Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

“Σου τη δίνει” ο συνάδελφος σου; - 9 τρόποι για τον αντιμετωπίσετε

Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωποι με άτομα που σας βγάζουν έξω από τα ρούχα σας; Που σας κάνουν να θέλετε να τραβήξετε τα μαλλιά σας και να τρέξετε έξω από το δωμάτιο ουρλιάζοντας; Δεν είστε οι μόνοι.

Σίγουρα θα έχετε να αντιμετωπίσετε παρόμοιες καταστάσεις στη δουλειά σας, με συναδέλφους ή αφεντικά που δεν έχουν καμιά διάθεση να συνεργαστούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Τι κάνετε στις περιπτώσεις που δεν μπορείτε απλώς να τους αποφύγετε;

Ακολουθείτε 9 χρήσιμες στρατηγικές για να τους αντιμετωπίζετε χωρίς να τραβάτε τα μαλλιά σας!

Μείνετε ήρεμοι
Χάνοντας την ψυχραιμία σας μπροστά στο άλλο πρόσωπο ουδόλως βοηθάει την κατάσταση. Δείχνοντας έντονα τον θυμό σας δεν σημαίνει ότι θα πετύχετε καλύτερη συνεργασία με όσους σας «δυσκολεύουν». Το πιθανότερο είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα!
Ένα ψύχραιμο άτομο εμπνέει εμπιστοσύνη στους γύρω του και δίνει την εντύπωση ότι αξίζει την εκτίμησή μας. Θα προτιμούσατε να δουλεύετε με κάποιον που διατηρεί την ψυχραιμία του ή με κάποιον που τα χάνει με το παραμικρό; Όταν ο/η συνάδελφος τον/την οποίον/α έχετε να αντιμετωπίσετε βλέπει ότι είστε ψύχραιμοι παρ’ όλες τις διαφορές σας, η προσοχή του/ης αρχίζει να στρέφεται πάνω σας.
Κατανοήστε τα κίνητρά τους
Ακόμη κι αν φαίνεται ότι το άτομο που σας κάνει τη ζωή δύσκολη συμπεριφέρεται έτσι απλώς για να σας τη «σπάσει», συνήθως υπάρχει κάποιο κίνητρο πίσω από τη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να το ανιχνεύσετε. Τι μπορεί να κάνει τον/τη συνάδελφό σας να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο; Τι τον/την εμποδίζει από το να συνεργαστεί μαζί σας; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε με τη συμπεριφορά σας ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα;
Δώστε τους να καταλάβουν τα δικά σας κίνητρα
Δώστε στον συνομιλητή σας να καταλάβει τα κίνητρα πίσω από τη συμπεριφορά ή τη θέση που υποστηρίζετε. Πολλές φορές, οι συνάδελφοί σας μπορεί να αντικρούουν τις προτάσεις σας ή να συμπεριφέρονται αμυντικά επειδή θεωρούν ότι εσείς θέλετε να κάνετε τη δική τους ζωή δύσκολη. Εξηγώντας τους με ήρεμο τρόπο τις προθέσεις σας και τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις σας, μπορείτε πιο εύκολα να τους φέρετε με το μέρος σας.
Ζητήστε γνώμες
Το πιο πιθανό είναι ότι φίλοι σας, γνωστοί και συνεργάτες σας θα έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και συναισθήματα. Τα άτομα που εμπιστεύεστε μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές γιατί βλέπουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί τους και ακούστε την άποψή τους. Μπορεί η συμβουλή της να είναι σωτήρια.
Προσεγγίστε τους
Με τη μεσολάβηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του τηλεφώνου, των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και της λοιπής τεχνολογίας στο χώρο της δουλειάς μας, πολλές φορές χάνεται η προσωπική επαφή που πρέπει να έχουμε με τους συναδέλφους μας. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε αυτούς που σας δυσκολεύουν. Δεν χρειάζεται ξαφνικά να γίνεται κολλητοί φίλοι, αλλά προσπαθήστε να δείτε και την ανθρώπινη πλευρά τους. Γνωρίστε τους ως ανθρώπους κι όχι ως συνεργάτες. Μάθετε περισσότερα για τα ενδιαφέροντά και την οικογένειά τους, με πραγματικό ενδιαφέρον κι όχι με διάθεση για κουτσομπολιό.
Συμπεριφερθείτε με σεβασμό
Σε κανέναν δεν αρέσει να του συμπεριφέρονται σαν να είναι ανόητος ή ανίκανος. Αν συμπεριφερθείτε σε κάποιον με ασέβεια, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας συμπεριφερθεί το ίδιο. Ο κανόνας εξάλλου λέει: «Μην κάνετε στους άλλους αυτό που δεν θα άρεσε να κάνουν σε σας».
Εστιάστε στο μέλλον
Πολλές φορές μας γίνεται εμμονή όταν κάποιος μας συμπεριφερθεί άσχημα ή άδικα. Μπορεί να μην λάβατε στην ώρα της μία εργασία που έπρεπε να ολοκληρωθεί ή μπορεί να θεωρηθήκατε υπεύθυνος για κάτι που δεν κάνατε. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας αναστάτωσε, προσπαθήστε να βάλετε πίσω σας την κατάσταση και προσηλωθείτε στις μελλοντικές σας πράξεις. Εφόσον ό,τι έχει ήδη συμβεί δεν μπορεί να αλλάξει, εστιάστε στα βήματα που πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε μία κατάσταση προς το καλύτερο.
Αγνοήστε
Αν έχετε ήδη δοκιμάσει όλα τα πιο πάνω και το άτομο που έχετε να αντιμετωπίσετε εξακολουθεί να σας «δυσκολεύει», ίσως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αγνοήσετε. Ασφαλώς όχι επιδεικτικά. Απλώς περιορίστε τη συναναστροφή με το άτομο αυτό μόνο στις εργασίας της ημέρας που πρέπει να διεκπεραιώσετε μαζί. Η πιο πάνω συμβουλή ισχύει δεδομένου ότι ο/η εν λόγω συνάδελφός σας δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην εργασία σας. Σε τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστεί να καταφύγετε την τελευταία μας συμβουλή.
Μιλήστε με τους προϊσταμένους σας
Αφού όλες οι άλλες λύσεις απέτυχαν, είναι μάλλον αναγκαίο να μιλήσετε για αυτό που σας απασχολεί με τον/ην προϊστάμενό/μένη σας. Καταφύγετε σε αυτόν/ή μόνο εφόσον έχετε εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο για να βελτιώσετε τη σχέση σας με το πρόσωπο που σας δυσκολεύει. Επίσης, προσπαθήστε να μην καταφεύγετε συχνά στο αφεντικό σας με τέτοια προβλήματα. Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθείτε ανίκανος να χειριστείτε μόνοι σας τα προβλήματά σας.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...