Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Μύθος το shopping therapy!

Ειδικά αν το κάνουμε για να γεμίσουμε κάποιο κενό ή για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους!


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στο γνωστό «γιατρό» όταν δεν αισθάνονται καλά ή νιώθουν μόνοι που δεν είναι άλλος από τα ψώνια!

Όμως, ενώ το κάνει κανείς ένα μικρό δωράκι στον εαυτό του μπορεί βραχυπρόθεσμα να του φτιάξει τη διάθεση, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνει ότι το shopping με σκοπό την καταπολέμηση της μοναξιάς είναι μάλλον μάταιο - και τελικά μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο μοναχικά.

Στην πραγματικότητα, τα ψώνια ως όπλο κατά της μοναξιάς τελικά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, όπου κάποιος ψωνίζει επειδή είναι μόνος, τελικά νιώθει ακόμα πιο μόνος επειδή ψώνισε και συνεχίζει τα ψώνια σε μια ασύνετη προσπάθεια να «διώξει» τη μοναξιά του.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Research, ανέλυσε στοιχεία από 2.500 καταναλωτές ηλικίας άνω των 6 ετών και διαπίστωσε ότι, ενώ η μοναξιά πράγματι οδηγεί στον υλισμό, αυτές οι δύο έννοιες έχουν αμφίδρομη σχέση.

Ορίζοντας τον υλισμό «ως τη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην απόκτηση και κατοχή υλικών πραγμάτων», η μελέτη δείχνει ότι ο υλισμός μπορεί να «εξαφανίσει» τις κοινωνικές σχέσεις και να αυξήσει έτσι τη μοναξιά, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον υλισμό ως στρατηγική αντιμετώπισης.

Πριν λοιπόν κάποιος «ξεσπάσει» στην πιστωτική του κάρτα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές βρήκαν πως αυτός ο φαύλος κύκλος εφαρμόζεται μόνο σε δύο από τις τρεις υπο-τύπους του υλισμού: οι «αγορές ως πηγή της ευτυχίας» (όπου τα υλικά αγαθά είναι ένα μέσο για την ευτυχία σας: αγοράζετε πράγματα σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα εσωτερικό κενό σας) και οι «αγορές ως ορισμός επιτυχίας» (τα υλικά πράγματα είναι κριτήριο που καθορίζει πόσο καλά κάποιος ζει σε σχέση με τους άλλους) προκύπτει ότι τελικά αυξάνουν την μοναξιά με το πέρας του χρόνου.

Ωστόσο, η τρίτη κατηγορία του υλισμού «ζω για να αγοράζω» (το να αγοράζει κανείς ακριβά και πολυτελή πράγματα επειδή η κατοχή τους τον κάνει ευτυχισμένο) στην πραγματικότητα μειώνει τη μοναξιά!

Εάν η αγορά ένα νέο φορέματος γνωστού σχεδιαστή κάνει κάποιον ευτυχισμένο, επειδή είναι ωραία και ο κάτοχός του χαίρεται που το αγόρασε, για παράδειγμα, τότε η αγορά μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο μόνος.

Ωστόσο, αν περιμένει μόνο από ένα φόρεμα για να «θεραπεύσει» μια εσωτερική δυστυχία ή θέλει να δείξει σε φίλους και συναδέλφους πόσο καλά ζει και περνάει, τότε η αγορά μπορεί τελικά να τον κάνει να αισθάνεται πιο άσχημα και μοναχικά από ότι πριν από την εξόρμηση στα μαγαζιά.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...