Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Αυξάνονται δραματικά οι αυτοκτονίες


ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Δεκάδες τηλεφωνήματα δέχεται καθημερινά η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία «1018» της οργάνωσης «Κλίμακα», γραμμή που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Τριάντα πέντε άνθρωποι κατά μέσο όρο τηλεφωνούν καθημερινά στους ψυχολόγους της οργάνωσης και δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Η γραμμή ένα χρόνο πριν δεχόταν περίπου 15 τηλεφωνήματα την ημέρα, ενώ ο ψυχολόγος της «Κλίμακας» Αρης Βιόλατζης αποδίδει την τεράστια αύξηση όχι μόνο των τηλεφωνημάτων αλλά και των αυτοκτονιών που έχουν συμβεί μέσα στο 2010, στην οικονομική κρίση.
Υπερχρέωση και ανεργία
Η γραμμή «1018» λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση όλη την εβδομάδα και δέχεται τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα. Ο κ. Βιόλατζης και οι συνάδελφοί του έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ανθρώπους που σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν, εκείνοι που τελικά το κάνουν είναι πολύ περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά. «Κάθε οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργεί κίνδυνο για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αυτό που με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η υπερχρέωση επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία του ατόμου. Οι άνεργοι έχουν δυο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποπειραθούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους σε σχέση με εκείνους που εργάζονται», επισημαίνει ο κ. Βιόλατζης. Σε σχέση με την εργασιακή ανασφάλεια, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι αυτή συνδέεται με προβλήματα σωματικής υγείας και μακροχρόνιων ασθενειών. Οσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της εργασιακής ανασφάλειας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. «Ενας κύριος παράγοντας για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας είναι επίσης και η υπερχρέωση. Οσο περισσότερα χρέη έχουν οι άνθρωποι τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για νευρώσεις, ψυχώσεις, εξαρτήσεις από αλκοόλ και ναρκωτικά», τονίζει ο ίδιος.
Κάθε φορά που στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ένας άνθρωπος που δηλώνει αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, ο ψυχολόγος προσπαθεί να αντιληφθεί τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν έχει αυτοκτονικό ιδεασμό, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το ιστορικό του. Δεν κόβουμε μια φέτα της ανθρώπινης ζωής και την εξετάζουμε. Βλέπουμε συνολικά το άτομο», επισημαίνει ο κ. Βιόλατζης. Στους ανθρώπους που ζουν στην Αττική, η «Κλίμακα» παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη. Στην Πάτρα, την Κέρκυρα και τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες οι ψυχολόγοι έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους ανθρώπους μέσω της τηλεψυχιατρικής. «Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε μια άμεση συνεδρία μαζί τους μέσω ενός μόνιτορ», αναφέρει ο ίδιος.
10 Σεπτέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα
Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της «Κλίμακας» βρέθηκαν στη Ρώμη, στο 13ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για την αυτοκτονία και την αυτοκτονική συμπεριφορά, και παρουσίασαν δυο σημαντικές μελέτες σχετικά με τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις έρευνες της οργάνωσης, κατά τα έτη 1999-2008 είναι επίσημα καταγεγραμμένες 3.650 αυτοκτονίες. Πρόκειται για 2.955 άνδρες και 695 γυναίκες. Ο πιο συχνός τρόπος αυτοκτονίας για τους άνδρες είναι ο απαγχονισμός, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει στο 55%. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Ο δεύτερος συχνότερος τρόπος για τους άνδρες είναι αυτοκτονία με πυροβόλα όπλα, ενώ για τις γυναίκες η δηλητηρίαση. Μια ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι άνδρες 35 - 65 χρόνων που είναι άνεργοι και ζουν μόνοι τους. Επίσης, από το 1980 έως το 2008 σημειώνονται τριακόσιες αυτοκτονίες το χρόνο, δηλαδή περίπου μία κάθε μέρα.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...