Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η χαμηλή ερωτική διάθεση ίσως έχει βιολογική βάση

Λονδίνο — Οι γυναίκες που έχουν μόνιμα χαμηλή ερωτική διάθεση, εμφανίζουν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία τους σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογική λίμπιντο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως αυτό δείχνει ότι τέτοιου είδους σεξουαλικά προβλήματα έχουν κυρίως φυσιολογική-βιολογική και όχι ψυχολογική προέλευση, ένα συμπέρασμα που όμως δεν γίνεται καθολικά αποδεκτό.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Γουέιν στο Ντιτρόιτ, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Ντάιαμοντ, κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα γυναικών, καθώς αυτές παρακολουθούσαν βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο.
Η έρευνα μελέτησε 19 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με χαμηλή λίμπιντο και συνέκρινε τις εγκεφαλικές τους αντιδράσεις με αυτές επτά άλλων γυναικών που είχαν κανονική λίμπιντο, με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI), η οποία μετρά τις μεταβολές της ροής αίματος διά μέσου του εγκεφάλου, αποκαλύπτοντας τα διάφορα «μοτίβα» εγκεφαλικής ενεργοποίησης.
Όλες οι γυναίκες παρακολούθησαν ερωτικά βίντεο ανακατεμένα με κανονικά τηλεοπτικά προγράμματα.
Στις επτά γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα ερωτικής διάθεσης, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων. Αντίθετα, στις γυναίκες με την χαμηλή λίμπιντο δεν ανιχνεύθηκε τέτοια εγκεφαλική ενεργοποίηση.
Σύμφωνα με τον Δρ Ντάιαμοντ, οι μεταβολές στην κατάσταση του εγκεφάλου (ή η ανυπαρξία τέτοιων αλλαγών) δείχνει με σαφήνεια πως η χαμηλή λίμπιντο «είναι μια πραγματική διαταραχή και όχι μια κοινωνική κατασκευή».
Όμως, ειδικοί στην ψυχοσεξουαλική ιατρική δεν συμφωνούν, εκτιμώντας ότι η απουσία εγκεφαλικής δραστηριότητας στις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο, όταν είδαν ερωτικά βίντεο, δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με τον εγκέφαλό τους, άρα ότι το πρόβλημά τους έχει βιολογική αιτιολογία.
Το θεωρούν μάλλον κάτι αναμενόμενο για μια γυναίκα που -για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους (όπως π.χ. μια υπερβολικά πολυάσχολη καριέρα)- έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το σεξ.
Σύμφωνα με τους σκεπτικιστές, δεν είναι βέβαιο ότι η νέα μελέτη αποδείχνει τη βιολογική αιτία της χαμηλής λίμπιντο, αλλά μπορεί απλώς να απεικονίζει την χαμηλή λίμπιντο «σε δράση» στον εγκέφαλο.
Έτσι, η αιτιολογία της λεγόμενης «διαταραχής χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας», που τα τελευταία χρόνια μελετάται επιστημονικά, αναμένεται να παραμείνει ένα αμφισβητούμενο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...