Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

« Η Βία στην Οικογένεια»

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνική ατζέντα, έθεσε η Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Mediterranean College σε δημόσια συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας με θέμα « Η Βία στην Οικογένεια», στη Στοά του Βιβλίου.

Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία των τμημάτων Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής του Mediterranean College και του τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, εκπαιδευτικών, ανθρώπων της ενεργής πολιτικής δράσης, της κοινωνικής προσφοράς και της ευαισθητοποίησης, εκατοντάδων φοιτητών του κολεγίου και άλλων πανεπιστημίων από το χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των επιστημών της ψυχικής υγείας καθώς και Δημοσιογράφων.

Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων για ένα διογκούμενο φαινόμενο που πλήττει την ελληνική κοινωνία, εφόσον κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η καταγγελία φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, αποτελούν και μέτρο καταπολέμησης του φαινομένου.

Σοκ, αποτροπιασμός, σφίξιμο στο στομάχι… και μετά αδιαφορία ή σιωπή…, διαπίστωσε το σύνολο των συμμετεχόντων στις εργασίες της ημερίδας για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που θίγει την αξιοπρέπεια, , τη σωματική ακεραιότητα και πολλές φορές απειλεί την ίδια τη ζωή, μετατρέποντας τη γαλήνη και την ασφάλεια της οικογένειας σε χώρο καταπίεσης και βίας, με θύματα τους πιο αδύνατους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία. Ένα διογκούμενο φαινόμενο που έχει φύλλο, και τις περισσότερες φορές πλήττει τις γυναίκες και τα παιδιά, εμφανιζόμενο με όλες τις μορφές της ψυχικής, σωματικής, σεξουαλικής και οικονομικής βίας.

Οι εισηγητές, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, αναζητώντας τα αίτια της ενδοοικογενειακής βίας, τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η βία θρέφει την βία, μιας και τα άτομα που δέχονται τη βία μέσα στην οικογένειά τους, είναι πολύ πιθανό να την ασκήσουν στο μέλλον στη δική τους οικογένεια, κάτι που αποδεικνύεται και από σχετικές έρευνες.

Ως ιδιαίτερα σημαντικός αναδείχτηκε ο παιδαγωγικός ρόλος της μητέρας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο από ανθρωπιστικής πλευράς, όσο και από το θεσμικό πλαίσιο, ενώ υπογραμμίστηκε ο ρόλος των αρμόδιων κοινωνικών φορέων καθώς και της Εκκλησίας, στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας, ο κος Ιωάννης Κούρος, Ψυχίατρος, Πρόεδρος ΕΨΨΕΠ, Οικογ. Ψυχοθεραπευτής, Ψυχαναλυτής, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της ενδο-οικογενιακής βίας. Η κα Χριστίνα Κουτελιέρη –Μαυράκη, Ψυχολόγος – Παιδαγωγός, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Μικρά Παιδιά – Μεγάλα Θύματα». Η κα Ειρήνη Δορκοφίκη, Δικηγόρος, Υπεύθυνη Ξενώνα «Φροντίδα», πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο «Κακοποίηση στην πράξη». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία κακοποιημένης γυναίκας, που μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία της.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βίας και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέρθηκε η κα Μάντα Τσαγκιά Παπαδάκου, Πρόεδρος – Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. Win Hellas Foundation. Η κα Νίκη Μάντσιου, Υπεύθυνη οργάνωσης & προγράμματος της Μ.Κ.Ο. Win Hellas Foundation, αναφέρθηκε στο θέμα της αναγνώρισης μιας βίαιης σχέσης από την αρχή της, στο πλαίσιο των συντροφικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε οπτικοποιημένη παρουσίαση του παραμυθιού «Η Μόνα σε καινούργιο σχολείο», σε αφήγηση της ιστορίας από την ηθοποιό, Ευδοκία Στατήρη, μια ιστορία για τη βία στο σχολείο γραμμένη και εικονογραφημένη από παιδία, με την υποστήριξη συντελεστών της Ε.ΨΥ.ΠΕ.

Χαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας απηύθυναν ο Πανοσιολογιότατος Αρχ. π. Μάξιμος Παπαγιάννης, Προεδρεύων Μητρ. Συμβουλίου Ι.Α. Αθηνών, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, η κα Πέμυ Ζούνη, Βουλευτής – Ηθοποιός, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων κα Κατερίνα Παπακώστα και ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή, κος Σοφοκλής Ξυνής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έναρξης της ημερίδας, αναγνώσθηκε παράλληλα ο χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Ισότητας κας Μαρίας Στρατηγάκη.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Δημοσιογράφος κα Νέτη Φίλια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Xinis Education Festival.

Για περισσότερες πληροφορίες: Mediterranean College, Σχολή Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, Αθήνα, τηλ.: 210 88 99 600, e-mail: info@medcollege.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...