Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ο έρωτας περνάει από το γραφείο



Η Μάργκαρετ Τέιτ και ο Αντριου Πάξτον δουλεύουν μαζί τρία χρόνια στην ίδια εταιρεία. Εκείνη είναι η εργασιομανής προϊσταμένη, εκείνος πάλι ο νεαρός βοηθός της. Η επαγγελματική σχέση που είχαν γρήγορα μετατρέπεται σε φλερτ και σχέση.
Και μπορεί αυτή να είναι η πλοκή της κινηματογραφικής ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε πέρσι η Σάντρα Μπούλοκ, ωστόσο το φλερτ στην εργασία είναι ένα παγκόσμιο και πολύ συχνό φαινόμενο. Τα βέλη του έρωτα δεν θα μπορούσαν να μη χτυπήσουν και τους Ελληνες στον εργασιακό χώρο. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αποδεικνύονται πιο επιρρεπείς στο φλερτ και τη σύναψη ερωτικών σχέσεων στους διαδρόμους του γραφείου τους.

Για τον Ξενοφώντα Κονταργύρη η πρώτη δουλειά σε δικηγορικό γραφείο πριν από περίπου τέσσερα χρόνια συνοδεύτηκε και με τη σύναψη μίας σχέσης. «Με την κοπέλα γνωριζόμασταν από το πανεπιστήμιο αλλά μέχρι εκεί. Ηρθαμε πιο κοντά όταν δουλέψαμε μαζί, βγαίναμε μαζί μετά το γραφείο για φαγητό ή ποτό και τελικά γίναμε ζευγάρι», λέει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος. Ο τρόπος που χειρίστηκαν τη σχέση τους ήταν, όπως προσθέτει, πολύ προσεκτικός. «Δεν μιλούσαμε για τον δεσμό μας, προσπαθούσαμε να είμαστε διακριτικοί, για να μη δώσουμε δικαιώματα και λαβή για αρνητικά σχόλια».

Ανταγωνισμός
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έρωτες στο γραφείο είναι μία μόδα της εποχής. Κι αυτό γιατί αρκεί να αντιληφθεί κανείς το πόσες ώρες περνούν οι εργαζόμενοι καθημερινά στη δουλειά αλλά και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αναγκάζονται λόγω των αυξημένων απαιτήσεων εργασίας αλλά και του ανταγωνισμού να εργάζονται Σάββατα, ακόμα και Κυριακές. Επομένως ο διαθέσιμος χρόνος για κοινωνικές επαφές και γνωριμίες είναι σαφώς περιορισμένος. «Ετσι η εργασία καταλήγει να είναι όχι απλά ένα κέντρο κοινωνικής συνεύρεσης αλλά και το μοναδικό πολλές φορές μέρος γνωριμιών», λένε.

Οπως άλλωστε έδειξαν τα στοιχεία παλαιότερης έρευνας, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της διεθνούς πλατφόρμας εύρεσης εργασίας CareerΒuilder. com, οι Ελληνες, σε ποσοστό 66%, ζουν ευκολότερα ένα ειδύλλιο με συνάδελφό τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι Ολλανδοί αλλά και οι Ισπανοί.

Το ίδιο κοινωνικό- μορφωτικό επίπεδο, τα κοινά ενδιαφέροντα, ακόμη και οι κοινοί φίλοι είναι για τους ειδικούς οι παράγοντες οι οποίοι σε συνάρτηση με τις ώρες εργασίας αλλά και την ερωτική έλξη, δημιουργούν ουσιαστικά το «τέλειο ταίριασμα». Και μπορεί τα οφέλη μιας τέτοιας σχέσης να είναι σημαντικά, πολλές φορές όμως τα ίδια στοιχεία που φαίνονται να ευνοούν την σχέση μπορεί να προκαλέσουν και την καταστροφή της. «Το γεγονός ότι το ζευγάρι είναι μαζί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο αναπόφευκτα φθείρει τη σχέση αφού εξαλείφει τον προσωπικό χρόνο του καθενός που απαιτείται ώστε μια σχέση να είναι υγιής», τονίζει η οικογενειακή σύμβουλος Δήμητρα Θεοφίλη.

«Μας κούραζε»
Η σχέση του Ξενοφώντα κράτησε όσο κράτησε και η επαγγελματική σχέση του 29χρονου με το συγκεκριμένο γραφείο, δηλαδή τέσσερις μήνες. «Δυστυχώς ταύτιζα τη δουλειά με τη σχέση. Οσο κι αν θέλαμε για παράδειγμα να αφήσουμε πίσω μας τα προβλήματα και τις έννοιες του γραφείου, δεν γινόταν. Οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από τη δουλειά μας, μιας και ήμασταν και οι δύο ιεραρχικά στην ίδια θέση και για εμάς ήταν η πρώτη επαγγελματική απόπειρα. Το γεγονός όμως ότι μιλούσαμε για τα ίδια κάθε φορά, μας κούραζε», λέει ο 29χρονος και προσθέτει πως παρ΄ όλο που δεν είναι θέμα σχεδιασμού η σύναψη μίας σχέσης, μάλλον δεν θα το επιδιώξει ξανά. Πολλές είναι πάντως οι επιχειρήσεις- κυρίως βέβαια σε χώρες του εξωτερικού- οι οποίες εφαρμόζουν τακτική απαγόρευσης ή αποθάρρυνσης ερωτικών σχέσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγες εκείνες οι οποίες στην αποκάλυψη μίας ερωτικής σχέσης στο γραφείο απαντούν με απόλυση. Γι΄ αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, καλό είναι πριν οι εργαζόμενοι ακολουθήσουν την καρδιά τους, να μάθουν την πολιτική της εταιρείας πάνω σε τέτοια ζητήματα. Στοιχεία έρευνας έδειξαν πως οι ολλανδικές και ισπανικές εταιρείες είναι πιο ανεκτικές στα εργασιακά φλερτ και τις σχέσεις.


«Πρέπει να είναι δεσμός ουσίας»

ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ τη διάρκεια των γυρισμάτων της τηλεοπτικής σειράς του Μega, «Μπαμπά, μην τρέχεις». Ο λόγος για τους ηθοποιούς Φάνη Μουρατίδη και την Αννα- Μαρία Παπαχαραλάμπους, οι οποίοι σήμερα είναι γονείς δύο αγοριών. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο ηθοποιός, μία σχέση στον εργασιακό χώρο θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να ξεκινά με καλές προθέσεις και να είναι δεσμός ουσίας. Αν και επιλέγει να μη μιλάει για την προσωπική του ζωή, εκμυστηρεύεται πως «εάν δεν αισθανόμουν πως η σχέση με τη σύντροφό μου δεν ήταν ουσιαστική, δεν θα προχωρούσα. Μια τέτοια σχέση άλλωστε είναι όχι μόνο δημιουργική αλλά και λυτρωτική».

Ο ίδιος βέβαια διαχωρίζει εκείνες τις σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται στον εργασιακό χώρο αλλά είναι επιπόλαιες. «Τότε είναι που αρχίζουν τα εργασιακά βραχυκυκλώματα. Οι επαγγελματικές ισορροπίες κλονίζονται. Οσοι μπαίνουν σε έναν τέτοιο δεσμό, θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι αύριο μπορεί αυτή η σχέση να μην υπάρχει. Και τότε είναι που δημιουργούνται προβλήματα στην εργασία, αφού θα πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον ενώ παράλληλα θα είναι για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα το θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των συναδέλφων. Και ξέρετε στην Ελλάδα πόσο αγαπάμε το κουτσομπολιό...». ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...