Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ηλικιωμένοι: Το ιντερνετ καταπολεμά κατάθλιψη και μοναξιά !

Στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων, βοηθούν οι νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ενδιαφέρον και από άλλους δήμους της χώρας..Πόσο εύκολο είναι για έναν ηλικιωμένο να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού, μέσω ΑΤΜ, να αγοράσει εισιτήρια από το Ίντερνετ ή να στείλει μήνυμα με το κινητό; Ίσως όχι τόσο δύσκολο τελικά.

Η χρήση νέων τεχνολογιών δεν διευκολύνει μόνο την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων, αλλά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελετών, η περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και να έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, την αίσθηση μοναξιάς και τον αυτοέλεγχο.

Η χρήση του Ίντερνετ, η αποστολή ενός μηνύματος με το κινητό, η ανάληψη χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών μέσω ΑΤΜ, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων δεν φαίνεται πια ... βουνό για τα 86 άτομα, ηλικίας από 55 έως και 90 ετών, που παρακολούθησαν το 2010, για 12 εβδομάδες, το παραπάνω πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισαγωγή στην κινητή τηλεφωνία, τη χρήση οικιακών συσκευών, τη χρήση συσκευών ανάληψης χρημάτων, τη χρήση συστημάτων τηλεπρόνοιας, τηλεϊατρικής και της φωνητικής πύλης 1535, για να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο, τη χρήση υπολογιστών και τη χρήση διαδικτύου. Στο τέλος του προγράμματος, οι ηλικιωμένοι που το παρακολούθησαν, ένιωθαν εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, λέγοντας πολλές φορές: τώρα τουλάχιστον δεν θα φοβόμαστε να αγγίξουμε τον υπολογιστή των παιδιών μας, να τον ανάψουμε και να τον σβήσουμε ή να μετακινήσουμε το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο», αναφέρει ο καθηγητής εφαρμογών ρομποτικής στο ΑΤΕΙ, Απόστολος Τσαγκάρης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιτυχία του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη κίνησε το ενδιαφέρον δήμων και άλλων περιοχών της Ελλάδας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, με επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη μορφή, στη Λευκάδα.

«Η περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει σε ενεργοποίηση ευρύτερων νευρωνικών δικτύων και κατά συνέπεια στην αιμάτωση περιοχών του εγκεφάλου», τονίζει ο κ. Φλώρος.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...