χρόνο πάνω σε έναν καναπέ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν την τάση να τρώνε και να κοιμούνται χωρίς συνέπεια. Ακολουθώντας ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνετε στον εαυτό σας την αίσθηση της τακτικότητας, που δρα καταλυτικά ενάντια της κατάθλιψης.

Σταματήστε να αναμασάτε τα ίδια

Αν συχνά ανατρέχετε σε καταστάσεις δυσάρεστες, άσκοπα και μετανιώνοντας για τα…περασμένα, χωρίς ωστόσο να συμβάλλετε στην αλλαγή αυτών, άδικα χαλάτε τη διάθεσή σας.

Σταματήστε να αναμασάτε περασμένες ιστορίες και όταν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να αποπροσανατολίσετε τον εαυτό σας σε άλλες σκέψεις ή δραστηριότητες.

Επιπλέον δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μετανιώνετε «κατηγορώντας» τον εαυτό σας, ότι έπρεπε να είχατε πει ή κάνει εκείνο αντί για το άλλο.

Σταματήστε να αυτοτιμωρείστε και προσπαθήστε να ζήσετε στο παρόν. Αποδεχτείτε ότι ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και ότι έγινε έγινε. Είναι πιο εποικοδομητικό να σχεδιάζετε ένα αισιόδοξο μέλλον παρά να εύχεστε ένα είχατε ένα διαφορετικό παρελθόν.

Προσεγγίστε τους άλλους

Η κατάθλιψη είναι μία απόλυτα μοναχική ασθένεια. Ωστόσο για να απαλλαγείτε από τον «βούρκο» του εσωτερικού σας κόσμου, προσπαθήστε να προσεγγίσετε το στενό σας οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Είναι πολύ εύκολο να υποπέσετε σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας, εάν είστε κλεισμένος στον εαυτό σας. Η κοινωνική συναναστροφή θα σας δώσει άλλον αέρα και διάθεση για το μέλλον.

Δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο

Τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο, υπάρχει πάντα και το...γκρι, το μπλε, το κόκκινο. Ωστόσο χαρακτηριστικό δείγμα των καταθλιπτικών ανθρώπων είναι τα απόλυτα άκρα του τύπου «κανείς δε μ’ αγαπάει», «δεν θα βρω ποτέ δουλειά» κλπ.

Οι σκέψεις όμως αυτές μπορούν να «παραλύσουν» τον οργανισμό σας και να σας αποτρέψουν από το να κάνετε το οτιδήποτε. Δώστε ένα λεπτό στον εαυτό σας να σκεφτεί, ότι ίσως υπάρχουν και άλλα «χρώματα» και σταδιακά θα ανακαλύψτε έναν τεράστιο…πολύχρωμο κόσμο.

Αφήστε την πραγματικότητα να δράσει

Η κατάθλιψη κυριεύει κάθε σκέψη μετατρέποντας τα πάντα σε αρνητικά. Ωστόσο οφείλετε να «πατήσετε» στην πραγματικότητα και να ψάξετε μέσα σας να βρείτε... αποδείξεις, που να αιτιολογούν τις κακές σας σκέψεις. Θα διαπιστώσετε ότι ίσως τελικά να μην έχετε και τόσο δίκιο.

Εάν πάλι είστε από εκείνους που διαρκώς σκέφτεστε πως σας βλέπουν οι άλλοι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πολύ απλά…να τους ρωτήσετε και να μην χάνετε τον καιρό και τη διάθεση σας με υποθέσεις.

Μικροί και εφικτοί στόχοι

Μία πολύ καλή διέξοδος από την κατάθλιψη είναι να θέτετε μικρούς και εύκολους στόχους. Δεν χρειάζεται να κατακτήσετε τον κόσμο σε μία μέρα. Αρκεστείτε να κάνετε δουλειές του σπιτιού για αρχή, έτσι ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.

Επιλέξτε έξυπνα τους στόχους σας, ώστε να τους πετύχετε, γλυτώνοντας έναν νέο φαύλο κύκλο υποτιθέμενης αποτυχίας. Αντί να περιμένετε να βρείτε δουλειά μέσα σε λίγες ώρες καλύτερο είναι να ξεκινήσετε σιγά σιγά να στέλνετε βιογραφικά για παράδειγμα.

Αποδεχτείτε την κατάθλιψη

Η άρνηση είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε κάθε ασθένεια, πόσο μάλλον στις ψυχικές. Αν στην παρούσα φάση της ζωής σας είστε σε κατάθλιψη απλά αποδεχτείτε το. Δεν είναι ντροπή, δεν δείχνει αδυναμία χαρακτήρα και δεν είστε μόνος.

