Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Πεσμένα έσοδα και πεσμένη… διάθεση;


Η ερωτική επιθυμία, ως έκφραση του πόθου και διεκδίκηση της ηδονής, φέρνει τους συντρόφους κοντά συναισθηματικά και σωματικά, και τους χαρίζει την οργασμική τους κορύφωση.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας, το άγχος, η αβεβαιότητα, η απογοήτευση και ο θυμός αποτυπώνονται στη σεξουαλική έκφραση, σαμποτάροντας τη συναισθηματική τους επικοινωνία;

Έχει πράγματι ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε το «πώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή» λαμβάνοντας υπόψη πως η κρίση αυτή, ως οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο η κρίση κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας και έχει αντίκτυπο τόσο στην ένταση της ερωτικής επιθυμίας όσο και στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών του ζευγαριού.

Έτσι, διερευνώντας το πώς αντικατοπτρίστηκε σταδιακά όλο αυτό στην πράξη, παρατηρούμε πως, σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2010 διεγράφη μία αξιοσημείωτη αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, της συχνότητας των επαφών, αλλά και του ενδιαφέροντος των Ελλήνων να ενημερωθούν για τη σεξουαλική τους υγεία και να αναζητήσουν λύση στα σεξουαλικά προβλήματα που τους απασχολούσαν.

Μάλιστα, τότε είχε φανεί πως η σεξουαλική επαφή, λειτουργώντας θετικά για τη διάθεση του ατόμου και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, προσέφερε στα ζευγάρια ηδονή μέσα στο γκρίζο τοπίο της απαισιοδοξίας.

Μελετώντας, όμως, στη συνέχεια τα ερευνητικά δεδομένα του 2011, παρατηρούμε πως ενώ αρχικά η οικονομική κρίση είχε γίνει μια ευκαιρία για στροφή προς τις αληθινές και γνήσιες αξίες της αγάπης και της συντροφικότητας, καθώς η ανασφάλεια και η ρευστότητα άρχισαν να αγγίζουν βασικά ζητήματα, όπως η επιβίωση και ο βιοπορισμός, οι Έλληνες άρχισαν με τη σειρά τους να βιώνουν σημαντική μείωση της ερωτικής τους επιθυμίας και επακόλουθη αραίωση των ερωτικών τους επαφών.

Πράγματι, λοιπόν, όσο το άγχος, ο φόβος και η συναισθηματική ανασφάλεια χαράσσονται όλο και βαθύτερα μέσα στον ψυχισμό του ατόμου, τόσο απομακρύνουν τη διάθεσή του για ερωτική επαφή.

Βιώνοντας σημαντικές απώλειες (εργασίας, προσδοκίας και ονείρων), ο μέσος Έλληνας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ουσιαστική κρίση ταυτότητας και το έντονο άγχος για την επιβίωση, που συχνά τον οδηγούν στη συναισθηματική απομόνωση αλλά και στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών, με συχνότερη όλων την κατάθλιψη. Αυτές οι ψυχικές διαταραχές, με τη σειρά τους, καθρεφτίζονται και σε αντίστοιχες διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα.

Συνεπώς, αναγνωρίζοντας από τη μία πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επιθυμία και τις σεξουαλικές επαφές των Ελλήνων, έχει σημασία αξία να υπογραμμίσουμε την αξία της ερωτικής επαφής ως παράγοντα ενίσχυσης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, της επικοινωνίας, αλλά και της συντροφικότητας.

Άρα, ας έχουμε στο μυαλό μας πως, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, δεν πρέπει να αμελούμε τη σεξουαλική μας ζωή σκεπτόμενοι πως «τώρα έχουμε άλλες προτεραιότητες... κάποια στιγμή θα μπούμε ξανά στο ερωτικό παιχνίδι...», αλλά να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στο σύντροφό μας.


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...