Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

«Εξηµερώστε» το στρες στο γραφείο

Τα αυξηµένα ωράρια και η ανταγωνιστικότητα είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» για το εργασιακό στρες των ελλήνων εργαζοµένων.

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν η οικονοµική κρίση και το κλίµα επαγγελµατικής ανασφάλειας, εκτοξεύοντας το άγχος στα ύψη.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, κλειδί για ένα ήρεµο... οκτάωρο είναι απλές αντι-στρες τεχνικές στο γραφείο. Για ορισµένους το αντίδοτο είναι η µουσική, άλλοι µε το περπάτηµα στους διαδρόµους του γραφείου διώχνουν την πίεση ενώ κάποιοι άλλοι καταφεύγουν σε αγχολυτικές τροφές.

Για τη ∆ήµητρα Βεργή, αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου,δεν υπάρχει σταθερό ωράριο, «που σηµαίνει πως οι υποχρεώσεις είναι συνεχόµενες. Ετσι, κάθε στιγµή µπορεί να συµβούν τα πάντα, από το χειρότερο µέχρι το καλύτερο», λέει στα «ΝΕΑ».

Το άγχοςκαι το στρες στηδουλειά της µπορεί να είναι πολλέςφορές ζωτικής σηµασίας, προκειµένουνα προχωρήσει, ωστόσο συχνά την καταβάλλει: «Προσπαθώ ναυπενθυµίζωδιαρκώς στον εαυτό µουότι µε το άγχος καταστρέφω την υγεία µου κι αµέσως προσπαθώ να τοξεπεράσω, βάζοντας προτεραιότητες στις υποχρεώσεις µου. ∆εν αφήνω εκκρεµότητες, κάτι που σίγουρα δηµιουργεί έξτρα στρες».

Παράλληλα, επιδιώκει να κάνει συχνά διαλείµµατα, όσο βέβαια είναι εφικτό, στη διάρκεια της ηµέρας. «Συγκεντρώνοµαι στα θετικά της ζωής µου, που µου δίνουν χαρά και δύναµη να αντιµετωπίσω οποιοδήποτε πρόβληµα. Με βοηθά στη χαλάρωση όµως, να είναι ο χώρος µου καθαρός, τακτοποιηµένος και να υπάρχουν ακόµη και κεριά και αιθέρια έλαια».

Υπολογίζεται πως σχεδόν τρεις στους 10 εργαζοµένους στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιµετωπίζουν πρόβληµα ψυχικής υγείας (στρες, κατάθλιψη), το οποίο σχετίζεται µε τις ώρες στο γραφείο.

Μάλιστα, σε πρόσφατη διεθνή έρευνα της εταιρείας συµβούλων Grant Thornton, σε δείγµα 7.400 εργαζοµένων από 36 χώρες, προέκυψε πως οι έλληνες επιχειρηµατίες καταλαµβάνουν την πέµπτη θέση στη λίστα των πιο αγχωµένων εργαζόµενων. Πρώτοι είναι οιΚινέζοι και ακολουθούν οι Μεξικανοί, οι Τούρκοι και οι Βιετναµέζοι. Αντίθετα, τα επίπεδα άγχους είναι πολύ χαµηλά σε όσους δραστηριοποιούνται επαγγελµατικά στις σκανδιναβικές χώρες. Πάντως, η πηγή τουεργασιακού άγχους για τους Ελληνες δεν είναι άλλο από την οικονοµική κρίση, ενώ ακολουθεί ο µεγάλος φόρτος εργασίας.

Φάρµακο η µουσική



Το διάβασµα, η έρευνα και οι πολλές ώρες µπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι καθηµερινότητα γιατον δικηγόρο Ξενοφώντα Κονταργύρη. Οι τουλάχιστον 10 ώρες εργασίας που απαιτούνται για ναφέρει εις πέρας όλες τις επαγγελµατικές του υποχρεώσειςπολύ συχνά του δηµιουργούν νευρικότητα και στρες.

Γι’ αυτό και βρήκε τη λύση στις δύσκολες και αγχωτικές στιγµές: µουσική. «Οταν το µυαλό µπλοκάρει και αρνείται να συνεργαστεί, τότε βάζω µουσική στον υπολογιστή. Η ένταση είναι χαµηλή, ίσα δηλαδή που να ακούγεται στον χώρο. Με βοηθά πολύ να ηρεµώ και να συγκεντρώνοµαι παρά το άγχος σε αυτό που κάνω, χωρίς να αποπροσανατολίζοµαι».

Παράλληλα, όταν η µελέτηυποθέσεων που έχει να κάνει τού προκαλεί άγχος, τότε το Ιντερνετ τού δίνει τη λύση. «Εχω αποθηκεύσει στον υπολογιστή µου 5 - 6 ιστοσελίδες µε αγαπηµένες µου ασχολίες, όπως η µουσική και ο κινηµατογράφος. Μια επίσκεψη λοιπόν για να διαβάσω τα τελευταία νέα µε αποφορτίζει και µου γεµίζει τις µπαταρίες. Κάτι το οποίο συµβαίνει, κι όταν φεύγω για λίγο από το γραφείο, κάνοντας ολιγόλεπτοδιάλειµµα».