Η άρνηση συνήθως συμβάλει επικουρικά σε μία ακόμα διαρκώς αυξανόμενη σκοτεινή κατάσταση, από την οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεφύγετε. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα...αποθεραπείας.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Συνήθως οι άνθρωποι είναι ευγενικοί με τους άλλους αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό τους «αυτομαστιγώνονται» χωρίς περιθώρια λάθους. Αναλογιστείτε αν αυτά που λέτε για εσάς θα μπορούσατε να τα πείτε ποτέ σε κάποιον άλλον και προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας όπως και στους άλλους ανθρώπους. Εξάλλου, γιατί πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;
clickatlife.gr

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί τα ψώνια κάνουν καλό στην υγεία

Είναι γεγονός ότι η σωματική άσκηση έστω και η ήπια κάθε μέρα, προστατεύει τον οργανισμό και συμβάλλει στο να λειτουργεί καλύτερα, η μηχανή που λέγεται ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης γεγονός ότι πλέον οι δυτικοί άνθρωποι, ασκούνται όλο και λιγότερο. Σκεφτείτε όμως ότι ακόμη και τα ψώνια, είναι μια ήπιας μορφής άσκηση. Μην αφήνετε το σώμα σας να σκουριάσει...

Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, η διεθνώς αναγνωρισμένη ιατρική επιθεώρηση LANCET ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις συνέπειες της υποκινητικότητας που μαστίζει το λεγόμενο αναπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σε ειδική έκδοση, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο, έγιναν αναφορές σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το φλέγον αυτό θέμα, τις συνέπειες του οποίου εξηγεί ο Δρ. Νίκος Ζουρμπάνος από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, αναφέρει ο κ. Ζουρμπάνος, επισημαίνοντας πως οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες από το 1950, αν και πολλούς αιώνες πριν, ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460 π.Χ.) πολύ σωστά διετύπωσε ότι "…. το φαγητό από μόνο του δεν αρκεί για την υγεία. Πρέπει να υπάρχει και άσκηση… Αν υπάρχει κάποια έλλειψη τροφής ή άσκησης το σώμα θα ασθενήσει".

«Φτάσαμε λοιπόν στο 2012 για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το έγκριτο ιατρικό περιοδικό LANCET της Βρετανία δημοσιεύοντας μια σειρά άρθρων για την σημασία της σωματικής δραστηριότητας, μόλις μια εβδομάδα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πολύ εύστοχα το περιοδικό αναφέρει ότι για αυτούς που η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας δεν είναι και κάτι σημαντικό και η αγάπη για τον καναπέ αποτελεί μονόδρομο, τα μηνύματα για το μέλλον δεν είναι και τόσο ευοίωνα» επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας.

H σωματική δραστηριότητα αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για τον άνθρωπο κι έναν φθηνό τρόπο για να καταπολεμήσει πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες μέσω της πρόληψης. «Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και την κακή συνήθεια του καπνίσματος αποτελούν τις κύριες αιτίες πρώιμου θανάτου στο σύγχρονο άνθρωπο. Διεθνείς οργανώσεις, εθνικά κέντρα και ινστιτούτα που ασχολούνται με θέματα υγείας έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες και αναφέρουν ότι η συχνή σωματική δραστηριότητα προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, μερικές μορφές καρκίνου, υπέρταση, παχυσαρκία, κλινική κατάθλιψη και άλλες χρόνιες ασθένειες» εξηγεί ο κ. Ζουρμπάνος.

Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι αν και οι μηχανές έχουν κάνει τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου πιο εύκολη, έχουν εν τούτοις μείωσαν τους ρυθμούς μιας άλλης μηχανής, η οποία φτιάχτηκε για να κινείται, δηλαδή αυτής του ανθρώπινου σώματος. Καθημερινά το σώμα μας αδρανεί σε σκελετικό, μυϊκό, μεταβολικό αλλά και σε καρδιαναπνευστικό επίπεδο.

Τι μπορεί να γίνει; Το κυριότερο, όπως αναφέρει το LANCET, είναι να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από την πολιτεία στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αγγλία και στην Ελβετία για τις ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ξοδεύονται ετησίως ανά άτομο από 28, 4 έως και 334,4 δολάρια. Αλλά και σε ατομικό επίπεδο μπορούν να γίνουν πολλά αναθεωρώντας ορισμένες καθημερινές πρακτικές. Το σώμα μας είναι κάτι πολύτιμο και όπως φροντίζουμε για το μυαλό και το πνεύμα μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, μπορούμε να χαρίσουμε και στο σώμα μας μερικά λεπτά άσκησης ημερησίως. Σύμφωνα με το LANCET, 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης άσκησης 5 ημέρες την εβδομάδα ή 20 λεπτά την ημέρα υψηλής έντασης άσκησης 3 ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετά.

Για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να συνεχίζουν να ασκούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και όχι μόνο για έναν μήνα πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει να διαλέγουν οι ίδιοι τον τύπο και την ένταση της άσκησης ώστε να μην αισθάνονται δυσάρεστα, αναφέρει ο καθηγητής εργοφυσιολογίας και πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης.

