Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Αυτονομία στη σχέση


Μπορεί να μην υπάρχει η έννοια της ανεξαρτησίας με τον ακριβή όρο στα πλαίσια μίας επίσημης σχέσης, όμως μπορεί κάλλιστα, και είναι θεμιτό, να υπάρχει αυτονομία για τον καθένα από τους δύο. Αυτό σημαίνει ότι, αν και ο ένας υπολογίζει τον άλλο στις αποφάσεις που αφορούν το κοινό σας μέλλον, αποφασίζει χωρίς αυξημένη επιρροή από τον άλλο τι πρέπει να κάνει για τον εαυτό του. Επειδή όμως αυτό υπονοεί μια πολύ λεπτή ισορροπία και επιδέχεται παρερμηνείας, θα σας περιγράψουμε τους τρόπος με τους οποίους μπορείτε να είστε αυτόνομες σε μια σχέση και να σεβαστείτε την αυτονομία του άλλου.

Μην τον ελέγχετε. Αποφύγετε τα πολλαπλά τηλέφωνα και μηνύματα μέσα στη μέρα. Μην τον ρωτάτε επίμονα «πού ήσουν;», «γιατί δεν απάντησες στην κλήση μου;» κ.τ.λ. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να συμβεί όταν βρίσκεται με τους φίλους του, οι οποίοι με τη σειρά τους νιώθουν συνήθως ένοχοι ή μιλούν άσχημα για εσάς που πιέζετε τον κολλητό τους. Τον ωθείτε έτσι να σας κάνει τα ίδια σκηνικά.
Μην εμφανίζεστε απρόσκλητες, χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί να διακόψετε μια ευχάριστη ασχολία του όπως π.χ. να δει ποδόσφαιρο στην τηλεόραση ή να τον αναγκάσετε να φορέσει κάτι καλύτερο μπροστά σας, τη στιγμή που θα προτιμούσε να κυκλοφορεί για τις επόμενες ώρες με το μποξεράκι. Ακόμα κι αν μένετε σπίτι μαζί, προειδοποιήστε τον π.χ. ότι έρχεστε από τη δουλειά για να πάτε μαζί για ποτό ή φαγητό με φίλους και δείτε τι διάθεση έχει εκείνος.
Αφήστε τον να κάνει το δικό του. Καταπατήστε τον εγωισμό σας και αφήστε τον να κάνει αυτό που του αρέσει. Αν σεβαστείτε την επιθυμία του θα σεβαστεί στη συνέχεια τη δική σας.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε το δικό σας. Σκεφτείτε λίγο τις μέχρι τώρα αποφάσεις σας και δείτε κατά πόσο έγιναν με δική σας βούληση ή με μια έμμεση επιρροή από το σύντροφό σας. Κάνετε αυτό που σας αρέσει αποφεύγοντας μόνο, αυτό που πραγματικά ενοχλεί τον άλλο. Πολλές φορές αλλάζετε γνώμη μόνο και μόνο επειδή υποψιάζεστε ότι δεν συμπίπτει με τους συντρόφου σας και αργότερα ανακαλύπτετε ότι αυτός ο φόβος σας βρισκόταν στη σφαίρα της φαντασίας κι ότι εκείνος θα συμφωνούσε μαζί σας.

Μην εξαρτάστε από εκείνον για να είστε ευτυχισμένες. Όλες οι γυναίκες βλέπουν τον σύντροφό τους ως πηγή ευτυχίας. Ωστόσο την ευτυχία αυτή πρέπει να τη συμπληρώνει ο κύκλος των προσωπικών σας φίλων και η οικογένεια. Η κοινωνικότητα είναι το Α και το Ω, κάτι που συχνά θυσιάζετε για μια σχέση που εσείς περιορίσατε μέσα στο σπίτι σας.
Μην καταλαμβάνετε περισσότερο φυσικό χώρο απ’ όσο σας δίνει και μην επιτρέψετε σε εκείνον να κάνει το ίδιο. Αν δε μένετε μαζί μην μετακομίσετε πράγματά σας στο σπίτι του, ακόμα και αν κάποια βράδια κοιμάστε εκεί και το πρωί χρειάζεστε την οδοντόβουρτσά σας. Αν μένετε μαζί, μην βάζετε δικά σας πράγματα στην ντουλάπα ή τα ντουλάπια του, αν δεν ζητήσετε άδεια κι αν δεν είναι απαραίτητο. Αντίστοιχα θα πράξει και ο ίδιος αν οι άτυποι αυτοί κανόνες τηρούνται.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...