Μπορείτοψυγείοήτοσυρτάρι του γραφείουνα κρύβουν αγχολυτικά; Σύµφωνα µε τους διατροφολόγουςµπορεί, αφού και η διατροφή ως έναν βαθµό µπορεί να παίξει ρόλο στη µείωση του άγχους. Ενα πορτοκάλι, µία µπανάνα, ξηροί καρποί και µπάρες δηµητριακών είναι τροφές πουµπορούν να αποθηκευτούν στους χώρους εργασίας και να µειώσουν το στρες της ηµέρας.

Παραγωγή σεροτονίνης



«Ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι, φυλάξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς στο συρτάρι ή κριτσίνια ολικήςάλεσης. Μάλιστα, τα τελευταία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες πουµπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σεροτονίνης και να συµβάλουν στη µείωση του στρες», λέει ηδιαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστηµονική συνεργάτιδα στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκοκοµείου της Νίκαιας και στο Ελληνικό Ινστιτούτο ∆ιατροφής Αστερία Σταµατάκη. Ακόµηκι ένα φλιτζάνι χαµοµήλι µπορεί να ηρεµήσειτον εργαζόµενο, προσθέτει.

Η σωµατική άσκηση αυξάνει τις ορµόνες της ευφορίας

ΜΠΟΡΕΙ, ΟΠΩΣ εξηγούν οι ειδικοί, οι ώρες που βρίσκονται οι εργαζόµενοι στο γραφείο να είναι αρκετές, ωστόσο οι απλές ασκήσεις γυµναστικής µπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές κατά του άγχους. Το διάλειµµα είναι, σύµφωνα µε τη γυµνάστρια και personal trainer Ευαγγελία Γκίκα, το κλειδί. «Κάθε µία ώρα καλό είναι να κάνουν ένα µικρό διάλειµµα για να τεντώσουν τα άκρα και να περπατήσουν. 

Σίγουρα θα αισθανθούν πολύ καλύτερα και θα έχουν στη συνέχεια µεγαλύτερη όρεξη για δουλειά», εξηγεί. 

Η σωµατική άσκηση πιστεύεται πως συµβάλλει στην καταπολέµηση του στρες, κι αυτό γιατί ωθεί τον οργανισµό να παράγει ενδορφίνες, τις γνωστές και ως «ορµόνες της ευφορίας», που φυσιολογικά παράγει ο εγκέφαλος. «Παράλληλα µειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίµα – η συγκεκριµένη ουσία είναι µία ορµόνη, που παράγεται από τον οργανισµό σε περίπτωση που ο οργανισµός στρεσάρεται ενώ συµβάλλει στην παραγωγή µεγάλων ποσοτήτων αδρεναλίνης. Ετσι χαρίζει αίσθηση ικανοποίησης, που βοηθά στην αύξηση της αυτοεκτίµησης». 

Οπως επισηµαίνει η γυµνάστρια, το στρέτσινγκ (τέντωµα) 

βοηθάει στην αποσυµπίεση των σπονδύλων και όλων των αρθρώσεων, τονώνει την κυκλοφορία του αίµατος και σε συνδυασµό µε σωστές αναπνοές βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών. 

Υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να µάθουµε να αναπνέουµε σωστά. «Με τη σωστή αναπνοή επιτυγχάνουµε χαλάρωση και ηρεµία του νου και του νευρικού συστήµατος. 

Επιτυγχάνουµε µεγαλύτερες δυνατότητες αυτοσυγκέντρωσης και δηµιουργικότητας». 


Το πείραµα της µεγάλης σιωπής για πέντε Βρετανούς
Η ΚΑΡΙ, ο Ντέιβιντ, η Ελεν, ο Τζον και η Τρις είναι Βρετανοί µε εξαιρετικά στρεσογόνες δουλειές. Η καθηµερινή πίεση που βιώνουν εντός και εκτός γραφείου είναι µεγάλη. Η λύση στο πρόβληµά τους; Η σιωπή. Οι πέντε εργαζόµενοι θα πάρουν µέρος σε ένα τηλεοπτικό «πείραµα», το οποίο θα προβληθεί από το BBC και θα έχει τίτλο «The Big Silence» («Η µεγάλη σιωπή»). Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να περάσουν οκτώ ηµέρες απόλυτης σιωπής σε θρησκευτικό χώρο στη Βόρεια Ουαλία. Στόχος του πειράµατος είναι να δουν οι υπεύθυνοι αν τελικά η σιωπή – έστω και για λίγα λεπτά καθηµερινά – µπορεί να αποδειχθεί «φάρµακο» εναντίον στο στρες και το εργασιακό άγχος. Καθοδηγητής των Βρετανών θα είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τη σηµασία της σιωπής, ο ηγούµενος Κρίστοφερ Τζέιµσον.  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...