Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

«Με τη γιόγκα βρήκα την ισορροπία μου»

«Χάρη στη γιόγκα και στους δασκάλους της έμαθα τα όρια του εαυτού μου και του σώματός μου». Η κυρία Σόρα Νικολίτσα είναι κατηγορηματική για τα κέρδη της γιόγκα. «Το άγχος, η καθιστική εργασία καθώς και κάποιοι πόνοι στην πλάτη και στη μέση με οδήγησαν πριν από τρία χρόνια σε αυτό το είδος γυμναστικής, για το οποίο διάβαζα κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά και στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα το οποίο παρακολουθώ δύο φορές την εβδομάδαπεριλαμ- βάνει διατάσεις, αναπνοές και ασκήσεις ενδυνάμωσης και χαλάρωσης» λέει στο «Βήμα» η 48χρονη γραμματέας η οποία δηλώνει ενθουσιασμένη για τα αποτελέσματα: «Στους δύο πρώτους μήνες οι πόνοι από την πλάτη και τη μέση μου εξαφανίστηκαν. Πώς; Χρησιμοποιούσα στην καθημερινότητά μου τις τεχνικές που εφάρμοζα στα μαθήματα. Για παράδειγμα, έμαθα να ευθυγραμμίζω το σώμα μου και να παίρνω ολόκληρες αναπνοές από την κοιλιά και όχι μισές αναπνοές από το στήθος, όπως έκανα στο παρελθόν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η πανάρχαιη αυτή τεχνική άσκησης-φιλοσοφία, «ζει και βασιλεύει» και εν έτει 2010. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των «εκσυγχρονιστών» της και των πιο «συντηρητικών» οπαδών της. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι πλέον αυτό το είδος γυμναστικής όπως εφαρμόζεται δεν έχει καμία σχέση με την ήρεμη πρακτική του παρελθόντος. Χάρη στη διαφήμιση έχει αποκτήσει μια ατέλειωτη σειρά από ακριβά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων CD-RΟΜ και βίντεο, όπως έχει αποκτήσει και πολλές «αδελφές τεχνικές» που βαφτίζονται «γιόγκα» χωρίς να είναι.

Με τη γιόγκα ασχολούνται όλο περισσότερο και οι Ελληνες. «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς προκαλεί καθημερινά ένταση και άγχος. Η γιόγκα αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη πολυάριθμων διαταραχών. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου» λέει η κυρία Βασιλική Αναγνώστου, η οποία διδάσκει από το 1985 στη σχολή της Υogapraxis στην Αθήνα, επισημαίνοντας ως θετικό στοιχείο της το ότι «οι τεχνικές της δεν προσπαθούν να προσαρμόσουν τον ασκούμενο στην άσκηση αλλά την άσκηση στον ασκούμενο. Με τον τρόπο αυτό ανεξάρτητα με το αν κάποιος/α είναι έφηβος, μεσήλικας, υπερήλικας ή έγκυος μπορεί να ασκείται δίχως πρόβλημα».

Σύμφωνα με την κυρία Ρούλα Πελεχρίνη που εργάζεται σε χρηματοοικονομική εταιρεία και ασχολείται με τη γιόγκα πολλοί είναι οι άνδρες που θεωρούν τη γιόγκα αποκλειστικά γυναικείο σπορ και την απορρίπτουν: «Αισθάνονται άβολα με το περιβάλλον, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από γυναίκες, όσο και με τις τεχνικές, οι οποίες πιστεύουν πως ταιριάζουν απόλυτα στον ευαίσθητο και ήπιο χαρακτήρα των γυναικών. Ομως όλα αυτά δεν ισχύουν, καθώς και τα δύο φύλα μπορούν να γίνουν μέσω της γιόγκα πιο δημιουργικά, να μάθουν να συγκεντρώνονται, να χαλαρώνουνκαι να αποκτήσουν ένα καλλίγραμμο σώμα».

Οι τιμές των μαθημάτων φτάνουν ως τα 150 ευρώ τον μήνα, ανάλογα πάντοτε με τη διάρκειά τους. Λειτουργούν τάξεις για αρχάριους ή προχωρημένους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για ιδιαίτερα μαθήματα με πρόγραμμα που προσαρμόζεται ακριβώς στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου- ειδικά όταν υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα υγείας. Οπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και στη γιόγκα ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής μπορεί να οδηγήσει πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ
«Είναι όπως η τροφή»
«Με τη γιόγκα έχω βρει την ισορροπία μου εδώ και πέντε χρόνια» λέει η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.


«Κάνω δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και υπό την καθοδήγηση της γυμνάστριας Σόφης Πασχάλη είναι αρκετές για να έχω και καλή εμφάνιση και καλή υγεία. Οι ασκήσεις είναι πολύ δύσκολες, ενώ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, επιμονή και υπομονή. Η γιόγκα είναι όπως οι τροφές.


Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν όλες τις τροφές. Με τον ίδιο τρόποθα πρέπει κάποιος να δοκιμάσει εάν μπορεί ή όχι να ανταποκριθεί στις διάφορες ασκήσεις».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...