Η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τα απεξαρτημένα άτομα που βρίσκονται στην φάση της κοινωνικής επανένταξης, καθώς η ένταξη στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ακόμη και για εκείνους που διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).
Με κεντρικό σύνθημα «Χρέος μας ...η ζωή», το ΚΕΘΕΑ υπογραμμίζει πως η δίνη της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, επηρεάζει τους αδύναμους, εντείνει τα προβλήματα χρήσης ουσιών, ψυχικής υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού.
«Η καθιερωμένη φετινή καμπάνια του ΚΕΘΕΑ αποφασίσαμε να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διαφυλάξουμε ως κοινωνία την αλληλεγγύη και τη συνοχή μας και να στηρίξουμε τους ευάλωτους. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στο οικονομικό χρέος να μας κάνει να ξεχάσουμε το χρέος μας απέναντι στη ζωή», επεσήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Γεράσιμος Νοταράς.
Σχεδόν αμετάβλητα τα χαρακτηριστικά του χρήστη
Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των Συμβουλευτικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2009, ο χρήστης ουσιών είναι κυρίως άνδρας (86,3%), περίπου 28 ετών, άνεργος και διαμένει με την γονική του οικογένεια (71%). Κατά κύριο λόγο είναι Έλληνας (94,2%) που έχει εγκαταλείψει το σχολείο περίπου στα 15 και η πρώτη του επαφή με τις ουσίες (ινδική κάνναβη) έγινε σε ηλικία 16 ετών.
Πολύ σύντομα, περίπου στα 19, ξεκινά η χρήση της κυρίας ουσίας εξάρτησης που είναι για τους περισσότερους η ηρωίνη (79,6%).
Διαφοροποίηση παρατηρείται σε σχέση με το παρελθόν στον τρόπο χρήσης της ουσίας, καθώς κυριαρχεί πλέον η εισπνεόμενη από τη μύτη (64,8%), επειδή ενέχει λιγότερους κινδύνους για την υγεία του χρήστη. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση αυτή μπορεί να ανατραπεί και να αυξηθούν και πάλι τα ποσοστά ενέσιμης χρήσης, μαζί με τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των εξαρτημένων ατόμων.
Σημαντικό ποσοστό εξαρτημένων ατόμων δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε έλεγχο για μολυσματικές ασθένειες, με αποτέλεσμα όταν απευθύνονται στα προγράμματα απεξάρτησης να διαπιστώνεται ότι το 30,9% πάσχει από ηπατίτιδα C.
Τέλος, επτά στους δέκα χρήστες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ τέσσερις στους δέκα έχουν τουλάχιστον μία καταδίκη.
Προβλήματα σωματικής υγείας
Οι φλεγμονές, τα οδοντιατρικά και ορθοπεδικά προβλήματα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα οι χρήστες. Τα προβλήματα οξύνονται είτε λόγω της παραμέλησης τους από τους ίδιους τους χρήστες, είτε λόγω της λίστας αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.
Επιπλέον, οι περικοπές στο σύστημα δημόσιας υγείας έχουν ήδη καταστήσει δυσκολότερες τις παραπομπές των ατόμων από το ΚΕΘΕΑ για ιατρικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία ή άλλους φορείς Υγείας.
Η μη έγκαιρη διάγνωση και ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, είτε ο χρήστης είναι στον δρόμο, είτε σε θεραπευτικό κέντρο, επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία του και καθιστά αυτομάτως δυσκολότερη και δαπανηρότερη την θεραπεία.
Επανένταξη και αγορά εργασίας
Βασικός στόχος όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας. Ωστόσο η βασική αυτή προϋπόθεση που ταυτόχρονα είναι και παράγοντας πρόληψης της υποτροπής, ακυρώνεται από την οικονομική κρίση που πλήττει την αγορά εργασίας.
«Η οικονομική κρίση με αποπροσανατολίζει από την προσπάθειά μου. [...] θεωρώ αυτή την εποχή, εποχή οικονομικών ευκαιριών και σε συνδυασμό με τις περικοπές στο πρόγραμμα από τα πιο μικρά έξοδα μέχρι και την έλλειψη θεραπευτικού προσωπικού, συχνά με κάνει να πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να μένω καθαρός σε όλα στη ζωή μου.», σκέφτεται ένα από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ-Διάβαση που συμμετέχει στην Βραδινή Κοινότητα.
Οι προοπτικές εργασιακής ένταξης των απεξαρτημένων ατόμων διαγράφονται δυσοίωνες, καθώς είναι δύσκολη τόση η εξεύρεση όσο και η διατήρηση μιας θέσης εργασίας. Το πιεστικό αυτό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής σε παλιές συμπεριφορές και ενεργοποιεί μηχανισμούς επιβίωσης του παρελθόντος (παραβατικότητα, χρήση).
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι επτά στους δέκα χρήστες βρίσκουν «διέξοδο» σε νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ, τα ψυχοφάρμακα και ο τζόγος.
Αποδοτικότητα του ΚΕΘΕΑ
Η προσέλευση στις δομές του ΚΕΘΕΑ το 2009 παρουσίασε αυξητική τάση που συνεχίζεται και το 2010. Ειδικότερα, 3.182 έφηβοι και ενήλικοι χρήστες ουσιών απευθύνθηκαν στα 23 Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα. Υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης μέσω των θεραπευτικών κοινοτήτων προσφέρθηκαν σε 1.085 άτομα, ενώ 515 άτομα συμμετείχαν στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, ολοκληρώνοντας την θεραπευτική τους πορεία με την ενσωμάτωση τους στο κοινωνικό σύνολο.
Σημαντική αύξηση σημειώθηκε το 2009 στην συμμετοχή των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων στις παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ: 1.864 άτομα συμμετείχαν στην Συμβουλευτική Υποστήριξη Κρατουμένων και 200 άτομα σε προγράμματα θεραπείας απεξάρτησης και επανένταξης για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους.
Τέλος, οι μονάδες άμεσης παρέμβασης και προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, ήρθαν σε επαφή με 2.000 χρήστης μόνο στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Μαίρη Μπιμπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!