Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Οταν οι σχέσεις πάνε... διακοπές


Διακοπές με φίλους και όλη τη μέρα «άραγμα» ή διακοπές με τη σύζυγο και τα παιδιά; Για κάποιους οι χωριστές διακοπές είναι κάτι το αδιανόητο. Σε άλλους τους έχει περάσει η ιδέα από το μυαλό. Μερικοί το έχουν κιόλας τολμήσει. Τι γίνεται όμως όταν οι σύντροφοι επιστρέψουν από τις χωριστές διακοπές; Η σχέση τους αναθερμαίνεται; Oλα είναι όπως πριν ή, μια και οι βαλίτσες είναι ήδη έτοιμες αποφασίζουν να τις ανοίξουν σε... άλλο σπίτι;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ζευγάρια που κάνουν διακοπές χώρια συνήθως στιγματίζονται, αφού συχνά οι περισσότεροι ταυτίζουν τις χωριστές διακοπές ακόμη και με την επιθυμία για... απιστία. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι χωριστές διακοπές θεωρούνται επιτακτική ανάγκη, λειτουργούν θετικά και μπορούν να απoσυμφορήσουν ένα τεταμένο οικογενειακό κλίμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, είναι να υπάρχει κατανόηση, σεβασμός και επικοινωνία στο ζευγάρι, παρά τα όποια προβλήματα. Ο Μάριος Δ. και η Ιωάννα Π., ηλικίας γύρω στα 35 και παντρεμένοι 7 χρόνια χωρίς παιδιά, είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους.
Τα καβγαδάκια, για ασήμαντους κυρίως λόγους, στήνονταν σε καθημερινή βάση και οι κόντρες τους πολλές φορές έφερναν σε αμηχανία όσους τύχαινε να είναι παρόντες σε αυτές.
Πέρυσι το καλοκαίρι, αποφάσισαν από κοινού να ακολουθήσουν διαφορετικούς προορισμούς στην άδειά τους θέλοντας να δοκιμάσουν τη σχέση τους. Και δεν τους βγήκε σε κακό. «Πήγα με παλιούς συμμαθητές μου στη Φολέγανδρο και ομολογώ πως τις πρώτες δύο μέρες ένιωσα ελεύθερος. Αποτίναξα από πάνω μου την πίεση και το βάρος των καβγάδων. Από την τρίτη μέρα όμως συνειδητοποίησα πως δεν είχα θέση σε αυτή την αντροπαρέα. Μου έλειπε η Ιωάννα. Ενιωθα μόνος.
Εβλεπα τα άλλα ζευγάρια και αναζητούσα την παρέα της. Κατάλαβα πως τα προβλήματά μας δεν ήταν σοβαρά. Οταν γύρισα πίσω, μου είπε η γυναίκα μου πως και εκείνη το ίδιο είχε νιώσει. Και αποφασίσαμε να περάσουμε μαζί το υπόλοιπο της καλοκαιρινής μας άδειας. Πήγαμε στη Σαντορίνη και μου φάνηκε πως περάσαμε πιο ωραία ακόμη και από το γαμήλιο ταξίδι. Βέβαια, το κρύψαμε από τους γονείς μας πως αρχικά πήγαμε διακοπές χώρια, γιατί δεν θα το καταλάβαιναν, θα πίστευαν πως πάμε για διαζύγιο ή πως κάποιος από τους δυο μας έχει βρει άλλο ταίρι», εξομολογείται ο Μάριος στο «Εθνος».
«Φυσιολογικό»Αλλος για Κουφονήσια κίνησε και άλλος για Αμοργό. Η 27χρονη Γεωργία Λ. και ο 30χρονος Πέτρος Τ. έχουν ένα αγοράκι ενός έτους και παντρεύτηκαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο.
Πέρασαν το ταξίδι του μέλιτος στην Ισπανία και τώρα ετοιμάζουν βαλίτσες για τα ελληνικά νησιά. Η Γεωργία αναχωρεί την επόμενη εβδομάδα για Κουφονήσια με τις φίλες της και ο Πέτρος για Αμοργό με τους δικούς του φίλους.
Οπως λέει στο «Εθνος» το ζευγάρι, που δηλώνει ερωτευμένο, οι χωριστές διακοπές είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και δεν σημαίνει πως όταν κάποιος παντρεύεται πρέπει να... κατεβάζει τα ρολά.
Η γνώμη των ειδικών
Μπορεί να λειτουργήσουν λυτρωτικά όταν είναι τεταμένη η κατάσταση
Σε πολλές περιπτώσεις, οι διακοπές χωρίς τον σύντροφο μπορεί ακόμη και να επιβάλλονται, σύμφωνα με την κ. Χριστίνα Αντωνοπούλου, επίκουρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ψυχολόγο - κοινωνιολόγο.
«Οι χωριστές διακοπές μπορούν να λειτουργήσουν λυτρωτικά, όταν οι σχέσεις στο ζευγάρι είναι τεταμένες. Οταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα και νιώθει καταπίεση μπορεί να οδηγηθεί στο διαζύγιο, στον χωρισμό. Καλό θα ήταν λοιπόν στις διακοπές οι σύντροφοι αυτοί να αποστασιοποιηθούν, να νιώσουν ελεύθερα για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.
ΕπιθυμίαΕτσι, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ξανά η επιθυμία για τον άλλον. Δεν πρέπει να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στις χωριστές διακοπές. Δεν ακολουθούμε απαραίτητα διαφορετικούς προορισμούς και διαφορετικές παρέες για να απατήσουμε. Μπορεί μετά τις χωριστές διακοπές μία σχέση να γίνει πιο δυνατή και πιο επιθυμητή», διευκρινίζει η ψυχολόγος - κοινωνιολόγος. Οσον αφορά τις περιπτώσεις που οι σύντροφοι / σύζυγοι δηλώνουν... «πολιτισμένοι» και πως έχουν... «ελεύθερη» σχέση, η κ. Αντωνοπούλου κάνει λόγο για επιδερμικές σχέσεις, που συχνά οδηγούνται στον χωρισμό. «Είναι υποκριτικό, αφελές και φανερώνει πως δεν υπάρχει σεβασμός στη σχέση», τονίζει.
Ρούλα Γιακοπούλου ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...