Για παράδειγμα, εξηγεί, τα ψώνια είναι συνήθως μια ευχάριστη διασκέδαση για τις γυναίκες. «Περπατήστε έντονα με συνεχόμενο ρυθμό τουλάχιστον για 30 λεπτά προτού σταματήσετε στην πρώτη βιτρίνα που θα δείτε κάτι ενδιαφέρον. Χρησιμοποιήστε τη σκάλα και όχι το ασανσέρ και δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες (χορό, ποδήλατο, βόλτα με το σκύλο, περπάτημα), ώστε να μην αισθάνεστε τη μονοτονία της άσκησης» προτείνει ο κ. Κουτεντάκης.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (www.pe.uth.gr) με τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών και τα πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα πρωτοπορεί στη χώρα μας σε θέματα σωματικής δραστηριότητας σε διάφορους πληθυσμούς. Παράλληλα, αποτελέσματα μελετών που έχουν ολοκληρωθεί στο Τμήμα υιοθετήθηκαν από διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ΕΣΥ της Σκωτίας.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πανεπιστημιακή μελέτη: Ποια εκπληκτικά «πράγματα» μπορεί να κάνει μία ερεθισμένη γυναίκα!

Μπόλικα σάλια, κουβάδες ιδρώτα, ανυπόφορες σωματικές οσμές, ποτάμια προσπερματικών και κολπικών υγρών, δάκρυα με το τσουβάλι, ενίοτε αίμα (όλων των αποχρώσεων), ζωώδεις βρυχηθμοί και πνιχτές κραυγές, πόνος και «βρώμικα» λόγια, κοκκινίλες και σημάδια... Μήπως τελικά υπάρχει πράγματι λόγος που ο πολιτισμός το αποστρέφεται, περιβάλλοντάς το με κάθε λογής ωραία slick ενδύματα και εξευγενισμένα Βερθερικά παραληρήματα; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο αυτοκτονίες την ημέρα

Το ΕΚΑΒ κατέγραψε 19 αυτοκτονίες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, 24 τον Μάρτιο, 32 τον Απρίλιο, 47 τον Μάιο και ρεκόρ 50 αυτοκτονιών τον Ιούνιο
Μια δραματική εικόνα για την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας καταγράφουν οι αριθμοί της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ αλλά και των οργανώσεων υποστήριξης, καθώς οι αυτοκτονίες έχουν φτάσει πλέον τις δύο κάθε μέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", βάσει στοιχείων της ΜΚΟ «Κλίμακα», του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση πλέον σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών καθώς οι αυτόχειρες αυξήθηκαν κατά 22,5% την τελευταία τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 έως το 2011 έχουν γίνει 1.727 αυτοκτονίες και απόπειρες. Μάλιστα, το ακόμα πιο θλιβερό είναι ότι το 50% των περιπτώσεων είναι επανάληψη παλιότερης αποτυχημένης απόπειρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο 25% των περιστατικών απόπειρας αυτοκτονίας που καταγράφονται μέσω της γραμμής βοήθειας “1018” οι συνηθέστερες αιτίες που δηλώνονται για την απόπειρα είναι τα οικονομικά αδιέξοδα και η ανεργία. Να σημειωθεί δε ότι μία στις τέσσερις κλήσεις στη γραμμή αυτή αφορούσαν απόπειρα αυτοκτονίας με αιτία τα χρέη.

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυτοκτονίες κορυφώνονται τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος, το ΕΚΑΒ κατέγραψε 19 αυτοκτονίες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, 24 τον Μάρτιο, 32 τον Απρίλιο, 47 τον Μάιο και ρεκόρ 50 αυτοκτονιών τον Ιούνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για άνδρες ηλικίας 40 έως 49 ετών. Μάλιστα, οι άνδρες εμφανίζουν τετραπλάσια περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας από ότι οι γυναίκες. Την θλιβερή πρωτιά κρατάει η Κεντρική Μακεδονία, ακολουθούμενη από την Κρήτη και την Αττική.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια

Γραμμή παρέμβασης για αυτοκτονίες: 1018

Γραμμή βοήθειας για κατάθλιψη: 210-6515600

Γραμμή «Σύνδεσμος» της ΕΨΥΠΕ: 8018011177

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Οι άντρες λένε 3 ψέματα την ημέρα!

Οι άντρες λένε κατά μέσο όρο 3 ψέματα την ημέρα, ενώ οι γυναίκες 2, αποφάνθηκε έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Συνολικά ένας άντρας ψεύδεται... 1095 φορές το χρόνο, ενώ μία γυναίκα 728. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για παραποίηση της αλήθειας και όχι ψέματα που αφορούν σοβαρά θέματα. 
Η πρώτη «φράση ψέμα» για τους άνδρες είναι το «μα δεν ήπια τόσο πολύ», ενώ για τις γυναίκες το «δεν έχω τίποτα. Είμαι μια χαρά». Στην τρίτη θέση για τους άνδρες η συνηθισμένη έκφραση «δεν είχα σήμα», ενώ για τις γυναίκες η φράση «έχω πονοκέφαλο».
efthimia.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...