Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Δεν χορεύω διαφορετικά απο σένα: ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ!


« Ο χορός είναι ένα τραγούδι του σώματος. Είτε της χαράς , είτε του πόνου»
Martha Graham

Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπου με όπλο την φαντασία στάθηκε η αφορμή για την έναρξη ενός κύκλου μαθημάτων / σεμιναρίων χορού για άτομα με αναπηρία.
Η ιδέα της Εύης Σφηκάκη «Δεν χορεύω διαφορετικά από σένα» εντάσσεται στο πλαίσιο της Προπόνησης Ηγεσία, 3ου σταδίου του σεμιναρίου Προπόνησης Ζωής (
http://www.facebook.com/l/c2445;www.proponisizois.com) που παίρνει και την τελική του μορφή σαν: «ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ».
O xορός εκφράζει αντιλήψεις και συναισθήματα και στόχος αυτού του ερευνητικού αυτού προγράμματος είναι η αξιοποίηση των διαφορετικών σωματικών δυνατοτήτων και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Με την καθοδήγηση χορογράφων που συντονίζει η χορογράφος Μαριάννα Παπαδοπούλου, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα – άτομα με αναπηρία και χωρίς - μπορούν να αντιμετωπίσουν το σώμα τους ως μέσο εσωτερικής εξερεύνησης και εκτόνωσης συναισθημάτων. Με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών και μεθόδων μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία της κίνησης, να ενισχυθεί η μνήμη του σώματος. Από την ώρα που γεννιόμαστε γνωρίζουμε τον κόσμο και τους γύρω μας μέσα από το σώμα μας. Το σώμα είναι αυτό που καταγράφει αναμνήσεις και εμπειρίες. Τα συγκεκριμένα μαθήματα / σεμινάρια στόχο έχουν να αφυπνίσουν αυτές τις αναμνήσεις και γιατί όχι να αποτελέσουν ένα παιχνίδι κίνησης και μυαλού όπου οι ρόλοι μπορούν να ανατραπούν και οι φραγμοί να ξεπεραστούν.
Είναι γεγονός ότι ένας άνθρωπος με αναπηρία ξέρει πολύ καλύτερα το σώμα του και τα όριά του. Αυτή λοιπόν η γνώση μπορεί να χορογραφηθεί και μέσω συγκεκριμένων κινήσεων οι συμμετέχοντες να οδηγηθούν στη συνειδητοποίηση της εσωτερικής πραγματικότητάς τους. Η επαφή με το σώμα βοηθά συναισθήματα και σκέψεις να εκδηλωθούν ψυχοσωματικά και να επιφέρουν αλλαγές σε πολλά πεδία κοινωνικής δράσης αλλά κυρίως αλλαγές στον τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας.

Το πρόγραμμα / έρευνα απευθύνεται σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τις κρυμμένες δεξιότητές τους, χρησιμοποιώντας τον χορό ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ σώματος και ψυχής για να εκφράσουν κάτι που είναι πολύ βαθύ να βρεθεί με λέξεις. Το γέλιο, τα δάκρυα, οι φόβοι, οι ελπίδες, οι κραυγές, η τρέλα έχουν κίνηση. Χορεύοντας δημιουργούμε όνειρα και λειτουργούμε ισότιμα.
Ας τιμήσετε το σώμα σας και ας χορέψετε τιμώντας τη μοναδικότητά σας! Εμπιστευτείτε τη δική σας αλήθεια γιατί μόνο τότε θα μπορέσετε να δεχθείτε τα δώρα ενός χορευτικού ταξιδιού που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους γύρω σας!
Σας περιμένουμε! H εμπειρία θα είναι μοναδική! Η προσφορά είναι πολιτισμός και μέσα απο τον πολιτισμό θα βγεί μια εκδήλωση / παράσταση που όλοι θα χαρούμε!

1 σχόλιο:

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...