Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Οι ορμόνες φτιάχνουν …χαρακτήρα



4Ιουνίου
Η τεστοστερόνη, η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και τα οιστρογόνα, οι ουσίες δηλαδή που ευθύνονται για την ορμονική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, φαίνεται πως παίζουν ρόλο και στην… αρμονική λειτουργία της ερωτικής μας ζωής.
Σύμφωνα με την αμερικανίδα βιολογική ανθρωπολόγο του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς Ελεν Φίσερ οι ορμόνες επιδρούν πάνω στη χημεία του εγκεφάλου μας με τέτοιον τρόπο ώστε καθορίζουν την επιλογή του κατάλληλου ερωτικού συντρόφου.
Στο βιβλίο της με τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί αυτή; Γιατί αυτός; Βρες την αληθινή αγάπη κατανοώντας τον τύπο της συμπεριφοράς σου» (Why Ηim? Why Ηer?: Finding Real Love Βy Understanding Υour Ρersonality Τype) η αμερικανίδα βιοανθρωπολόγος υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που μας γοητεύουν και τους οποίους τελικά ερωτευόμαστε έχουν άμεση σχέση με τον τύπο της δικής μας προσωπικότητας.
Η κυρία Φίσερ μελέτησε 40.000 άνδρες και γυναίκες και κατόπιν χώρισε τους ανθρώπους σε τέσσερις τύπους, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, καθένας εκ των οποίων συνδέεται με την έκκριση μιας συγκεκριμένης ορμόνης.
Αυτοί που έχουν υψηλή ντοπαμίνη είναι «εξερευνητές». Ρισκάρουν στις επιλογές τους, είναι αυθόρμητοι και άμεσοι στις συναναστροφές τους και δεν επηρεάζονται από τις γνώμες των άλλων.
Οι «χτίστες» διαθέτουν υψηλά επίπεδα σεροτονίνης και είναι οι κλασικοί, παραδοσιακοί τύποι που λειτουργούν πάντοτε συνετά, χωρίς απότομες εξάρσεις και ξεσπάσματα, ενώ είναι ήρεμοι στις αντιδράσεις τους. Οι «διευθυντές» έχουν υψηλή τεστοστερόνη και είναι υπεραναλυτικοί, ανταγωνιστικοί, ρεαλιστές, με οξυμένες ικανότητες προσανατολισμού. Ο «διευθυντής» θέτει πάντα υψηλούς στόχους για τον εαυτό του, ενώ είναι ευθύς στις συναναστροφές του, αποφασιστικός και υπερβολικά πεισματάρης.
Τέλος, οι «διαπραγματευτές» διαθέτουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και οξυτοκίνης και είναι διαισθητικοί, συμπονετικοί και ιδιαιτέρως εκφραστικοί. Έχουν μια φυσική ροπή προς πιο καλλιτεχνικές ασχολίες, είναι διορατικοί, ευρηματικοί, ευχάριστοι στην παρέα και δεινοί χειριστές της γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...