Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ο έρωτας «γεννιέται» το καλοκαίρι

Άφθονος ελεύθερος χρόνος, χαλάρωση, βόλτες κάτω από το λαμπερό καλοκαιριάτικο φεγγάρι, κάνα-δυο ποτά δίπλα στο κύμα… Η πιο ερωτική εποχή του χρόνου, οι διακοπές, έφθασαν - και ξυπνούν σε πολλούς τη λαχτάρα για έναν ερωτικό σύντροφο.
Καλοκαίρι και σεξ είναι ουσιαστικά δύο έννοιες συνυφασμένες. Το αποδεικνύουν και τα στοιχεία: από τους 600 νέους ηλικίας 25-35 ετών, που απευθύνθηκαν στην Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας και Στήριξης της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας στην Ελλάδα, το 67% είπαν πως κάνουν περιστασιακό σεξ και επιδίδονται στην εναλλαγή συντρόφων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση ενός νέου συντρόφου είναι κάτι στο οποίο πολλοί αφιερώνουν μεγάλο τμήμα των διακοπών τους - και αναλόγως με την ηλικία και τη συναισθηματική ωριμότητα, η αναζήτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που σύντομα θα τελειώσει ή που μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Σίγουρα, όμως, οδηγεί σε κάτι ιδιαίτερα τονωτικό - αρκεί να αποφύγει κανείς τις παγίδες.
Τι είναι, όμως, αυτό που ψάχνουν οι νέοι - και οι… λιγότερο νέοι; Η κυρία Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπέυτρια-σεξολόγος υπεύθυνη της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας της Ελλάδας (ΕΜΑΣ), αποκρυπτογραφεί τις συνήθειες των νέων και των... λιγότερο νέων.
Ηλικίες 20 έως 25 ετών: Οι νέοι είθισται να φεύγουν μόνοι με τους φίλους τους για διακοπές σε κάποιο νησί, έχοντας στο μυαλό και την αναζήτηση του φλερτ και του σεξ, εάν δεν έχουν μαζί το ταίρι τους. Ωστόσο, τα αγόρια έχουν λιγότερη επιτυχία από τα κορίτσια, τα οποία όντας πιο συνειδητοποιημένα, εάν το έχουν αποφασίσει, θα το κάνουν.
Σε αυτές τις ηλικίες, οι ερωτικές σχέσεις των διακοπών διαρκούν όσο και το ταξίδι, ενώ σε ποσοστό 13% «επιβιώνουν» και το χειμώνα. Ωστόσο είναι σχέσεις υψηλού κινδύνου, γιατί το σεξ συχνά γίνεται χωρίς προφυλακτικό, οπότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Επιπλέον, ειδικά για τα κορίτσια ελλοχεύει και κίνδυνος βιασμού - ας μην ξεχνάμε, ότι αρκετές φορές τα αγόρια και οι άνδρες αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι το «όχι» που ακούν είναι «όχι» αντί για «ναι, αλλά το παίζω δύσκολη…».
Κίνδυνο αποτελούν επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όπως και η χρήση ουσιών, που μοιάζει να αυξάνει το καλοκαίρι ιδίως κατά τη διάρκεια των διακοπών. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.
Ηλικίες 25 έως 30 ετών: Σε άντρες και γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας οι νέες ερωτικές σχέσεις είναι έντονες, με πολλή ελευθερία, κέφι και ζωντάνια. Ωστόσο οι σχέσεις αυτές υπάρχουν εξαιτίας του όλου σκηνικού των διακοπών και παρ’ ότι δίνουν πολλές υποσχέσεις, τελειώνουν με την επιστροφή στην καθημερινότητα σε ποσοστό που πλησιάζει το 80%.
Αυτό δεν γίνεται τυχαία. Στις συγκεκριμένες ηλικίες οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν ανάγκη το συναισθηματικό δέσιμο, διότι νιώθουν ότι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Έτσι, μπορούν εύκολα να διαγράψουν μια σχέση που δημιούργησαν στις διακοπές και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα και στους φίλους τους.
Ηλικίες άνω των 40 ετών: Αύξηση των νέων σχέσεων παρατηρούμε στους διαζευγμένους που μαζί με την ανανέωση από τις διακοπές αναζητούν και ανανέωση της ερωτικής αλλά και συντροφικής του ζωής.
Στις ηλικίες αυτές, πολλές από τις σχέσεις του καλοκαιριού -περίπου το 42%- αντέχουν στον χρόνο, αφενός λόγω της ωριμότητας των δύο ενδιαφερομένων, αφετέρου επειδή είναι έντονη η ανάγκη για συναισθηματική δέσμευση και συντροφικότητα.
Προσοχή στα παιδιά
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ θέλουν οι γονείς τους να είναι ευτυχισμένοι ακόμα και αν δεν είναι μαζί. Όμως η εξοικείωσή τους με τον καινούργιο σύντροφο πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά και ας μην ξεχνάμε: Δεν πρόκειται για καινούργιο μπαμπά ή μαμά αλλά για τον νέο σύντροφο του μπαμπά ή της μαμάς. Οι γονεϊκοί ρόλοι δεν υποκαθίστανται.
Κακή η σχέση μας με τα προφυλακτικά
Το σεξ χωρίς προφυλάξεις μάλλον καλά κρατεί. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αν και προσέχουμε περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν, εξακολουθούμε να μην καλοβλέπουμε το προφυλακτικό. Το επακόλουθο είναι να εξαπλώνονται οι κάθε είδους μύκητες, βακτήρια και ιοί που ευθύνονται από τις κολπίτιδες, έως τις ηπατίτιδες και το AIDS.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα, στην ερώτηση «χρησιμοποιείτε προφυλακτικό;», κατηγορηματικά «όχι» απάντησε το 38% των ανδρών και το 29% των γυναικών.

Τι να κάνετε

Για να χαρείτε το σεξ, δίχως να υπονομεύσετε την υγεία σας, φροντίστε:
* Να μην κάνετε ποτέ σεξ δίχως προφυλακτικό.
* Να μη χρησιμοποιείτε πολυκαιριασμένα ή εκτεθειμένα στον ήλιο ή στην ζέστη προφυλακτικά.
* Να περιορίστε τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων σας.
* Να ρωτάτε τους νέους ερωτικούς συντρόφους σας, εάν έχουν εξεταστεί για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
* Να ενημερώνετε τους νέους ερωτικούς συντρόφους σας, εάν εσείς πάσχετε από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
* Να αποφεύγετε το σεξ, εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και να ρωτάτε το γιατρό εάν χρειάζεται να κάνει προληπτική θεραπεία και ο ερωτικός σας σύντροφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...