Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο: "Τέχνη και Ψυχιατρική" 20-23 Μαΐου 2010 - Χανιά


Το 2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα "Τέχνη και Ψυχιατρική" οργανώνει το Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά της Κρήτης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) από 20 έως 23 Μαΐου 2010 και έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού & Παιδείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν στη συμβολή της τέχνης στην ψυχική υγεία, την αποκατάσταση και την πρόληψη. Ειδικοί του χώρου από δομές και φορείς ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παραθέτουν τις απόψεις και την εμπειρία τους σε ζητήματα που άπτονται των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στις θεραπείες μέσω τέχνης.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν ο σημαντικότερες τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας και της θεραπείας μέσω τέχνης από διακεκριμένους καθηγητές ψυχιατρικής και έμπειρους ερευνητές, θεραπευτές και καλλιτέχνες. Μεταξύ των εισηγητών είναι οι καθηγητές Α. Λιάκος, Γ. Καλλεργης, Α. Καράβατος, Ν. Αγγελόπουλος, Κ. Μπακιρτζής, ο Β. Μαυρέας, η καθηγήτρια ψυχολογίας Φ. Τσαλίκογλου, η ψυχίατρος Κ. Μάτσα, ο γιατρός Σ. Μιχαήλ, ο σκηνοθέτης Γ. Κασπίρης, και πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των ξένων που θα δώσουν διαλέξεις και θα συντονίσουν βιωματικά εργαστήρια είναι ο εμπνευστής της ‘μη κατευθυντικής-παρεμβατικής’ ψυχοθεραπείας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Vin, Michel Lobrot, ο ιδρυτής της Διεθνούς Ακαδημίας για την Υγεία και το Σχεδιασμό, αρχιτέκτονας, καθηγητής Alan Dilani, ο σκηνοθέτης Alfredo de Venuto από το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Laboratorio “Anton Artaud”, η διευθύντρια του Playing Matters ψυχολόγος - δραματοθεραπεύτρια Brenda Meldrum, ο εικαστικός ψυχοθεραπευτής και καλλιτέχνης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Roger Arguile, κ.α.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί βιωματικά εργαστήρια που συντονίζουν έμπειροι θεραπευτές μέσω τέχνης από ένα μεγάλο αριθμό σχολών και τάσεων ‘art therapy’ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ψυχόδραμα, δραματοθεραπεία - παιγνιοθεραπεία, εικαστική ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια εναλλακτικών θεραπειών που σχετίζονται με την τέχνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ποικίλες ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ:

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (VIDEO-Ψ) Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ συμμετέχουν 25 ταινίες διάρκειας έως 20 λεπτών.

Kινηματογραφικές προβολές. Θα προβληθούν οι ταινίες:
‘Ρυτίδες και όνειρα’, Σκηνοθεσία: Γ. Πετραλή
‘Γκρίζα περιοχή’, Σκηνοθεσία: Β.Κοντάκου – Γ. Μισσουρίδης
‘Θεόφιλος’ (1987), Σκηνοθεσία: Λ. Παπαστάθης
‘H δύναμη της σάρκας’ (Bad timing), (1980). Σκηνοθεσία. Nicolas Roeg
‘Ανδρέας Εμπειρίκος’, Σκηνοθεσία. Μ. Κουτσούρη

Ποιητική βραδιά με ποιήματα θεραπευτών & θεραπευομένων

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ "Ο χορός των επίπλων, Μονόλογος του Ρώμου Φιλύρα από το αυτοβιογραφικό κείμενο ‘Η ζωή μου εις το Δρομοκαϊτειον’. Ερμηνεύει ο Πέτρος Ξεκούκης. Σκηνοθεσία: Τόνια Σταυροπούλου

«Ο Μάγος Ζουρ Χουζούρ και το μυστικό της ευτυχίας», Αφήγηση παραμυθιού με μουσική επί σκηνής από την ομάδα «ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ»

"Το Playback", αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο ένας θίασος ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών αναλαμβάνει να αναπαραστήσει ιστορίες και αφηγήσεις των θεατών. Ο αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, ζωντανή μουσική, τραγούδι, εικαστικό υλικό, video και φωτισμούς. Το έργο της παράστασης δεν είναι προκατασκευασμένο. «Γράφεται» κάθε φορά από τους θεατές και είναι διαφορετικό σε κάθε παράσταση, ανάλογα με αυτά που θα θελήσουν να μοιραστούν οι θεατές με τη βοήθεια του συντονιστή. Συντονισμός: Λάμπρος Γιώτης - Δημήτρης Μπέγιογλου

Θέατρο σκιών ‘O Καραγκιόζης Ψυχοθεραπευτής’ του N. Μπλαζάκη

Συναυλία με τους El Yunan από τη Βαρκελώνη. Ταλ Μπεν Αρί, φωνή και κρουστά, Γιάννης Παπαϊωάννου, ούτι και φωνή, Άλμπερτ Πονς, κιθάρα και Νάτσο Πέρες, καχόν και τάμπλας.

Studio Φωτογραφίας Στο πλαίσιο της έρευνάς της με θέμα ‘Φωτογραφικό πορτραίτο και ψυχική υγεία’, η φωτογράφος Αθηνά Παραουλάκη θα οργανώσει ένα φωτογραφικό studio που θα λειτουργήσει σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.

Έκθεση ζωγραφικής & φωτογραφίας με έργα θεραπευτών και θεραπευομένων

Έκθεση βιβλίου με την υποστήριξη του Εκδοτικού Οίκου ‘ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ’

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Η δομή του συνεδρίου περιλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπειών μέσω τέχνης, κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις, πρακτικές εφαρμογές και πολιτιστικές εκδηλώσεις:
Διαλέξεις
Στρογγυλά τραπέζια
Ελεύθερες Ανακοινώσεις
Εργαστήρια πρακτικών εφαρμογών
Αναρτημένες Ανακοινώσεις
Video προβολές

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Στο συνέδριο συμμετέχουν ψυχίατροι, νευρολόγοι, εκπαιδευόμενοι ψυχίατροι, επιστημονικό προσωπικό των Κέντρων Ψυχικής Υγείας της χώρας, θεραπευτές μέσω τέχνης (δραματοθεραπευτές, χοροθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, εικαστικοί θεραπευτές) ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, δάσκαλοι & καθηγητές Μ.Ε., παιδαγωγοί, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί, και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φοιτητές, καθώς και σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κριτικοί, κινηματογραφιστές, ζωγράφοι, λογοτέχνες.

Συνεδριακό Κέντρο στο Μ.Α.Ι.Χ. - 1ο Συνέδριο "Τέχνη & Ψυχιατρική" - Μάιος 2003  

Από τα εργαστήρια εικαστικής θεραπείας - 1ο Συνέδριο "Τέχνη & Ψυχιατρική" - Μ.Α.Ι.Χ. - Μάιος 2003    

ΦΟΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» είναι επιστημονικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε από επαγγελματίες ψυχικής υγείας το 1994 και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιφέρεια της Κρήτης. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ερευνητικές εργασίες για την ψυχική υγεία και έχει υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με την αγωγή κοινότητας και τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου. Συμμετέχει σε πολιτιστικές παραγωγές που αφορούν την ψυχική υγεία (εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, ποίηση, εκδόσεις κ.α.). Υποστηρίζει την κοινωνική λέσχη ασθενών «Ανήσυχα Πνεύματα» και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΑ.Σ.Ο.Ψ.Υ.).

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...