Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Χωρισμένος με παιδιά

Όταν σου είπε πως έχει παιδιά από το προηγούμενο γάμο του, τυφλή από έρωτα, δεν το αντιμετώπισες σαν πρόβλημα. Όταν όμως αντί για την ταινία που ήθελες να δεις κατέληξες μεσημεριάτικα να βλέπεις παιδικά DVD άρχισαν να σε ζώνουν τα φίδια. Μήπως δεν είναι αυτή η σχέση που ονειρευόσουν; Κι όμως υπάρχουν τρόποι προσέγγισης.
Εκείνη είναι νέα, ωραία, και διαθέσιμη. Εκείνος πολυάσχολος, με ένα διαζύγιο στο ενεργητικό του και με παιδιά. Εκείνη λέει πως δεν την νοιάζει. Εκείνος όμως ξέρει πως δεν θα είναι εύκολο και αποφεύγει τους ενθουσιασμούς. Πέντε μέρες κατά την εργάσιμη εβδομάδα γίνεται γλέντι τρικούβερτο. Μέχρι που φτάνει το σαββατοκύριακο. Εκείνη τότε πρέπει να εξαφανιστεί από το σπίτι του. Και να σβήσει πίσω της οποιοδήποτε ίχνος. Εκείνος ξέρει πως κάτι πάλι θα αφήσει πίσω της. ένα κραγιόν, τη λοσιόν ντεμακιαζ, τις σερβιέτες της. Όπως τότε που ξέχασε το μπλουζάκι και τα παιδιά το είδαν. Και ρώτησαν. Γιατί μπαμπά έχεις στο σπίτι σου ένα κοριτσίστικο ρούχο; Επειδή η απάντηση ήταν δύσκολη αποφάσισε να τους τη γνωρίσει. Και από τότε τα σαββατοκύριακα εκείνη τα περνάει οικογενειακά. Τα πρωινά της Κυριακής ενώ θέλει να μείνει στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι ετοιμάζει τηγανίτες. Το μεσημέρι βγαίνουν όλοι μαζί για φαγητό, τα απογεύματα παριστάνει τη Μαίρη Πόπινς στα καρουσέλ του λούνα- παρκ και το βραδάκι ρίχνει μια ματιά στις ασκήσεις των μαθηματικών της μεγάλης του κόρης. Εκείνος αισθάνεται υπέροχα και πλήρης με τη γυναίκα που βρίσκει τα παιδιά του αξιολάτρευτα. Εκείνη όμως μέσα της βράζει. Γιατί να ζει σαν παντρεμένη με παιδιά όταν το μόνο που θέλει είναι ο έρωτας και η ξενοιασιά; Και έχει δίκιο. Αλλά και εκείνος έχει δίκιο. Και τα παιδιά του έχουν δίκιο. Δυστυχώς όμως υπάρχουν καταστάσεις πέρα από το δίκιο και το άδικο. Καταστάσεις που απαιτούν ευθύνες, αποφάσεις και προσεκτικούς χειρισμούς.
Η ζωή σε δύο πράξεις.
Εάν τα βρήκε σκούρα η Τζούλια Ρόμπερτς στη γνωστή ταινία με τα παιδιά του Εντ Χάρις, η κατάσταση στη πραγματική ζωή είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Το να κερδίσεις τα παιδιά του εξαρτάται κυρίως από ένα πρόσωπο: Εσένα. Και πάλι όσο καλή θέληση και να δείξεις τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία. Οι άνδρες πιστεύουν, εντελώς λανθασμένα, πως οι γυναίκες έχουν ένστικτο με τα παιδιά, γι αυτό και τις αφήνουν μόνες να βγάλουν από τη φωτιά τα κάστανα. Η πρώην σύζυγος δεν αποκλείεται να κάνει ότι πέρνά από το χέρι της για να μην δέσει το γλυκό, εάν στο μεταξύ εκείνη δεν έχει δέσει σε κάποια σχέση και το κυριότερο τα ίδια τα παιδιά το πιθανότερο είναι να σε κοιτάζουν με μισό μάτι.
