Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η μουσική επηρεάζει την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία

Οι περισσότεροι το έχουμε νιώσει. Η μουσική μπορεί να μεταβάλλει άρδην την ψυχική διάθεση και μάλιστα με τρόπο μαγικό, θεραπευτικό. Τη μια στιγμή νιώθεις απαίσια, και μέσα σε λίγα λεπτά μεταμορφώνεσαι σε ένα χαρούμενο και χαλαρό ον... 

«Η μουσική έχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που φαντάζεστε», παραδέχεται ο Μαρκ Νάικρουγκ, συνθέτης σύγχρονης κλασικής μουσικής που έχει συμμετάσχει στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης. Ο Νάικρουγκ έγραψε την πιο πρόσφατη σύνθεσή του Healing Ceremony, έχοντας στο μυαλό του αυτού του είδους τη «θεραπεία».

«Άρχισα να σκέφτομαι τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν, όχι μόνο από καρκίνο, αλλά από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια», ανέφερε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό περιοδικό.

«Σκέφτηκα τη δύναμη που μπορεί να έχει η μουσική στον άνθρωπο. Θέλησα να γράψω κάτι που θα άλλαζε τον τρόπο που το σώμα νιώθει, κάτι που να χαλαρώνει τις αισθήσεις, να ηρεμεί, να φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο και τις μύχιες σκέψεις του», ανέφερε.

Ο συνθέτης, ο οποίος έχει ζήσει για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο Νέο Μεξικό, ενσωμάτωσε στοιχεία από αυτό το λαό στη χαλαρωτική σύνθεση που δημιούργησε. Η Healing Ceremony συντέθηκε αρχικά για να βοηθά τους πάσχοντες από καρκίνο να νιώθουν πιο ήρεμοι, ωστόσο στη συνέχεια ο Νάικρουγκ αντελήφθη ότι είχε αντίκτυπο στο πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα φάσμα δυσκολιών και ειδικά το άγχος. «Δεν είναι θεραπεία, όμως σίγουρα σας βάζει στο σωστό δρόμο», εξηγεί. Και συνεχίζει: « Το σωστό τραγούδι αποτελεί αντίδοτο στα συναισθήματα άγχους».

Επιπλέον, ο συνθέτης υποστηρίζει ότι ο σωστός ήχος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το σφυγμό και να σας επαναφέρει σε κατάσταση ηρεμίας.

Και έχει απόλυτο δίκιο! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα και την ένταση του πόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...