Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Μια «κακή» σχέση μπορεί όντως να μας αρρωστήσει!

Το έντονο άγχος για τις πιο προσωπικές σχέσεις ενός ανθρώπου μπορεί να τον κάνει κυριολεκτικά να αρρωστήσει, μιας και καταστρέφεται με τον τρόπο αυτό το ανοσοποιητικό του σύστημα. Δεν αυξάνονται μόνο οι ορμόνες του στρες στο σώμα μας λόγω του άγχους, αλλά κάνει τον οργανισμό του ανθρώπου λιγότερο αποτελεσματικό ενάντια στις ασθένειες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio Sate εξέτασαν 85 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για περίπου 12 χρόνια, προκειμένου να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία το «έξτρα» άγχος για τη σχέση τους.

Και με τον όρο «έξτρα άγχος» εννοούν την ανασφάλεια που νιώθει κάποιος από τους δύο συντρόφους μήπως ο άλλος τον απορρίψει! Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δε συνεχώς την ανάγκη να νιώθουν αποδεκτοί από το σύντροφό τους και να παίρνουν κάποιου είδους επιβεβαίωση, λένε οι επιστήμονες.

Τα ζευγάρια κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη σχέση τους και στη συνέχεια, οι επιστήμονες πήραν δείγμα από το αίμα και το σάλιο τους.

Αυτό έγινε ώστε να μπορέσουν να συνδέσουν τις απαντήσεις τους και την ψυχολογική τους κατάσταση ουσιαστικά με τις ορμόνες στο σώμα τους λόγω στρες, αλλά και της κατάστασης του ανοσοποιητικού του συστήματος. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να δηλώσουν αν γενικά βιώνουν συμπτώματα άγχους, αλλά δεν είχαν και καλή ποιότητα ύπνου.

Υπήρχαν βέβαια και εκείνοι οι συμμετέχοντες που σε πολύ προχωρημένο επίπεδο άγχους για τη σχέση τους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο οργανισμός αυτών των ανθρώπων με τα πολύ αυξημένα ποσοστά άγχους παρήγαγε κατά μέσο όρο 11% περισσότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη που συνδέεται με το στρες, σε σχέση με όσους δεν ήταν τόσο αγχωμένοι.

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι πιο αγχώδεις άνθρωποι ήταν πολύ λιγότερο ικανοί σαν οργανισμοί να αντιμετωπίσουν κάποια μόλυνση ή ασθένεια, μιας και έχουν κατά 22% περισσότερα T- cells από τους υπόλοιπους.

Τα ποσοστά αυτά όμως δεν εντοπίστηκαν μόνο σε γυναίκες, αλλά βρέθηκε ότι και οι άντρες έχουν παρόμοια συμπτώματα. Και μπορεί γενικά το στρες να κρύβεται πίσω από πολλά… δεινά που συμβαίνουν στους ανθρώπους, αυτή η έρευνα είχε κύριο στοιχείο για μελέτη το άγχος μέσα στη σχέση. Η επικεφαλής της έρευνας, Lisa Jaremka, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Psychological Science» δήλωσε: «Όλοι έχουν τα δικά τους άγχη μέσα σε μια σχέση, όμως το πολύ αυξημένο άγχος το έχουν όσοι είναι διαρκώς αγχωμένοι για κάθε είδος σχέσης που έχουν!».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...