Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πιο "φοβητσιάρηδες" οι αριστερόχειρες από τους δεξιόχειρες

Media_httpstaticfspor_bephnΠιο... φοβητσιάρηδες είναι οι αριστερόχειρες συγκριτικά με τους δεξιόχειρες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι μελετητές, με επικεφαλής τη δρα Καρολάϊν Τσούντερι του πανεπιστημίου "Κουίν Μάργκαρετ" του Εδιμβούργου στη Σκωτία, που θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την "Τέλεγκραφ", έκαναν πειράματα με εθελοντές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα οκτάλεπτο απόσπασμα από τη γνωστή εκφοβιστική κινηματογραφική ταινία "Η σιωπή των αμνών", με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του κατ' εξακολούθηση δολοφόνου Χάνιμπαλ Λέκτορ.

Η έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες υπέφεραν πιο πολύ και εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες μετά την παρακολούθηση του βιντεο-κλιπ. Όταν κλήθηκαν να ανακαλέσουν διάφορες σκηνές στην μνήμη τους, οι αριστερόχειρες είχαν σαφώς περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τους δεξιόχειρες και η αφήγησή τους ήταν πιο αποσπασματική και με περισσότερο άγχος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιμετωπίζει τον φόβο και, κατ' επέκταση, στον τρόπο που οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες μετά από μια οδυνηρή προσωπική εμπειρία τους. Γενικότερα, οι περιπτώσεις μετατραυματικού στρες είναι αναλογικά σχεδόν διπλάσιες στους αριστερόχειρες σε σχέση με τους δεξιόχειρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου έχουν διαφορετικούς ρόλους στο μετατραυματικό στρες και το δεξί ημισφαίριο, που είναι κυρίαρχο στους αριστερόχειρες, εμπλέκεται περισσότερο στο φόβο. "Πρέπει να κάνουμε περισσότερα πειράματα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας


irenepan.posterous.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...