Είναι δικαιολογημένο. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι τα παιδιά του αντιμετώπισαν ένα διαζύγιο και αισθάνονται χαμένα, μπερδεμένα και υπεύθυνα γι αυτό. Φυσικά και δεν είναι αλλά δυστυχώς έτσι λειτουργεί η παιδική φύση. Επιπλέον η εμπειρία δείχνει πως τα παιδιά των χρισμένων έχουν την τάση να προστατεύουν τους γονείς τους. Κοντά τους θα περάσεις την δυσκολότερη εξεταστική της ζωής σου. Όσο μικρότερα είναι τόσο πιο απλά γίνονται τα πράγματα. Θέλουν από σένα παιχνίδι, υπομονή, φροντίδα και καλή διάθεση. Εκεί όμως που αρχίζει το θέμα να περιπλέκεται είναι όταν τα παιδιά πλησιάσουν στην εφηβεία και γνωρίζουν τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των μεγάλων. Δεν υπάρχει περίπτωση τότε να μην σε δουν ανταγωνιστικά κυρίως αν ο μπαμπάς είναι φουλ ερωτευμένος και λιώνει με το που σε κοιτάζει
Συνεπώς βρίσκεσαι μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις γι αυτό:

-Μην δεχτείς να γνωρίσεις τα παιδιά του εάν πρώτα δεν έχεις ξεκαθαρίσει που θέλεις να πας με αυτόν άνδρα. Εάν τον αντιμετωπίζεις σαν μια πρόσκαιρη αν και ευχάριστη περιπέτεια τα ανήλικα καλό είναι να βρεθούν μακριά από αυτό. Σεβάσου τον χρόνο που διαθέτει σε αυτά και ποτέ μα ποτέ μην του γκρινιάξεις για τις ώρες που στερεί από σένα για να βρεθεί κοντά τους. Πάρε απόφαση πως τα σαββατοκύριακα θα βγαίνεις με τις φίλες σου. Αποδέξου το γεγονός πως τα Χριστούγεννα δεν θα τον αγκαλιάσεις κάτω από τι γκι και το Πάσχα θα λείπεις από κοντά του όταν μαζεύει τα φιλιά της αγάπης. Το καλοκαίρι θα κάνεις περιοριστείς να του στέλνεις μηνύματα όταν θα οργώνεις τα νησιά του Αιγαίου ενώ εκείνος θα βρίσκεται σε μια ρηχή ακτή παίζοντας με κουβαδάκια. Σύμφωνοι, η σχέση δεν θα είναι πλήρης αλλά θα είναι έντιμη, ισότιμη, ξεκάθαρη και αξιοπρεπής.
-Εάν αυτός ο άνδρας είναι ο έρωτας της ζωής σου τότε έχει έρθει η στιγμή για τη μεγάλη σου μάχη. Μην παραστάνεις τη ξετρελαμένη με τα παιδιά του για να τον ευχαριστήσεις . Δώσε στα πράγματα χρόνο και απλώς πλησίασε τα. Δεν είναι υποχρεωτικό να τα αγαπήσεις σα να ήταν δικά σου αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα σεβαστείς. Εξάλλου οι καλύτερες και πιο ισορροπημένες σχέσεις περνούν από τον δρόμο του σεβασμού και της κατανόησης. Βγείτε μαζί, άκουσε ότι και αν έχουν να σου πουν και απόφυγε τις υπερβολές. Τα παιδιά αισθάνονται αμήχανα μπροστά σε εκδηλώσεις λατρείας από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά. Μην τους κάνεις πολύ ακριβά και πολύ ξεχωριστά δώρα, μην τα φλομώσεις στους επαίνους και τα κομπλιμέντα γιατί θα νιώσουν πως εκβιάζεις για τη συμπάθεια και την αποδοχή τους. Τα μικρά είναι αμείλικτα και οι ερωτήσεις που θα σου κάνουν για τη σχέση σου με τον μπαμπά τους θα ξεπεράσουν τα όρια της διακριτικότητας. Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψιν την ηλικία τους και πόσα από αυτά είναι σε θέση να καταλάβουν. Μην κρύψεις την αγάπη σου για εκείνον αλλά δείξε τους πως χωρούν και αυτά μέσα σε αυτήν. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τους αφιερώσεις χρόνο. Στρώσου σε χαλί να παίξεις με τουβλάκια, διάβασε τους παραμύθια ή πάρε και επιπλέον πρωτοβουλίες όπως να τα μάθεις κολύμπι ή ποδήλατο. Ότι και να κάνεις όμως θα πρέπει να συμμετέχεις σε αυτό με όλη σου την καρδιά.
