Είναι καλά τεκμηριωμένο πως το διαζύγιο πλήττει την υγεία, αλλά νέα στοιχεία υποδηλώνουν πως άντρες και γυναίκες δεν επηρεάζονται από αυτό με τον ίδιο τρόπο – με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων να προκαλούν συχνά έκπληξη και το γενικό συμπέρασμα να είναι πως τελικά οι άντρες το «πληρώνουν» πιο ακριβά.
Η πρώτη που πλήττεται είναι η καρδιολογική υγεία. Μολονότι, όμως, η καρδιοπάθεια γενικώς απειλεί περισσότερο τους άντρες – έως ότου τουλάχιστον περάσουν οι γυναίκες την κλιμακτήριο, διότι μετά ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι ο ίδιος στα δύο φύλα – οι στατιστικές υποδηλώνουν ότι οι γυναικείες καρδιές είναι πιο ευαίσθητες στο διαζύγιο.
Μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στην οποία συμμετείχαν 9.500 εθελοντές έδειξε ότι στην ηλικία των 60 ετών, το 33% των διαζευγμένων γυναικών είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Το αντίστοιχο ποσοστό όμως σε όσες εξακολουθούσαν να είναι παντρεμένες ήταν μόλις 21,5%.
Στον αντίποδα, τα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων στους διαζευγμένους άντρες ήταν 37,5% έναντι 31,7% σε όσους δεν είχαν πάρει διαζύγιο.
Ο καθηγητής Μαρκ Χέιγουαρντ, που ηγήθηκε της μελέτης, εκτιμά ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στα χρόνια που παίρνουν διαζύγιο, διότι αυτό συνήθως συμβαίνει μετά την ηλικία των 40-45 ετών, όταν πια οι γυναίκες αρχίζουν να μπαίνουν στην κλιμακτήριο, χάνοντας σταδιακά τα καρδιοπροστατευτικά οιστρογόνα τους.
Κατάθλιψη και αλκοολισμόςΤο διαζύγιο ασκεί τεράστια επίδραση στην συναισθηματική υγεία ανδρών και γυναικών, αλλά μερικές μελέτες δείχνουν πως οι άντρες υποφέρουν περισσότερο.
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι χωρισμένοι ή σε διάσταση άντρες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι διαζευγμένες γυναίκες έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση πάντα με τους και τις μη διαζευγμένους/διαζευγμένες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άντρες πιο συχνά είναι ανέτοιμοι ψυχολογικά να δεχτούν ένα διαζύγιο – ει μη τι άλλο, τα πιο πολλά διαζύγια τα ζητούν γυναίκες.
Οι άντρες έχουν επίσης συχνά την τάση να αδυνατούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, οπότε «καταπίνουν» την πίκρα τους, πλήττοντας την ψυχική τους υγεία.
Επιπλέον, οι γυναίκες είθισται να έχουν ευρύτερο κοινωνικό ιστό στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως άντρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να στραφούν στο ποτό για παρηγοριά, την εποχή του διαζυγίου και τον πρώτο καιρό έπειτα από αυτό. Ωστόσο, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στο να γίνουν αλκοολικοί.
Κακή διατροφή και γυμναστική
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), έδειξε ότι οι διαζευγμένοι άντρες τείνουν να τρέφονται πολύ πιο ανθυγιεινά απ’ ό,τι οι παντρεμένοι – ένα εύρημα που μάλλον δεν εκπλήσσει πολύ.
Ωστόσο, οι διαζευγμένοι άντρες τείνουν επίσης να έχουν και καλύτερη φυσική κατάσταση, σύμφωνα με άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Σουηδία.
Σε αυτήν συμμετείχαν 9.000 άντρες, μέσης ηλικίας 45 ετών, οι οποίοι διαπιστώθηκε πως όταν χώριζαν πρόσεχαν περισσότερο το σώμα και την φυσική τους κατάσταση – ίσως διότι ήταν στην διαδικασία αναζήτησης νέας συντρόφου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Άνοια
Οι διαζευγμένοι άντρες και γυναίκες που δεν ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με σουηδούς ερευνητές – πιθανώς λόγω του συνδυασμού της μοναξιάς που νιώθουν με το ότι χάνουν το στήριγμά τους.
Προσδόκιμο επιβίωσης
Εκεί όμως που πραγματικά φαίνεται ο αντίκτυπος του διαζυγίου είναι το προσδόκιμο επιβίωσης.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν κατά μέσον όρο 7 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι τα χωρισμένα. Ακόμα δε κι αν σύντομα μετά το διαζύγιο βρει κανείς νέο ταίρι, το διαζύγιο τείνει να του έχει μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 3 χρόνια, αν και οι άντρες πάλι φαίνεται να πλήττονται περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες έδειξε ότι για τους διαζευγμένους άντρες ο κίνδυνος θανάτου είναι 10 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι για τους παντρεμένους συνομηλίκους τους.
Γιατί; Το στρες σαφώς παίζει ρόλο, αλλά οι χωρισμένοι άντρες τείνουν επίσης να υιοθετούν συχνά πολύ κακές συνήθειες, όπως το πολύ ποτό, το τσιγάρο, η απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά, ακόμα και η οδήγηση με πολύ μεγάλες ταχύτητες, όπως έχουν καταδείξει άλλες μελέτες. tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!