Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ Η εξωστρέφεια είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη


Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Lancet" δείχνει πως η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κατάθλιψη.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη "γνωσιακή ψυχοθεραπεία" και ενδείκνυται στους πάσχοντες που δεν έχουν βρει βοήθεια από τα φάρμακα.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα νέο είδος ψυχοθεραπείας που σε αντίθεση με την ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπεία είναι βραχυχρόνια, αφού διαρκεί γύρω στους τρεις μήνες και είναι προσανατολισμένη στο εδώ και το τώρα.

Στόχος της είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων από τα οποία κάποιος άνθρωπος υποφέρει.

Από τη μελέτη φάνηκε ότι 234 ασθενείς με κατάθλιψη, που πήραν μέρος σ αυτήν και δεν είχαν ανταποκριθεί στη μονοθεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κατάφεραν να ελέγξουν τη νόσο με συνεδρίες γνωσιακής ψυχοθεραπείας.

Εκτιμάται ότι περίπου 2 στους 3 ασθενείς με κατάθλιψη δεν έχουν ξεκάθαρο όφελος μόνο με τη χρήση αντικαταθλιπτικών.

Η μορφή αυτή ψυχοθεραπείας, βοηθά όσους πάσχουν από κατάθλιψη να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται με στόχο να βελτιώσουν το πως αισθάνονται και να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν για ένα χρόνο 469 ασθενείς, η κατάσταση των οποίων δεν είχε βελτιωθεί με τα αντικαταθλιπτικά χάπια.

Οι μισοί από όσους συμμετείχαν συνέχισαν να πηγαίνουν στο γιατρό τους, εξακολουθώντας να παίρνουν τα φάρμακα τους και οι άλλοι μισοί μαζί με τα φάρμακα έκανα και γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

Από τους 6 πρώτους μήνες φάνηκε ότι το 46% όσων έκαναν γνωσιακή ψυχοθεραπεία, κατάφεραν να μειώσουν κατά το ήμισυ τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες εκφράζουν πλέον την πεποίθηση πως μετά τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, θα πρέπει η αντιμετώπιση της κατάθλιψης να είναι πιο σφαιρική και να γίνεται με συνδυασμό μεθόδων όπως η γνωσιακή ψυχοθεραπεία και όχι μόνο με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...