Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Τι μας "φτιάχνει"

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας εδώ και χρόνια: η σοκολάτα πράγματι μας φτιάχνει τη διάθεση. Αποδείχτηκε ότι αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών της ευεξίας. Ομως, δεν είναι η μοναδική τροφή που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Ας δούμε λοιπόν ποια άλλα τρόφιμα περνάνε τη χαρά από το στομάχι!
Μπανάνες. Περιέχουν τρυπτοφάνη, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να φτιάξει την ορμόνη της χαράς, τη σεροτονίνη. Επίσης, οι υψηλές ποσότητες καλίου τροφοδοτούν τις αποθήκες του οργανισμού, οι οποίες αδειάζουν εύκολα εξαιτίας του στρες. Οσο για τη βιταμίνη Β6 που περιέχει, βοηθάει επίσης στον έλεγχο του σακχάρου και στη σταθεροποίηση της διάθεσης.
Σπόρια. Οι κολοκυθόσποροι και οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βοηθάνε στον ύπνο.
Τυρί. Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι όσοι τρώνε τυρί πριν πέσουν στο κρεβάτι (στο 72% των περιπτώσεων) εξασφάλισαν έναν καλό και αναπλαστικό βραδινό ύπνο. Τα προϊόντα τυριού περιέχουν τρυπτοφάνη και ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τη μελατονίνη, την ορμόνη που ελέγχει τον ύπνο.
Ποπκόρν. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και χαλαρά. Καλό είναι να προτιμάτε αυτούς που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιοι σε ίνες για να σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου και τη διάθεση. Τέτοιοι είναι οι υδατάνθρακες από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, όπως το ποπκόρν. 
Συκώτι.
 Το συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου που βοηθάει στην τροφοδότηση του εγκεφάλου με οξυγόνο, ενώ καταπολεμά και την κόπωση. Η ενδεικνυόμενη ποσότητα σιδήρου καθημερινά είναι τα 8,7 μιλιγκράμ για τους άνδρες και 14,8 μιλιγκράμ για τις γυναίκες. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια συκωτιού περιέχουν 9,2 μιλιγκράμ σιδήρου. 
Μπίρα.
 Ερευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση «Nursing Standard» αναφέρει ότι η μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και κοινωνική προσαρμογή. Επιπλέον, η μπίρα είναι γεμάτη βιταμίνες Β που τονώνει τη διάθεση. 
Παγωτό.
 Είναι μια τεράστια πηγή φωσφόρου, που είναι γνωστός για την τόνωση της λίμπιντο, και ασβεστίου. Τόσο η γεύση του όσο και η επίδραση που έχει στη σεξουαλική ζωή κάνουν το παγωτό από αυτές τις τροφές που εγγυημένα μπορούν να σχηματίσουν το χαμόγελο στο πρόσωπό μας. 
Πιπεριές.
 Η καψακαΐνη, η ουσία που κάνει τις πιπεριές να καίνε, διεγείρει τα νεύρα στη στοματική κοιλότητα και κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ενδορφίνες.


Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...