Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Νέα έρευνα: Το κρύο μας κάνει… σχεσάκηδες!

Το γνωστό «κρύο... καιρός για δύο!»


Τελικά η φράση «κρύο, καιρός για δύο» όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά για πολλούς θα μπορούσε να είναι και ένα από τα μότο τους! Και αυτό έρχεται να το υπερτονίσει και μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι μία σχέση είναι ο ευσεβής πόθος των singles κάθε χειμώνα και ότι είναι η εποχή που όλοι ψάχνουν να βρουν το άλλο τους μισό – ή έστω κάτι αρκετά κοντινό σε αυτό!

Με την ημέρα να διαρκεί λιγότερες ώρες και το χειμώνα να πλησιάζει όλο και πιο πολύ, για πολλούς φαντάζει ιδανικά να μένουν στο σπίτι και να περνούν στιγμές με το αγαπημένο τους πρόσωπο, στο κρεβάτι ή στον καναπέ, τρώγοντας ή βλέποντας κάποια ταινία.

Οι επιστήμονες λένε ότι το κρύο επηρεάζει το μυαλό μας και, συνεπώς, επηρεάζει και τον τρόπο που κάνουν σχέσεις οι άνθρωποι.

Νευροβιολόγοι από το Florida State University εντόπισαν ορισμένους παράγοντες που μπορούν να χαρακτηριστούν υπεύθυνοι για αυτό. Έτσι μελέτησαν τη συμπεριφορά ερωτευμένων αρουραίων που ζουν σε λιβάδια, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα κι αυτό γιατί τα τρωκτικά έχουν την τάση να κάνουν μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προτίμηση των αρουραίων των λιβαδιών στις μονογαμικές, αλλά και μακροχρόνιες σχέσεις είναι αποτέλεσμα ενός… «κοκτέιλ αγάπης» που υπάρχει στο νευροδιαβιβαστή του εγκέφαλου τους και περιέχει οξυτοκίνη, βαζοπρεσίνη και ντοπαμίνη.

Προέκυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο τα θηλυκά επιλέγουν τους συντρόφους τους  επηρεάζεται από το ποσό της οξυτοκίνης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την ευχαρίστησης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν γινόντουσαν ορισμένες τροποποιήσεις στο DNA, θα άλλαζε ο τρόπος συμπεριφοράς των θηλυκών αρουραίων και η προτίμησή τους σε έναν σύντροφο.

Αποκαλύφθηκε ότι οι αρουραίοι των λιβαδιών ενδιαφέρονται μόνο για το αν περνάνε ή όχι χρόνο με τον έρωτα της ζωής τους ή με κάποιον ξένο, όταν ορισμένοι υποδοχείς που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν έλξη στον εγκέφαλό τους δεν αναστέλλονται.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο καιρός επηρεάζεται τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος τους επεξεργαζόταν αυτά τα σήματα… έλξης! Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντίστοιχα λειτουργούν και οι άνθρωποι, ωστόσο προτείνουν επίσης ότι αντί εστιάζει κανείς στις χημικές αντιδράσεις της έλξης, μπορεί με λίγη εμπιστοσύνη και ένα πλατύ χαμόγελο να βρει κάπου εκεί έξω το άλλο του μισό - με το οποίο θα περάσει και τον χειμώνα!
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...