-Η σχέση που έχει κάποιος με ένα άλλον άνθρωπο είναι μοναδική. Το ίδιο ισχύει και για ένα πάτερα με τα παιδιά του. Το τελευταίο που σου χρειάζεται είναι να βρεις χώρο ώστε να μπεις ανάμεσα τους. Αυτό δεν θα σου το συγχωρήσουν ούτε αυτός ούτε και εκείνα. Όταν δεις πως θέλουν να έχουν με εκείνον τις δικές τους στιγμές θα πρέπει να αποσυρθείς από τη προσκήνιο χωρίς κατεβασμένα μούτρα. Μην πάρεις το μέρος τους αν εκείνος τα μαλώσει. Θα πιστέψουν πως τον αμφισβητείς. Ούτε όμως και να ταχθείς στο δικό του. Θα νιώσουν πως κάνατεσυμμαχία εναντίον τους. Εάν έχεις γνώμη θα τη κρατήσεις για τον εαυτό σου εκτός και να σου ζητηθεί να την εκφράσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια λέγεται μεπροσοχή και σε πολύ χαμηλούς τόνους. Στο κάτω- κάτω η ανατροφή τους δεν είναι δουλειά σου. Αυτό αφορά τον πατέρα και την μητέρα τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να σφυρίζεις αδιάφορα στις κρίσεις. Η διακριτικότητα και η ευγένεια θα είναι σύμμαχοι σου όχι μόνο τον πρώτο καιρό, αλλά συνέχεια.
-Μη διανοηθείς να παίξεις την μαμά νο2 ή ακόμη χειρότερα μην την κατηγορήσεις ποτέ μπροστά τους. Ότι και να χτίσατε μαζί με προσοχή θα καταρρεύσει στη στιγμή. Ακόμη και αν νιώσεις τη ζήλια να σε πνίγει, δεν αποκλείεται τα παιδιά να σε αναστατώσουν με ιστορίες από τη κοινή τους ζωή δεν θα πρέπει να του δείξεις την ταραχή σου αλλά να την κάνεις γαργάρα ώστε να συμμεριστείς τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους. Είναι βέβαιο πως αυτές οι στιγμές θα τους λείπουν τρομερά και εσύ δεν είσαι σε θέση να της υποκαταστήσεις, ούτε και πρέπει. Με τον αγαπημένο σου μπορείς να το συζητήσεις αλλά και πάλι αφού το έχεις προηγουμένως επεξεργαστεί μέσα σου. Ο στόχος σου είναι να γίνεις φίλη με τα παιδιά του. Ένας άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης τους με τον οποίο περνούν ευχάριστα και χωρίς προβλήματα τον καιρό τους.
-Εάν μέσα στους στόχους σου είναι να κάνεις δικά, σου παιδιά θα πρέπει να το ανακοινώσεις από νωρίς στον αγαπημένο σου. Εάν εκείνος συμφωνήσει δώστε ένα περιθώριο στα πράγματα πριν δημιουργήσετε τη δική σας οικογένεια αφού όμως πρώτα έχετε κατακτήσει τα βασικά με τα δικά του παιδιά. Θα χρειαστεί να τα προετοιμάσετε και να τα πείσετε πως το να έρθει στο σπίτι ένα ακόμη πλάσμα αυτό δεν θα σημαίνει πως θα τα αγαπάτε και θα τα φροντίζετε λιγότερο. Εάν όμως εκείνος δεν θέλει πια να ακούσει λέξη για εγκυμοσύνες, πάνες, μπιμπερό και καροτσάκια και για σένα η τεκνοποίηση προτεραιότητα τότε απλά αυτός ο άνδρας δεν είναι κατάλληλος. Θα πρέπει να τον αποχαιρετήσεις. Είναι δικαίωμα σου να επιχειρήσεις να βρεις αυτό που στα αλήθεια ζητάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...