Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σερφάροντας με την κατάθλιψη

Το Ιντερνετ μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι έφηβοι που είναι μονίμως μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας σε σχέση με τους συνομήλικούς τους που είναι πιο συγκρατημένοι χρήστες.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του προβληματικού χρήστη, ο επικεφαλής της μελέτης, Λόρενς Λαμ, αναφέρει ότι είναι αυτός που περνάει το λιγότερο πέντε ώρες -πολλές φορές και περισσότερες από δέκα- σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Επίσης, δείχνει απώλεια ενδιαφέροντος για τις κοινωνικές συναναστροφές και μοιάζει ανήσυχος όταν δεν βρίσκεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.041 έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών από την πόλη Γκουάνγκζου της νότιας Κίνας, οι οποίοι δεν έπασχαν από κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης. Εννιά μήνες αργότερα, 84 εξ αυτών εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ όσοι περνούσαν υπερβολικά πολλές ώρες στο Διαδίκτυο κρίθηκαν μιάμιση φορά περισσότερο ευάλωτοι στη εμφάνιση της νόσου σε σχέση με τους συγκρατημένους χρήστες. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι που δεν παρουσίαζαν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά χρησιμοποιούσαν παθολογικά το Διαδίκτυο, μπορούσαν να εμφανίσουν κατάθλιψη ως συνέπεια αυτής της αλόγιστης χρήσης» εξηγεί ο Λόρενς Λαμ από το Sun Yat-Sen University School of Public Health στην Γκουάνγκζου.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι, όπως εξήγησε, αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου και του στρες που προκαλούν τα ανταγωνιστικά online παιχνίδια. «Οι άνθρωποι που περνάνε πολύ χρόνο στο Ιντερνετ στερούνται ύπνου και όπως έχει αποδειχτεί, όσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει κατάθλιψη» καταλήγει ο Λόρενς Λαμ, η έρευνα του οποίου είναι η πρώτη που εξετάζει την παθολογική χρήση του Διαδικτύου ως πιθανή αιτία κατάθλιψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα είχε επισημάνει την κατάθλιψη ως πιθανή αιτία εθισμού στο Ιντερνετ, ενώ πολλές ακόμα μελέτες είχαν ανακαλύψει σχέση μεταξύ των δύο, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα. Ο Λόρενς Λαμ κάλεσε ωστόσο τα σχολεία να εξετάσουν τους μαθητές τους για πιθανή κατάχρηση του Διαδικτύου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ  espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...