Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ορθοπεταλιές - ελιξίριο: Φάρμακο ζωής για την τρίτη ηλικία η 10λεπτη καθημερινή άσκηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης Μάρθα Καϊτανίδη
Διανύει καθημερινά περίπου 2 χλμ. με το ποδήλατο, από το σπίτι του έως τη δουλειά του και αντίστροφα, αλλά και όσες φορές χρειάζεται να κατέβει στο κέντρο των Ιωαννίνων για δουλειές χρησιμοποιεί το ποδήλατό του κάνοντας πετάλι για περίπου 8 χλμ.
O ρευματολόγος Χρήστος Σιώζος που είναι πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Ποδηλάτου Ιωαννίνων πλησιάζει τα 68 του χρόνια. Κι όμως, δεν έχει αφήσει το σώμα του να σκουριάσει. Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του. «Ο οργανισμός μεγαλώνοντας αρχίζει να δείχνει σημάδια κούρασης, παλαιότητας. Ολα τα όργανα δεν έχουν πλέον την ίδια ζωτικότητα. Εκείνο που τα κρατάει σε φόρμα είναι η καθημερινή κίνηση. Αυτή δυναμώνει τους μυώνες, βοηθάει την κυκλοφορία, ενισχύει τον εγκέφαλο», λέει στα «ΝΕΑ».
Το πετάλι δεν είναι η μοναδική άσκηση που έχει εντάξει στις σωματικές δραστηριότητές του ο 68χρονος κ. Σιώζος. «Κάνω και ένα μικρό πρόγραμμα γυμναστικής δύο φορές την ημέρα, από δέκα λεπτά. Ισα ίσα να ιδρώσω». Και όπως τονίζει, τόσο αυτό όσο και το ποδήλατο τον βοηθούν να είναι υγιής. Ενδεικτικό της καλής φυσικής του κατάστασης είναι το ακόλουθο: «Μπορώ να ισορροπήσω στο ένα πόδι και να βάλω στο άλλο την κάλτσα μου. Πολλοί, σε αυτή την ηλικία χρειάζεται να καθήσουν για να το κάνουν». Γι΄ αυτό, μέσω του Ομίλου Φίλων του Ποδηλάτου, «παροτρύνουμε τον κόσμο να κινείται και να χρησιμοποιεί το ποδήλατο. Το όφελός του θα είναι τριπλό. Το ποδήλατο δεν κοστίζει, δεν ρυπαίνει και κάνει καλό στην υγεία».
Παρόμοια άποψη διατυπώνουν γιατροί και καθηγητές Φυσικής Αγωγής ανά τον κόσμο, οι οποίοι λένε ότι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τους βοηθούν να παραμένουν υγιείς.
Φωτογραφία
ΣΕΙΡΑ διεθνών μελετών δείχνουν πως η τρίτη ηλικία κερδίζει χρόνια ζωής με την άσκηση. «Εχει παρατηρηθεί πως η τακτική δραστηριότητα μπορεί να γυρίσει το ρολόι του οργανισμού έως και 12 χρόνια πίσω. Είναι ενδεικτικό πως τα θετικά αποτελέσματα φαίνονται έπειτα από τις πρώτες πέντε- έξι προπονήσεις. Και βέβαια, τα οφέλη της άσκησης λειτουργούν αθροιστικά», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην Ασκηση για Ολους Νικήτας Νικηταράς.
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη (αρκεί η πάθηση να μην είναι κληρονομική), η ρύθμιση του βάρους αλλά και η βελτίωση της ψυχολογίας των ανθρώπων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία είναι τα «δώρα» της γυμναστικής.
«Οι ηλικιωμένοι αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενώ αισθάνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας όταν η Πολιτεία μεριμνά γι΄ αυτούς.
Είναι παράδοξο, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα γυμναστήριο που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, της οποίας οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την άθληση είναι ιδιαίτερες.
Μοιραία, τα προγράμματα εφαρμόζονται κυρίως μέσω των ΚΑΠΗ ή είναι δημοτικά», προσθέτει ο κ. Νικηταράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...