Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

1 στους 4 άντρες έχει πρόβλημα στο σπέρμα

Αγωνία έχει γίνει η απόκτηση παιδιών για πολλά νέα ζευγάρια και η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις άνδρες σε όλο τον κόσμο έχει μια γενετική ανωμαλία που μειώνει τις πιθανότητες να τεκνοποιήσει.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σπέρμα αυτών των ανδρών δεν διαθέτει μια προστατευτική πρωτεΐνη που το βοηθάει να φτάσει στο ωάριο αλλά και το προστατεύει από το ανοσοποιητικό σύστημα του γυναικείου σώματος. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται DEFB126 και όταν λείπει επιμηκύνει τον χρόνο που χρειάζεται ένας άνδρας για να καταστήσει έγκυο τη σύντροφό του.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι η ανακάλυψη αυτού του στοιχείου μπορεί να βοηθήσει στην ερμηνεία των αυξημένων ποσοστών υπογονιμότητας που παρατηρείται παγκοσμίως.

«Στο 70% των ανδρών δεν καταφέρνουμε να εξηγήσουμε την αδυναμία τους να γονιμοποιήσουν ούτε με βάση την ποσότητα, ούτε με βάση την ποιότητα του σπέρματός τους» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Γκάρι Σερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

Η δημιουργία ενός τεστ σχετικά με την προβληματική πρωτεΐνη DEFB126 θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς που ειδικεύονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση να αποφασίσουν ποια ζευγάρια θα πρέπει να ακολουθούν τη λύση της έγχυσης του σπέρματος απευθείας στα ωάρια. Σχεδόν το 50% των ανδρών παγκοσμίως έχουν ένα προβληματικό αντίγραφο του γονιδίου της πρωτεΐνης, ενώ το 25% των ανδρών έχουν δύο προβληματικά αντίγραφά του.

Στην έρευνα που έγινε σε Βρετανία, ΗΠΑ και Κίνα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», παρατηρήθηκε ότι το σπέρμα ανδρών με προβληματική πρωτεΐνη DEFB126, εμφανίζεται φυσιολογικό στην εξέταση του με μικροσκόπιο ενώ δεν δείχνει να έχει πρόβλημα κινητικότητας.

Ωστόσο, προκύπτει ότι είναι πολύ λιγότερο επιδέξιο στο να κολυμπάει μέσα σε τεχνητή γέλη (τζελ) που μοιάζει με τη βλέννα που περιβάλλει το γυναικείο τράχηλο. Οταν όμως το σπέρμα ενισχύεται με τη λειτουργική πρωτεΐνη που του λείπει, τότε ανακτά τις φυσιολογικές του ικανότητες.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ/espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...